Skocz do zawartości

Co To Moze Byc?

karoca26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj na wieczor po przyjsciu do domu zauwazylem ze moje 2 tlustosze sa przewrocone. Gdy chcialem je wlazyc do ziemi, zauwazylem ze nie maja korzeni. Patrze na 3 tlustosza a on ma liscie poobgryzane. Ogladam reszte moich roslinek i patrze na doniczke z madagascarensisem a tam jakies biale larwy smigaja, pare pozabijalem. Mialy czarna kreske i podejzewan ze to ziemiorki, ale na 100% pewien nie jestem. I cos czytalem ze ziemiorki wygryzaja korzenie, a tlustosze mam mlode 0,5 cm srednicy. Na pewno kupie na te robaki jakis srodek, tylko jaki? Diazol ew500 czy jakis inny proponujecie?

Odnośnik do odpowiedzi

Najprędzej ślimaki. Ślimaki w doniczkach nie muszą być duże. Często ciężko coś zauważyć bo żerują rano i wieczorem. Co do przewróconych roślin to może po prostu po zniszczeniu same straciły witalność i tym samym zmieniły pozycję jakoś.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dzisiaj zastosowalem diazol ew 500 i zobaczymy co stanie sie dalej. Ktos mi mowil, ze po zastasowaniu robaki, larwy itp. powinny wyjsc na gore torfu. Czy to prawda? Bo jesli tak to u mnie nic na wiezch nic nie wyszlo (no moze pare ze 2-3 sztuki..)

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kiedy taka samą sytuację z dorosłym tłustoszem i faktycznie - ziemiórki obgryzały liście, na własne oczy widziałem..

najpierw zeżarły korzenie a później dorwały się do liści, niestety tłustosz zdechł ale udało mi się go rozmnożyć ze zdrowego jeszcze liścia.

tamten torf zalałem wrzątkiem i naliczyłem 68 larw ziemiórek (te które wypłynęły na powierzchnie wody)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie bylo mnie na forum przez 2 dni, bo kompa nie mialem, ale juz wrocilem i opowiadam co sie stalo. A wiec ten diazol jednak chyba nic nie pomogl ;/. Po podlaniu, po 2 dniach ziemiorki nadal byly. Z jednej doniczki z madagascarensisem wyparowaly, ale z doniczki z tlustoszami nie i przez to stracilem dwa tlustosze: wessera i tine.. ;/

Zaczely mi sie brac za reszte tlustoszy, wiec odsadzilem je do innej doniczki, bez ziemi z doniczki z ziemorkami, wyczyscilem korzenie zeby zadna ziemiorka sie nie przedostala. I na razie w nowej doniczce sie nic nie dzieje :) Od wczoraj.. Mysle ze tak pozostanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś w 2 dni zmarniała mi rosiczka, potem wyszło na zewnątrz stadko białych stworzeń podobnych do ziemiórek właśnie na liście i je wcinały, ale były większe jak opisywane rozmiary ziemiórek. Są takie przejrzysto-białe ślimaki bez skorupek ? Szybko wywaliłem całość.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.