albinkolano Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Cześć Spodziewam się niedługo kilku nowych dzbanków (górskich) i chciałbym je zasadzić w czymś w stylu torf,perlit,kora (moze jeszcze troche mchu do tego) w stosunku 1:1:1. I mam pytanie co do tej kory; a mianowicie skąd ją wytrzasnąć?! W mojej miejscowości znaleźć mogę jedynie zwykłą, pakowaną w dużych workach korę. Czy takie coś sie nadda do podłoża? Jeśli tak to jakie operacje należy zrobić (wyprażyć, wymoczyć?) żeby się coś w tym nie zalęgło? Albo może wie ktoś skąd wziąć taką "lepszą" korę. Czy w ogóle taka "lepsza" kora się czymś różni od tej zwykłej z ogrodnika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Do mieszanek kup podłoże do storczyków. Najlepszym jednak rozwiązaniem był by zakup żywego lub martwego, dobrej jakości, sphagnum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinkolano Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 Sphagnum mam ale nie lubie w nim dzbanków sadzić. A dla górali dodanie kory bardzo dobrze zrobi. Chodzi mi tylko o to czy taka zwykła kora z ogrodniczego może być użyta? Nie ma w niej jakichś świństw itp? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 z tego co czytałem to mależy kore zostawic wo wodzie na noc zeby robaki wyszły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi