Skocz do zawartości

Przydomowe Szaleństwo Czyli Tłustosze Na Skalniaku?

Cephalotus

Dylemacik  

Wyniki zostały ukryte do momentu zakończenia głosowania! Proszę o cierpliwość!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

od paru dni strasznie się zastanawiam czy by nie walnąć na swój skalniak tłustoszy. Jako, że z moich obserwacji i informacji wynika, iż to nie są sterylne rośliny; bez problemu mogą rosnąć na moim skalniaku, przy odpowiednio skomponowanym podłożu i ekspozycji na słońce. Jest jednak taki mały dylemacik, że ja musiałbym się wyzbyć ze skalniaka na prawdę cudowniej rośliny czyli lepnicy bezłodygowej Silene acaulis. A ta potrafi zachwycić różowym dywanem kwiatów, DOSŁOWNIE. Chciałbym tylko wiedzieć, jak ogólnie widzicie taki pomysł. Czy to nie jest już przesada? Na pewno dla jednego gatunku miejsce jest, ale jak już coś sadzić, to tylko dwa gatunki. W końcu oba rosną w górach.

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym spokojnie posadził na sklaniaku przecież jak rosną w górach to w ogródku też mogą i przy tym będzie to wyglądało bardzo estetyvznie tylko jest jedne problem podlewanie i jak beś je teraz zasadił to weszly vhy chyba w stan zimowy bo zimniutko na polu :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kiedyś uda mi się przemyśleć jakby je ulokować nie niszcząc tego co jest to będą na 100%. Jak pisałem wcześniej, jedno miejsce się zrobi. Tylko jedno to nie jest wszystko, muszą być dwa, albo wcale. Znowu jednej, czy dwóch roślinek nie będę sadził, jak już to kilka, tak może z połowę tego co mam w donicach. Ogólnie gdyby się udało, to w czasie kwitnienia widok byłby na pewno super.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BartoszW

Krzysiek mam nadzieje że coś z tego wyjdzie, bo efekt napewno będzie fajny.

Edytowane przez BartoszW
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę, że nie da się pogodzić tych dwóch roślin. Jeżeli jednak, miałbym wybierać między jednym, a drugim -nie miałbym złudzeń. Posadziłbym tłustosze, a na Silene znalazłbym inne miejsce (chociażby u sąsiada). Zawsze możesz zostawić nieco rośliny, która teraz zajmuje skalniak i w razie konieczności posadzisz ją ponownie. Wygląda na dość ekspansywną, więc z czasem osiągnie obecny stan.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Cześć,

to ja napiszę, że byłem strasznie przebiegły. Biorąc pod uwagę swoje doświadczenia w uprawie tłustoszy, lubią one rosnąć w miejscu nasłonecznionym, ale pod małym kątem w stosunku do światła słonecznego, czyli np. pionowo, albo w jakimś półcieniu, ewentualnie słońcu wschodnim i/lub zachodnim.

Pojechałem na Żarskie "lotnisko" i na prawdę wielkim szczęściem znalazłem jeszcze trochę fajnych kamieni, które splasterkowałem. Następnie dostawiłem dwa segmenty w moim skalniaku, tak, że tłustosze będą miały masę światła wschodniego i zachodniego, a południowe z półcienia. Między kamienie wsadziłem specjalnie zgrzewaną, ręcznie dopasowaną folię ogrodową, tak, aby trzymała wilgoć, ale nie jest ona w 100% szczelna, więc mokro nie będzie. Podłoże to głównie torf, ale jest tam garść zwykłej ziemi, dużo brudnego piachu, sporo dolomitu, trochę większych kawałków margla, jakieś trawki torfowiskowe na wzmocnienie i spojenie całości, no i oczywiście tłustosze. Jeszcze na wiosnę sypnę odrobinką nasion. Obydwa gatunki mają oczywiście osobne segmenty, gdzie jest po jakieś 6-7 roślin. Na wiosnę sie zobaczy jak to wyjdzie. Myślę, że największym problemem będzie uważanie, aby to się nie przesuszyło. Jak będzie trzeba to nawet zamontuję kropelkowe podsiąkanie.

Teraz czuję, że mój skalniak jest na prawdę wypasiony. :D Choć w Polskich górach rosną też rosiczki, to ich zdecydowanie na skalniak nie zamierzam wsadzać, przynajmniej nie na ten. :] Efekt będzie wiosną i latem, trzeba poczekać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.