Skocz do zawartości

Capensis

antonio34

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich.male pytanko odnosnie tych capensisow.posialem je je\akies 2-3tyg temu.teraz zaczely sie pojawiac(bardzo duzo)male roslinki rozdwojone na dfwie czesci.takie nie wiem sam co to jest.czay to sa wlasnie rosiczki??niestety zdjecia nie moge chwilowo dodac.jak dlugo teraz beda rosly i jak dlugo ebda sie pojawialy te lapki??

Odnośnik do odpowiedzi

A może i nie chwasty, wykiełkowane z nasionka ( bo tak zrozumiałem z twojej wypowiedzi) pierwsze 2 lub 3 liście są bez pułapek

Majlepsze oczywiście by były zdjęcia, ale narazie tych "chwastów" nie wywalaj :D

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99,99% są to Capensisy, pierwsze 2 liście zawsze są nieowadożerne i wyrastają w tym samym czasie, są po to, żeby dostarczyć energii do dalszego rozwoju rośliny.

Mi po miesiącu miała chyba 2 cm, a po 3-ch miała juz normalne rozmiary, tzn. koło 5 cm.

Gratulacje nowych podopiecznych :D

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Dobra czyli na bank to capensisy?teraz tylko czekac az podrosna.jezeli dam im takie same warunki jak podczas kielkowania to cos niespodziewanego sie moze zdarzyc?a u was jak to sie dalej odgrywalo?za jaki czas je moge porozsadzac?w jednej doniczce posialem okolo 50nasion ale wiadomo ze nie wszystkie wykielkowaly.

Odnośnik do odpowiedzi

moje kiełkowały i rosną na parapecie, tylko rozsadziłem kilka i rozdałem, ale większość jeszcze mam. A rozsadzałem jak miału koło 5mm, jak im się ciasno robiło.

P.S. Zdjęcie dla pewności nie zaszkodzi.

Edytowane przez fawin
Odnośnik do odpowiedzi

Rotundifolia to co innego;) A jak miały 0,3cm, to możliwe, że nie miały korzonków... Sądzę, że te rotundifolie były stanowczo za małe, żeby je rozsadzać...

Edytowane przez Evka13
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.