bados Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Witam, ostatnio natknąłem się na wiadomość o rozmożeniu madagascarka, podobno wystarszy odciąć górną część rośliny i ją ukożenić a dolna puści nowe liście I tu pojawia się moje pytanie, czy ktoś tak rozmożył tą rosiczkę i w jakich warunkach i jak ukorzenić górną część? Z góry dziękuje i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Ja powiem Ci tylko że D.Madagasciarensis bardzło łatwó rozmnożyć z liścia , ja powycinałem resztki uszkodzone podczas przsyłki i zostawiłem w doniczce kolo rosiczki , po jakimś czasie z 8 odciętych liści urosło 8 nowych Madagsciarensisów:) Myśle że tak bedzie lepiej niż odcinać góre rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 A w jakich warunkach to trzymales? Normalnie tak jak z innymi roslinami, czy zwiekszalej wilgotnosc. Musze tak sprobowac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 20 Września 2008 Autor Share Napisano 20 Września 2008 Aha dzięki, z liścia też spróbuje ale nadal jestem zainteresowany tym ukorzenieniem górnej części Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Udało mi się rozmnożyć D. madagascariensis w taki sposób. Odciąłem stożek wzrostu, wsadziłem do podłoża i zapewniłem roślinie takie same warunki jak przedtem tzn, woda w podstawce i południowy parapet. U podstawy rośliny matecznej wyrosło kilka roślin. Stożek wzrostu szybko się ukorzenił. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 20 Września 2008 Autor Share Napisano 20 Września 2008 (edytowane) Ok spróbuje oby dwóch spoobów, mam tylko jedno ptynie do Damianusa, po jakim czasie ukorzeniła ci się górna część rośliny ? Edytowane 20 Września 2008 przez bados Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 A w jakich warunkach to trzymales? Normalnie tak jak z innymi roslinami, czy zwiekszalej wilgotnosc. Musze tak sprobowac. Powiem tak poodcinałem te liście i zostawiłem w tej samej doniczce co Madagasciarensic , zapomniałem o nich bo miałem je wyrzucić A jak juz zobaczyłem ze coś rośnie to zostawiłem Żadnych innych warunków , normalnie na parapecie , i wcale dużo słońca tez nie było. Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Ok dzieki. To sprobuje tak zrobic. Moje jeszcze beda maily swiatlo bo doswietlam swietlowka. A po jakim czasie Ci sie ukazaly? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianus Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Nie wiem dokładnie po jakim czasie roślina się ukorzeniła. Chyba 2 tygodniach widać było, że rosiczka zaczęła rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 20 Września 2008 Autor Share Napisano 20 Września 2008 oK dzięki wszystkim, gorę roślinki odciąłem i wsadziłem obok rośliny matecznej, i 2 listki też obciąłem i wsadziłem do doniczki z takimi właśnie sadzonkami, mają duuużo światła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 sorry ale te liscie to wystarczy połózyć na glebie czy je w ziemie wetknąć trzeba ??? Jezeli w ziemie to jak na płasko do góry lisciem czy jak bo nie rozumiem ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Odcinasz liscia. Wsadzasz koncowke po ziemie (nie pulapke tylko liscia). Nie gleboko. Jakies 0,5 cm. Ja posadzilem obok rosliny matecznej. U mnie to wyglada tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Można położyc nie trzeba zakopywać , wazne aby cały liść przylegał do torfu . Trzeba go tak położyć żeby czułki były skierowane ku górze Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 A ja polozylem ze czulki sa i u gory i na dole. 2 sadzonki zrobilem. Nie wiedzialem jak to jednego liscia tak wsadzilem a drugiego czulkami do gory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 21 Września 2008 Autor Share Napisano 21 Września 2008 Ja wczoraj wsadziłem 2 sadzonki z liścia, ody dwie są czułkami do góry, mocno przylegają do tofru. Górną część rośliny też obciąłem i wsadziłem normalnie do doniczki z torfem, bęz zabawy w żadne folie itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi