Skocz do zawartości

D. Madagascarensis

bados

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio natknąłem się na wiadomość o rozmożeniu madagascarka, podobno wystarszy odciąć górną część rośliny i ją ukożenić a dolna puści nowe liście :) I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś tak rozmożył tą rosiczkę i w jakich warunkach i jak ukorzenić górną część?

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem Ci tylko że D.Madagasciarensis bardzło łatwó rozmnożyć z liścia , ja powycinałem resztki uszkodzone podczas przsyłki i zostawiłem w doniczce kolo rosiczki , po jakimś czasie z 8 odciętych liści urosło 8 nowych Madagsciarensisów:) Myśle że tak bedzie lepiej niż odcinać góre rośliny :)

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się rozmnożyć D. madagascariensis w taki sposób. Odciąłem stożek wzrostu, wsadziłem do podłoża i zapewniłem roślinie takie same warunki jak przedtem tzn, woda w podstawce i południowy parapet. U podstawy rośliny matecznej wyrosło kilka roślin. Stożek wzrostu szybko się ukorzenił.

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakich warunkach to trzymales? Normalnie tak jak z innymi roslinami, czy zwiekszalej wilgotnosc. Musze tak sprobowac. :P

Powiem tak poodcinałem te liście i zostawiłem w tej samej doniczce co Madagasciarensic , zapomniałem o nich bo miałem je wyrzucić :) A jak juz zobaczyłem ze coś rośnie to zostawiłem ;) Żadnych innych warunków , normalnie na parapecie , i wcale dużo słońca tez nie było.

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wczoraj wsadziłem 2 sadzonki z liścia, ody dwie są czułkami do góry, mocno przylegają do tofru. Górną część rośliny też obciąłem i wsadziłem normalnie do doniczki z torfem, bęz zabawy w żadne folie itp. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.