RybeK Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 witam, chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwosc oswietlania roslinek tj. rosiczki, muchołówki i dzbaneczniki swiatłem neonowym(fioletem) podczas trwania zimy..? jak wiadomo w zimie o godzinie 16 jest juz szarawo na podwórzu wiec czy moge naswietlac moje roslinki wlasnie tym swiatlem? czy jest to jakis minus? czy tez moze bedą rosły jak przy normalnej żarówce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Najlepiej gdybś miał jedną świetlówke taką co ma podbicie barwy w czerwonym a jedna taką co ma podbicie barwy w niebieskim strumieniu fali świetlnej, Takie światło jest idealne dla wszystkich roślin Uzyskują wtedy najlepsze barwy liści i najzdrowiej rozną ( bo sa dobrze odrzywione wtedy ) Pamietaj tylko zeby nigdy nie kupować świetlówki emitującej promienie UV bo spalisz rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Najlepiej gdybyś miał jedną świetlówkę taką co ma podbicie barwy w czerwonym a jedna taką co ma podbicie barwy w niebieskim strumieniu fali świetlnej, Takie światło jest idealne dla wszystkich roślin Uzyskują wtedy najlepsze barwy liści i najzdrowiej rosną ( bo są dobrze odżywione wtedy ) Pamiętaj tylko żeby nigdy nie kupować świetlówki emitującej promienie UV bo spalisz rośliny. Czy rośliny odżywiają się światłem? Nie sądzę. Nie mogą bez niego żyć, jak z resztą większość żywych organizmów. Najzdrowiej rosną. Tak, bo mają zachowany rytm dnia i nocy. Szczególnie gatunki tropikalne. Niestety mogę się mylić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 najparwdopodobnie...chodzi mi o odżywianie się światłem ( bo wątpie czy bez światła przetrwa szczególnie bez słonca ...) jeśli jesteś chętny BartoszW możesz spróbować np. dając swoje roslinki na tydzien do pywinicy czy ciemnego pomieszcenia wątpie żeby ci przetrwały w takich warunkach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BartoszW Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 (edytowane) najparwdopodobnie...chodzi mi o odżywianie się światłem ( bo wątpie czy bez światła przetrwa szczególnie bez słonca ...) jeśli jesteś chętny BartoszW możesz spróbować np. dając swoje roslinki na tydzien do pywinicy czy ciemnego pomieszcenia wątpie żeby ci przetrwały w takich warunkach... Odżywianie się światłem? A może chodzi Ci o fotosynteze, bo to jest proces odżywiania się roślin, który jest niemożliwy do wykonania bez światła. Tutaj masz o odżywianiu się roślin --> Odżywianie się roślinl Edytowane 8 Września 2008 przez BartoszW Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 tak chodzi o fotosynteze Tak w przenośni mozna powiedzieć sobie odżywianie sie swiatłem Nie łapcie za słowa Chodzi o to ze dzieki podbiciu w paśmie czerwonym i w niebieskim fotosynteza zachodzi najlepiej Rosliny dzieki temu mogą wytwarzać ładniejsze liście lepiej rosną czyli są lepiej "odrzywione" To metafora taka Promieniowanie UV natomiast nie daje zadnych pozytywnych efektów nie wpływa na wzrost intensywności fotosyntezy a jedynie przypala rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 Światło UV nie nadaje się do fotosyntezy, ta długość widma nie jest absorbowana przez chlorofil, proszę nie kombinować i kupić normalną świetlówkę dla roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 8 Września 2008 Share Napisano 8 Września 2008 W pierwszym poście pytanie dotyczyło neonówki i chyba akurat nie chodziło o promiennik UV. Niezależnie od tego - nie nadaje się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Czyli swietlówka o temp. barwowej 6400k się nie nadaje !! ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 (edytowane) A gdzie w pierwszym poście mowa o świetlówce 6400k? Tam jest mowa o świetle neonowym czyli: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lampa_neonowa Jeżeli chodzi o świetlówkę to przydało by się sprecyzować o jakiej jest mowa. Określenie "fiolet" to za mało. Jesli pod tym pojęciem mowa o UV to odpowiedź jest taka sama- nie nadaje się. Edytowane 9 Września 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Września 2008 Share Napisano 9 Września 2008 Temperatura barwowa niewiele w sumie mówi bo jest wypadkową wszystkich kolorów widma które wydziela swietlówka, ale generalnie uznaje się tą temperaturę za jedną z lepszych dla roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi