Skocz do zawartości

Nasiona Aliciae

dariadesou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem... Gdzieś na początku sierpnia zasadziłam kilkanaście nasionek rosiczki aliciae (kwitły mi moje i zebrałam nasiona gdzieś pod koniec lipca). Wszystko ok, pleśni nie ma tylko, że te nasionka mi nie kiełkują! Kurcze nie wiem czemu... Czy zebrane przeze mnie nasiona mogły być niezdolne do użytku? Czytałam na forum, że niektórym już po 2 tygodniach coś się zaczęło pojawiać a u mnie przeszło miesiąc i nic... :/ Jaka może być tego przyczyna?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. nie jestem za przykrywaniem doniczki folią, ponieważ podłoże jest bardziej podatne na pleśnienie, można także podziurkować folie ale...

Wydaje mi się, że przykrywanie doniczki folią nie większy kiełkowalności diametralnie, więc nie warto.

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie warto. Ja np. przykrywalem na pol dnia i drugie pol dnia stalo odkryte. Plesn sie wtedy nie pojawiala. Albo mam tez takie pojemniczki z dziurami i tez nic sie nie stalo jak staly caly czas przykryte. Tylko ladnie wykielkowaly po 2 tygodniach.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.