Skocz do zawartości

Może Byc Takie Oświetlenie ?

Piotrk1992

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu akwarium z 150l i na wieczór oświetla je świetlówka jest to chyba specjalna świetlówka dla rybek, nie emituje raczej światła żółtego więc zastanawiam się czy mógłbym pod nią stawiać moja muchołówkę ? będzie miała wtedy sporo wilgoci i światło, lecz czy nie zaszkodzi jej ta woda z akwarium i czy taka świetlówka jest odpowiednia ?? Aha i słyszałem, że chyba w takich świetlówkach po chyba 1 roku coś się dzieje z gazami w niej i świecą trochę inaczej moja ma na pewno więcej niż jeden rok.

post-4290-1222801224.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówka nie potrzebuje podniesionej wilgotności z tego co mi wiadomo, a co do samej świetlówki to raczej nie bardzo się nadaje ze względu na swoją temperaturę barwową która wynosi zaledwie 3500K

Odnośnik do odpowiedzi

użyj opcji szukaj, a nawet bez jej używania skoro pisałeś w dziale technika to drugi temat jest zatytułowany "Chcesz wybrać dobre oświetlenie ?" http://rosliny-owadozerne.pl/forum/Chcesz-...enie-t3877.html przewija się to w wielu tematach natomiast co do Twojej świetlówki wystarczy wejść na stronę producenta.

Odnośnik do odpowiedzi

W załączniku masz wykres pasma ze strony producenta. Jak już doczytasz ten podany wyżej temat to stwierdzisz, że się jednak nadaje (no tylko to podbicie zieleni dla polepszenia wyglądu kolorów jest). Temperatura barwowa jest dobra do określenia czy świetlówka się nadaje tylko jeśli kupujemy taką najzwyklejszą.

Druga sprawa to, że jeśli masz jedną świetlówkę 18W to może być po prostu za mało dla muchołówki. Lepiej jakby stała na oknie i jakbyś doświetlał ją na wieczór żeby wydłużyć dzień.

Po roku niby pasmo się zmienia ale chyba nie za mocno skoro wizualnie zmiany koloru nie widać. Bardziej pewnie chodzi o nakręcenie sprzedaży ;)

post-2528-1222846523.txt

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.