Pods_scriptum Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Kochani zwracam się do was z uprzejmą prośbą (szczególnie do doświadczonych hodowców) o pomoc w urządzeniu mojego akwarium bądź terrarium. Chcę na ten cel wydać dosyć sporą sumkę, jakoże moje ostatnie okazy prawie wszystkie mi "zdechły" podejrzewam, że mogło to powodem za niskiej temperatury zimą (13stopni) oraz niezbyt czystej destylki którą brałem z mojej suszarki bębnowej. Chciałem już dawno urzeczywistnić mój pomysł małej kolekcji owadożerów w mojej domu ale w między czasie zamknęli serwis nepenti, ale odkąd bohemica ma coraz więcej ładnych okazów mogę znów pomyśleć o jakimś ciekawym terra bądź akwa. Do rzeczy... W moim przyszłym akwarium chciałbym, żeby znajdowały się muchołówki, rosiczki zimnoblubne i subtropikalne, co powinno znaleźć się w moim akwarium aby roślinki przeżyły tam kilka sezonów, jaka powinna być tam temperatura co za tym idzie jakie grzałki kupić, oświetlenie?? Czy konieczny będzie fogger?? No i wkoncu czy kupować akwarium czy terrarium?? (chciałbym żeby to ładnie wyglądało i łatwo się rośliny rozmnażały ale nie chcę żeby podczas zachorowania jednej z roślin padły mi wszystki poprzez znajdowanie sie w tym samym podłożu...). Liczę bardzo na pomoc uprzejmych hodowców którzy mają większę doświadczenie ode mnie w kwestii hodowli owadożerów i pomogą mi wybrać dobry sprzęt i rośliny abym nie musiał się kolejny raz rozczarowywać kolejnymi obumierającymi roślinami. Z góry dziękuje za pomoc i czekam na jakieś ciekawe koncepcje mojej przyszłej kolekcji. Pozdrawiam... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 (edytowane) -Pewnie większość na wstępie Bedzie zaciekawiona kwota, jaka chcesz na to wydać?? -Następna sprawa jesteś na forum dosyć długo, bo od kwietnia 2006r i tylko cztery posty cos słabo;/ źebyś śledził na biezaco forum zapewne pytań było by mniej. -Co do reszty niech sie wypowiedzą bardziej doświadczone osoby. Edytowane 2 Października 2008 przez 4rafko4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 Swego czasu miałem dosyć dużo postów jeszcze na forum nepenti ale odkąd moje roślinki miały się kiepsko a w necie nie można już bylo kupić sprzętu ani roślinek przestałem się tym interesować. Nie wiem co się stało z tymi postami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 W moim przyszłym akwarium chciałbym, żeby znajdowały się muchołówki, rosiczki zimnoblubne i subtropikalne, (...) Czy tropik kojarzy Ci się z zimnem? Nie kłóci CI się tu coś? Rosiczek zimnolubnych nie pcha się razem z tropikalnymi do terra bo wymagają innych warunków, zwłaszcza zimą. Zimnolubne zimują, tak samo muchołówki. Do terra nadają się dzbaneczniki, heliamfory, rosiczki z Queensland, pewnie pływacze, żenlisee. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Tak jak pisze Marusz. Nie da się połączyć w/w grup roślin w jednym terrarium. Na muchołówki i zimujące rosiczki znajdź miejsce w szklarni lub na słonczym balkonie - będzie im tam o wiele lepiej. W okresie zimowym jest konieczne zimowanie tych roślin. Terrarium w ich przypadku odpada. Jeśli chodzi o terrarium. Jeśli nastawisz się wyłącznie na rosiczki prawdopodobnie wystarczy tylko akwarium. Jeśli mają być dzbanki to polecam duże terrarium. Obecność foggera czy systemu do zraszania zależy od roślin które tam umieścisz. Zimą terrarium można dogrzewać np. kablem grzewczym z termoregulatorem. Gorzej latem kiedy jest dość gorąco a, w terrarium pracują lampy. Niestety na chwilę obecną nie ma rozwiązań na chłodzenie terrarium - poza mało skutecznym wentylatorem. Nie sądzę aby niepowodzenia wynikały ze "zbyt czystej" wody destylowanej. Bardziej wahania temperatury, może mała ilość światła lub zbyt duża jego ilość, choroby (najczęstsza przyczyna niepowodzeń). Na początku zdecyduj jaką grupę roślin chcesz hodować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 W takim razie chciałbym się zdecydować na rosiczki i muchołówki... co do wody to wręcz przciwnie była ona brudna z paprochami a co do temperatury to raczej nie chłodzenie a ogrzewanie, u mnie temp pokojowa w okresie przed zimowym i zimowym wynosi 13C. (dla mnie to normalna temperatura). BYłybm bardziej skłonny do akwarium tylko pytanie czy owe akwarium nada się do roślinek które chciałbym posiadac?? CO do kasy to nie gra ona zbytnio roli. Jestem w stanie wydać nawet 500zł. Więc czekam na propozycję... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 (edytowane) Rozumiem, że chodzi o rosiczki zimujące i muchołówki (też zimują). Dla nich akwaria są zbędne. Na lato słoneczny balkon lub szklarnia. Zimą zimna piwnica. Temperatura 13 stopni zimą jest jeszcze dla nich za wysoka (choć zimowanie powinno odbyć się w takich warunkach również bez problemu). Jeśli mówisz o rosiczkach "ciepłolubnych" i muchołówkach - takie połączenie nie wchodzi w rachubę. W tym przypadku uszą być hodowane w całkiem odmiennych warunkach. Jeśli chcesz mieć terrarrium dla roślin ciepłolubnych to 500zł może nie starczyć - terrarium, dobre oświetlenie, wentylacja, system dogrzewania zimą, preparaty lecznicze, system do demineralizcji wody. Nie liczę tu już zakupu roślin. Edytowane 2 Października 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 W takim razie jakie rośliny proponujesz mi do hodowli w terra albo akwa?? Jeśli chodzi o moją poprzednią hodowle to miałem 2 świetlówki i trzymałem pod nimi rosiczki tropikalne i subtropikalne oraz muchołówki. Muchołówki pieknie mi sie rozrosły jednak po roku zaczęły czernieć i dostały grzyba... podobnie z rosiczkami. Chciałbym zapewnić moim roślinom jak najlepsze warunki a niestety nie mam dostępu do okna południowego, dlatego myślałem o jakimś ładym terra i dobrym oświetleniu...co do kasy może być nawet do 1000zł... W moim akwa chciałbym umieścić rosiczki trop. i subtrop. oraz jakieś tłustosze. Poza akwa na oknie zachodnim muchołówki oraz zimnolubne... co wy na to?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 I znów kombinujesz Skąd wymyśliłeś te tłustosze? Większość trzeba i tak zimować choć nie w tak niskich temperaturach jak np. kapturnice. Więc jak to połączyć z rosiczkami tropikalnymi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 To doradź mi co mam wrzucić do tego akwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xszymonx Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 jak już się uparłeś na akwa/terra to najlepiej dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 Widzialem kiedyś piękne akwa z rosiczkami i muchołówkami... takie mi sie marzy. Jeśli chociaż nie z muchołówkami to chociaż same rosiczki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 no skoro same rosiczki to zasadz sub i tropikalne co za problem masz??... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Na upartego się da, trzeba tylko wysadzać zimujące rosliny przed zimą = ok 3 miesiecy oszpecenia akwarium. Nie wiem czy warto. Tłustosze nie przechodzące w ogóle okresu spoczynku P. crystallina P. ionantha P. lusitanica P. lutea P. planifolia P. primuliflora P. pumila Tylko tłustosze muszą rosnąć wyzej niz rosiczki bo potrzebują mniej wody, od za mokrego podłoża często gniją. Gdzie widziałeś takie akwa, nie czasem we Wrocławskim Ogrodzie Botanicznym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 to rosliny zimujące posadz w doniczkach i dla estetyki przykryj doniczki tak żeby nie było widsć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi