bados Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Witam. Mam pytanie dotyczące mojej muchołówki. A mianowice ostatnio bardzo się rozrosła i wydała na świat duuużo młodych, króre przykryte przez liście większych roslinek mją niedobor światła i teraz nasowa się pytanie, czy mam ją rozsadzić ?? Wiem, że zbliża się okres zimowania ale nie wiem czy młode roślinki przeżyją... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Połączone z rośliną mateczną pewnie przeżyją. Jeśli je odsadzisz to lepiej ich nie zimuj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 16 Września 2008 Autor Share Napisano 16 Września 2008 (edytowane) Ale jest tam tez troche większych roślinek to tych mam nie zimować? Edytowane 16 Września 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 16 Września 2008 Share Napisano 16 Września 2008 Te większe możesz przezimować. To chyba bardziej zależy od tego w jakim są stanie. Młode roślinki są zwykle słabe i mogą nie przeżyć tak samo jak większe ale chore. Po odsadzeniu daj im trochę czasu na dojście do siebie zanim pójdą spać i powinno być wszystko dobrze. W zeszłym roku mniej więcej pod koniec września rozsadziłem jedną muchołówkę, bo doniczka się przewracała przez wystające z niej liście (zdecydowanie za ciasno miała). Z 7 roślinek z tej doniczki nie zimowałem 2, bo były bardzo małe. Reszta poszła spać i tylko jedna około 2cm średnicy padła ale to raczej dlatego, że miała za morko. Jeśli nic Cię nie zmusi do rozsadzania to przezimuj całość, a jak rozsadzisz to nie zimuj bardzo małych i słabych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi