Skocz do zawartości

Growbox

ryba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszyscy ładują w akwaria/terraria, natomiast ja mam pytanie czy zmontowanie growboxa dla muchołówki i/lub dzbanecznika ma sens, czy dzięki temu będzie szybciej rosnąć. Growbox to pudło oklejone od środka folią aluminiową z świetlówką. Niektóre rośliny rosną w takim środowisku o wiele szybciej niż na parapecie, chciałbym wiedzieć czy dzbanki / muchołówki również.

Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to czy może podać szczegóły budowy growboxa dla tego typu roślin ? Czy trzeba zamontować dodatkowo jakiś wiatraczek ? Bo gdzieś czytałem że ktoś montował wiatraki w growboxie dla wentylacji.

Edytowane przez ryba
Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak zapobiega zastaniu powietrza a wiec posrednio takze pleśnieniu.

Ciężko powiedzieć, chyba nikt jeszcze nie próbował, ale w przypadku bardzo swiatłożądnych roślin wydaje mi się to gorsze od parapetu, no chyba że mówimy o swietlówce naprawdę dużej mocy.

Odnośnik do odpowiedzi

To zacznijmy od tego ze mucholowki w takim czyms raczje nie maja szans na przezycie nie mowiac juz o rosnieciu. Takie cos stosuje sie po to by uzyskac wyzsza wilgotnosc ktora jest wymagana dla np. dzbankow by tworzyly dzbanki :D W przypadku dzbakow i duzej wilgotnosci wiatraczek zbedny.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak zapobiega zastaniu powietrza a wiec posrednio takze pleśnieniu.

Ciężko powiedzieć, chyba nikt jeszcze nie próbował, ale w przypadku bardzo swiatłożądnych roślin wydaje mi się to gorsze od parapetu, no chyba że mówimy o swietlówce naprawdę dużej mocy.

Dlaczego gorszy od parapetu ? Mi się wydawało że w takim pudle całym obklejonym folią aluminiową (która chyba dobrze odbija światło) jest bardzo dużo światła.

Właśnie dlatego miedzy innymi myślałem o growboxie dla muchołówki, bo zimą ma ona strasznie ciężko - na pół zimuje, na pół puszcza powoli nowe pułapki. Ogólnie z moją muchołówką mam straszne problemy, a z dzbankiem mam znowu spokój, chociaż też bym go walnął do groboxa jeżeli to miałoby przyspieszyć jego rozwój.

Odnośnik do odpowiedzi

Niby duzo, a jednak... Jakość nie ta, moc nie ta. Nie mam teraz moich notatek z ekologii, wiec ci nie powiem, ale podano nam jako ciekawostkę moc docierającego do ziemi światła w W/m2 czy jakoś tak, i to było ładne kilkaset z tego co pamiętam. Raczej nikt nie zamontuje tyle w growboxie, nie wiem natomiast jak jest tam z wilgotnością - jeśli jest podwyższona to dla dzbaneczników jako roślin podszytu lasu tropikalnego powinno być ok.

Btw muchołówka powinna w zimie zimować, więc nie wiem czego tak jej załujesz, to jej naturalny, najlepszy dla niej cykl życiowy

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam gdzie jej zimować, w domu za ciepło, jak ją wsadzę do lodówki to matka mi ją wyrzuci do śmieci, balkon mały, nie murowany, więc wiatr przewróci doniczkę.

Edytowane przez ryba
Odnośnik do odpowiedzi

Niby duzo, a jednak... Jakość nie ta, moc nie ta. Nie mam teraz moich notatek z ekologii, wiec ci nie powiem, ale podano nam jako ciekawostkę moc docierającego do ziemi światła w W/m2 czy jakoś tak, i to było ładne kilkaset z tego co pamiętam.

Hm, W/m2 - to w naszej szerokości i długości geograficznej? Zimą czy latem? Czy to po prostu średnia na rok? Bo zdaje się w różnych miejscach na Ziemi jest różnica może być ogromna.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, zeszytu brak, ale nie przypominam sobie żeby w ogóle nam to podawano, ale mniejsza z tym, muchołówki ani na równiku, ani w naszym klimacie nie rosną, owszem, różnica pewnie jest duża, rzędu nawet kilkaset W pewnie, ale przy zakresie 700-300W te 18W ze świetlówki jest i tak śmiechu warte zakładając że dobrze kojarzę ta górną wartość z zeszytu.

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą bardzo fajnie gdyby jakieś wyniki badan na ten temat były w necie, właśnie odnośnie naświetlenia przy różnych długościach i szerokościach geograficznych, częściowym zachmurzeniu itp. Przyznaję, troszeczkę grzebałem, nie znalazłem.

Odnośnik do odpowiedzi

A dzbanecznika warto doświetlać zimą ?

Zima powinniśmy doświetlać wszystkie niezimujące gatunki roślin. Natomiast rośliny przechodzące spoczynek powinniśmy zimować. Muchołówka to dość wymagająca roślina w stosunku do światła. Dlatego musielibyśmy zapewnić jej sporą jego ilość. Najmniej wymagające były by chyba dzbaneczniki i niektóre rosiczki cieniolubne.

13W to stanowczo za mało. Dla dzbaneczników polecam 2x18W. Dla pozostałych 4x18W. Dla muchołówki te 4x18W może być za mało.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.