Skocz do zawartości

Rozrośnięta Muchołówka

bados

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie dotyczące mojej muchołówki. A mianowice ostatnio bardzo się rozrosła i wydała na świat duuużo młodych, króre przykryte przez liście większych roslinek mją niedobor światła i teraz nasowa się pytanie, czy mam ją rozsadzić ?? Wiem, że zbliża się okres zimowania ale nie wiem czy młode roślinki przeżyją... unsure

Odnośnik do odpowiedzi

Te większe możesz przezimować. To chyba bardziej zależy od tego w jakim są stanie. Młode roślinki są zwykle słabe i mogą nie przeżyć tak samo jak większe ale chore. Po odsadzeniu daj im trochę czasu na dojście do siebie zanim pójdą spać i powinno być wszystko dobrze.

W zeszłym roku mniej więcej pod koniec września rozsadziłem jedną muchołówkę, bo doniczka się przewracała przez wystające z niej liście (zdecydowanie za ciasno miała). Z 7 roślinek z tej doniczki nie zimowałem 2, bo były bardzo małe. Reszta poszła spać i tylko jedna około 2cm średnicy padła ale to raczej dlatego, że miała za morko.

Jeśli nic Cię nie zmusi do rozsadzania to przezimuj całość, a jak rozsadzisz to nie zimuj bardzo małych i słabych roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.