Piotrk1992 Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Jakieś 4 dni temu kupiłem czerwoną muchołówkę amerykańską i zauważyłem ,że na jednej z łapek pojawiła się czarna plama ;/ co z nią zrobić i czym to jest spowodowane?? Czytałem gdzieś ,że muchołówka nie lubi zbitej ziemi, a ja swoją dosyć dobrze zbijałem ;/ i teraz nie wiem czy ja przesadzić. Aha i jeszcze jedno moja roślinka ma teraz 8 łapek i tylko 3 są otwarte ;/ czemu inne się nie otwierają Niedługo postaram się wstawić zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Czy ta pułapka trawi owada? jeśli tak, jej usychanie jest całkowicie normalne. Czy te zamknięte pułapki również trawią owady? Jeżeli ni, prawdopodobnie są zużyte. Co to znaczy, że "zbijałeś ziemię"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Kupiłem małą muchołówkę i gdy przyszła miała wszystkie pułapki pozamykane po jakiś 2 dniach 3 się otworzyły a reszta jak na razie nic, gdy miałem zasadzić roślinkę wsypałem torf do doniczki i ugniotłem go potem zrobiłem dziurę na korzenie, posadziłem roślinkę i podlałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Zapewnij jej dobre warunki to wszystko będzie OK, nowe muchołówki z in-vitro często mają nieaktywne pułapki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat dobrych warunków i czy nie trzeba tego czerniejącego liścia z łapką odciąć ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 NIe odcinaj. Rośline daj na południowy parapet ,podlewaj destylką przez podsiąkanie i dostarczaj jej jak najwięcej śwaitła! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 15 Września 2008 Autor Share Napisano 15 Września 2008 Stoi na południowym, roślinkę podlewam wodą demineralizowaną, a co do słońca to zbliża się zima i w moim regionie niema teraz zbyt słonecznych dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 15 Września 2008 Share Napisano 15 Września 2008 Najlepiej jakbys doswietlal za pomoca swietlowki o bialym swietle. Moze masz taka w domu. Pulapke odetnij jak bedzie cala czarna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 Wiesz może gdzie można dostać taką świetlówkę? i ile ona kosztuje bo raczej w domu takiej nie mam, odciąć gdy czarny będzie cały liść i pułapka czy tylko pułapka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Odciac gdy bedzie caly lisc czarny. Swietlowke mozesz kupic w oswietleniowym. Moze masz w domu oprawe meblowa na swietlowke 8w albo 13w. Jak masz w domu to swietlowka grosze kosztuje 6-7zl. A jesli nie masz to cala swietlowka w oprawie kosztuje 30 zl. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 (edytowane) http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Fluorescent_Lamp.jpg mam taką w domu może być ?? i chciałbym się zapytać czy zwykła jażyniówka to to samo co świetlówka ?? Edytowane 16 Września 2008 przez Piotrk1992 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaj Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Jak dla mnie jarzeniówka = świetlówka, zdecydowanie do naświetlania polecam serie flora-glo, jasność i moc wg uznania:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 To co pokazałeś to swietlówka kompaktowa, zwana potocznie żarówką, energooszczedną, ale z żarówką łączy ją tylko kształt, zasada swiecenia jest za to taka jak w swietlówkach liniowych. Czy może być trudno powiedzieć, zapewne w domu masz warm white, czyli taką o żółtym świetle, jakaś super nie jest, ale od biedy może być jak nie masz jakichś super wymagających roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Kup sobie taką , która emituje światło "day light" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrk1992 Napisano 17 Września 2008 Autor Share Napisano 17 Września 2008 Ok to jeszcze tylko jedno o jakiej mocy tą świetlówkę kupić i jak często i długo naświetlać roślinkę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi