dariadesou Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 Witam, mam problem... Gdzieś na początku sierpnia zasadziłam kilkanaście nasionek rosiczki aliciae (kwitły mi moje i zebrałam nasiona gdzieś pod koniec lipca). Wszystko ok, pleśni nie ma tylko, że te nasionka mi nie kiełkują! Kurcze nie wiem czemu... Czy zebrane przeze mnie nasiona mogły być niezdolne do użytku? Czytałam na forum, że niektórym już po 2 tygodniach coś się zaczęło pojawiać a u mnie przeszło miesiąc i nic... :/ Jaka może być tego przyczyna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 W jakich warunkach były ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 7 Września 2008 Autor Share Napisano 7 Września 2008 w doniczce z torfem, wilgotno ale nie za mocno, południowy parapet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 7 Września 2008 Share Napisano 7 Września 2008 A czy nasiona byly czarne? Czy moze zasiales biale? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 7 Września 2008 Autor Share Napisano 7 Września 2008 czarne, wysypywane po uschnięciu torebki nasiennej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Wysypałeś je, czy powciskałeś w torf ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Jak czarne to dobrze. Poczekaj jeszcze troche. A i przykrywales je folia? Bo takie nasiona to raczej przykryte musza byc (niekoniecznie ale dobrze jest jak do polowy doniczka jest przykryta folia..) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevil Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Ja np. nie jestem za przykrywaniem doniczki folią, ponieważ podłoże jest bardziej podatne na pleśnienie, można także podziurkować folie ale... Wydaje mi się, że przykrywanie doniczki folią nie większy kiełkowalności diametralnie, więc nie warto. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 A wlasnie warto. Ja np. przykrywalem na pol dnia i drugie pol dnia stalo odkryte. Plesn sie wtedy nie pojawiala. Albo mam tez takie pojemniczki z dziurami i tez nic sie nie stalo jak staly caly czas przykryte. Tylko ladnie wykielkowaly po 2 tygodniach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariadesou Napisano 8 Września 2008 Autor Share Napisano 8 Września 2008 wysypałam na torf, nic nie wciskałam ani nie zasypywałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 To powinny kielkowac. Poczekaj jeszcze troche. Jak za miesiac nie wykielkuja to nie wiem co moze byc tego przyczyna.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi