Pods_scriptum Napisano 3 Października 2008 Autor Share Napisano 3 Października 2008 problem jest taki ze co zrobic zreszta sprzetu?? Czy kupowac fogger i grzałke?? jakie kupić lampy?? i ile?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Jeżeli terrarium będzie miało długość od 63-70cm zamontuj 4 świetlówki 18w z odbłyśnikami i oprawkami bryzgoszczelnymi wewnątrz terrarium. Do tego kup tzw. statecznik elektroniczny 4x18W (montowany na zewnątrz terrarium). Jeśli terrarium będzie miało długość około ponad 95cm długości zamontuj świetlówki 3 lub 4 x30W plus odpowiedni statecznik elektroniczny, odbłyśniki i oprawki bryzgoszczelne. Dodatkowo wewnątrz zamontuj wentylatorek od PC wymuszający ruch powietrza. Podłącz go do dobrego, markowego zasilacza (500mA powinno starczyć jeśli to naprawdę dobry zasilacz) z regulacją napięcia (umożliwi to regulację obrotów wentylatora). Aby zautomatyzować załączanie światła o odpowiedniej porze zakup elektroniczny włącznik z programatorem. Mechanicznego nie kupuj bo jest zawodny. Do utrzymywania określonej temperatury powietrza użyj kabla grzewczego i termoregulatora (analogowy lub lepiej elektroniczny). Niestety mocy takiego kabla nie podam bo nie mam tutaj za dużego doświadczenia. Do pozyskiwania wody do podlewania zakup filtr odwróconej osmozy lub wykonaj demineralizator który jest na stronie flytrap.pl. Jeśli planujesz hodowlę rosiczek foggera nie kupuj. Teraz na temat lamp. Jeśli masz jeszcze zapas gotówki kupuj wyłącznie świetlówki przeznaczone do roślin z dużą ilością widma niebieskiego i czerwonego (raczej z przewagą czerwonego). Najlepiej Osram fluora, Hagen FloraGlo, Sylvania Gro-lux, Philps Aqarelle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 4 Października 2008 Autor Share Napisano 4 Października 2008 Ok zdecydowałem się... do akwa chciałbym rosiczki subtropikalne, teraz powiedzcie mi odnośnie sprzętu... jakie świetlówki najlepiej wybrać i czy montować fogger i grzałkę?? na paraper (zachodni) rzuciłbym sobie otwarte płytkie akwarium tam umieściłbym rosiczki zimnolubne i muchołówki... czy tam też będzie potrzebna grzałka?? Czy moje zwierzaki nie zdechną mi przy mojej temp pokojowej 13stopini C?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 (edytowane) Przeczytaj raz jeszcze to co napisałem powyżej. Większość odpowiedzi tam masz. Reszta jest w postach z poprzednich dni w tym temacie. Po co cokolwiek pisać jak nie czytasz tego co piszą inni użytkownicy. Edytowane 4 Października 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pods_scriptum Napisano 4 Października 2008 Autor Share Napisano 4 Października 2008 Przepraszam kolego ale chyba pisaliśmy te poty w jednakowym czasie, bo czytając nowe posty w tym temacie nie widziałem tam twojego posta. Dziękuje Ci kolego bardzo mi pomogłeś, w razie jakiś pytań będę pisał, teraz mnie nie ma ale w przyszły togodniu będę brał się za kompletowanie sprzętu. Powiedz mi jeszcze co sądzisz o hodowli muchułówek w terra bądź akwa?? Bądź tak jak wcześniej pisałem na zachodnim parapecie w otwartym akwa?? Czy niska temp. nie była by dla nich zbyt szkodliwa?? Pozdrawiam Ps: jakie gatunki oprócz tych subtropikalnych mógłbym wrzucić jeszcze do tego akwarium?? Gdzie mogę kupić podłoże do tych rosiczek?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 4 Października 2008 Share Napisano 4 Października 2008 Podłoze w sklepie ogrodniczym, zwykły kwasny torf bez dodatków. Niska tempetratura nie szkodzi muchołowkom byleby nie było mrozów, natomiast może szkodzić rosiczkom. Do tropikalnych i subtropikalnych zblizone wymagania mają pigmejki i rosiczki z grupy petiolaris, oprocz tego moga tam rosnąć mniej wymagające pływacze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi