Marta_Wiktoria Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Bardzo proszę o pomoc, jestem właścicielka muchołówki od niedawna i nie bardzo wiem jak jej pomóc. Zauważyłam, że coś jest z nią nie tak:/ Po pierwsze zaczynają jej gnić pułapki wraz z liśćmi. Nie jest to na pewno skutek przelania, gdyż podlewam ja niecodziennie tak by ziemia była tylko wilgotna. W dodatku jest coś nie tak z pułapkami, bo są dziwnie "powywijane" i nie chcą się zamykać tak by owad nie uciekł. Nowe liście wstrzymały wzrost. Liście mojej muchołówki są malutkie, tak samo jak pułapki, chociaż jest ich bardzo dużo. Bardzo proszę o pomoc, nie chcę stracić swojej pierwszej muchołówki:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Bardzo pomocne byłoby zdjęcie roślinki. Poza tym napisz nam jakie ma warunki. Na jakim oknie stoi? Jaką wodą podlewasz? W jakiej ziemi rośnie? Dokarmiasz ją czymś? itp. Sprawdź też czy na roślince lub na ziemi nie ma jakiś owadów, pajęczynek i innych rzeczy, których wcześniej nie było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Tylko wilgotna? To może podlewasz ją zbyt mało. Na pewno potrzebuje ona więcej wody niż przeciętne zwykłe kwiatki. Poza tym powinnaś opisać warunki w jakich żyje, ilość światła, jaką wodą podlewasz, temp i wilgotność, a jeszcze lepiej jak wstawisz jej zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Wydaję mi się, że to będzie powód zbyt małego podlewania tak jak napisał fly guy. Muchołowka powinna stać w wodzie, raz na jakiś czas można pozwolić wyschnąć wodzie na podstawku. W jakim miejscu ją trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 10 Września 2008 Share Napisano 10 Września 2008 Koniecznie daj zdjęcia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 Muchołowka powinna stać w wodzie, raz na jakiś czas można pozwolić wyschnąć wodzie na podstawku. Według mnie to nie prawda. Kiedyś tak robiłem i mi jedna muchołówka wykitowała. Ja osobiście muchołówkę podlewam każdego wieczora z innymi roślinkami owadożernymi. Może masz szkodniki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 No wiesz, to zależy ile tej wody chlapniesz do podstawka Moje stoją w ok 2mm wody i jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta_Wiktoria Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Muchołówkę trzymam na północnym oknie, podlewam wodą demineralizowaną i trzymam na parapecie w temperaturze pokojowej:/ zastanawiam się czy przyczyną może być za mała doniczka, bo jak sie wczoraj przyjrzałam jej ponownie dokładnie to zauważyłam, że nie jest ona pojedynczą roślinką. Czy może być za ciasno korzeniom i dlatego ona marnieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 (edytowane) Północne okno to najgorsze z możliwych. Jeśli możesz, przestaw ją na południowe, w miejsce gdzie dostanie najwięcej słońca. Doniczka może być ciasna, muchołówka nie ma bardzo rozbudowanego systemu korzeniowego. Dla pewności przeczytaj ten temat: http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...ticle&id=20 i zweryfikuj warunki hodowli. Edytowane 11 Września 2008 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta_Wiktoria Napisano 11 Września 2008 Autor Share Napisano 11 Września 2008 Zapomniałam też dodać, że moja muchołówka miała kwiat, który zdecydowałam się obciąć:/ czytałam, że roślinie jest ciężko z takim kwiatem i często umiera:/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 11 Września 2008 Share Napisano 11 Września 2008 czytałam, że roślinie jest ciężko z takim kwiatem i często umiera:/ Nie tak znowu często, z tym że kwitnąć powinna wiosną - latem. Teraz trochę późno na kwitnienie. Zabierz ją z północnego okna, nie masz okna południowego? Z muchołówką o tej porze roku dużo już nie zwojujesz bo ona pójdzie spać, no chyba, że będziesz doświetlać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi