janoz52 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 (edytowane) Czy już jest czas na zimowanie? [muchołówka wypuszcza nowe malutkie wąskie listeczki, nie które liście się już nawet nie zamykają, po rpostu zmarniała, tak jak powinno być przy zimowaniu. 2 muchołówka liście usychają (od pułapek) nie wypuszcza nowych listków] Do wyboru mam 4 pomieszczenia 1. "Skrytka" ciemno i małe okienko zachodnie(około 10-16 st) 2. piwnica-też ciemno tylko że okno zachodnie, południowe (5-10 st) 3. altana- troche zimniej od -6 do 8 st (około) 4. nieogrzewany pokój, jasno, okno południowe (chyba -3 do 7 st) Które pomieszczenie byłoby najodpowiedniejsze? Edytowane 20 Września 2008 przez janoz52 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zi00 Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 Co do pomieszczeń to chyba najlepsza będzie piwnica (muchołówki w zimie nie przeprowadzają fotosyntezy) lub nieogrzewany pokój Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 20 Września 2008 Share Napisano 20 Września 2008 poludniowe okno i temp. 5-15 stopni.czyli nieogrzewany pokoj i piwnica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 21 Września 2008 Autor Share Napisano 21 Września 2008 ok. a są już gotowe do wysyłki 1. Malutkie 3 lista około, resztę uciąłem bo uschła 2.Trochę większa od poprzedniej ale też usycha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 25 Września 2008 Share Napisano 25 Września 2008 (edytowane) Dobrym miejscem jest: piwnica-też ciemno tylko że okno zachodnie, południowe (5-10 st) w takiej temp będą miały dobre warunki do zimowania, zwracaj jednak uwagę na grzyby oraz kurz. Moje rośliny jeszcze stoją na zewnatrz. Edytowane 25 Września 2008 przez paulo09 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.zdura Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 nie chce zakładać nowego watku wiec napisze tu.nie wiem ale moja chyba tez zimuje ( zaczyna ) nie wypuszcza nowy jakies 2 tygodnie temu wypusciła nowe ale sa strasznie malutkie takich maluchów jeszcze nie miała i sa jakby mniej zielone teraz 1-2 niechce się otworzyć. moge je dać do górnej łazienki w której jest przerwany remont bo sie rura od bidetu i kibelka pekła jest ma okno wsch. lub płn. temp. 10-15 stopni.a druga muchołówka to jest nowa wypsciła duza pułapkę też mniej zieloną od reszty a trzy sie przestały zamykac chociaz nic nie jadły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Młode pułapki zawsze są jasniejsze od dorosłych. Jeżeli pułapka nie reaguje na bodzce to zimuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Młode pułapki zawsze są jasniejsze od dorosłych. Jeżeli pułapka nie reaguje na bodzce to zimuje. Wlasnie sie zastanawialem dlaczego moje pulapki sie nie zamykaja Dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janoz52 Napisano 1 Października 2008 Autor Share Napisano 1 Października 2008 Wyniosłem dzisiaj muchołówki do pokoju nieogrzewanego, jedna z nich jest w dobrej formie, odpowiada na bodźce, ale też poszła na góre A przy okazji: kapturnica wymaga takie same warunki na zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Tak, jak zimujesz to wszystkie rosliny trzymaj razem.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi