Tom Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 mam taki jeden pomysł by zrobić ściankę z masy solnej [ewentualnie jeszcze wodospad]. czy może lepiej styropian na to cement+ barwnik do farb? a może jeszcze lepiej to zrobić z korka? który z tych pomysłów jest najlepszy[ i czy w ogóle masa solna się nadaje]? a może są jescze jakieś sposobu na ściankę?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Co do korka to fajna sprawa ale plesnieje z tego co mi sie wydaje. Popatrz na gotowe foto terra i zobacz z czego najładniej wg Ciebie wyglada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Masa solna wg mnie się nie nadaje gdyz może puszczać sól do podłoża Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Masa solna sie zwyczajnie z czasem rozpusci, no i woda bedzie wodą morską. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 słyszałem że te pigmenty do farb się wymywają z wodą. To prawda? A i już chyba mam pomysł na ściankę ,dzisiaj zacząłem robić wodospad który by stał w rogu ,a za to dam korek [taki cienki ,znaczy się takie podkładki pod talerze ] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Nie wiem czy korek pod talerze bedzie dobry, bo to chyba mielony i klejony korek jest, i ciezko powiedziec jak to się spisze będąc długotrwale moczone. Pigmenty zwykłych farb zapewne sie wymyją, musiałbys kupic coś specjalistycznego, no chyba ze to zalezy od farby jaka malujesz, olejna na pewno nie zlezie z wodą tylko nie bardzo będzie wygladac w terra. A co ty chcesz malować? Polecam ten temat, mysle ze mogłbys w ten sam sposób wykonac tło http://rosliny-owadozerne.pl/forum/index.p...ic=5411&hl= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Ścianka cementowa pewnie się nada. Z powodzeniem możesz stosować barwniki -w proszku. Pigmenty do barwienia po stwardnieniu mieszanki betonowej zostaną związane ze strukturą "sztucznego kamienia" i nie będą się wymywać. Podobnie wykonuje się kostkę brukową. Beton bawiony dodatkami w proszku ma trwały kolor. Bardziej bym się martwił o odczyn skały. Zapewne będzie lekko alkaliczny ale nie przejmowałbym się tym zbytnio. Nie na tyle, żeby był z tego jakiś problem. Korek najlepszy będzie ze sprasowanego miału. Nie taki, z dodatkiem kleju (podkładki pod talerze), tylko prasowany pod ciśnieniem w podwyższonej tem. Można do kupić na gady-gady.pl Po lekkim tuningu będzie przypominał realistyczna fakturę. Ma fajny kolor i przede wszystkim jest to materiał naturalny. Innym sposobem produkcji tła jest wykonanie go ze styropianu. Styropian pod wpływem acetonu rozpuszcza się więc można tworzyć/rzeźbić pędzelkiem zanurzonym w zmywaczu do paznokci. Potem wystarczy pomalować (np.: wodorozcieńczalną farbą akrylową) -tło/skałki gotowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 a czy taka farba (akrylowa) będzie dobra huh Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Nie. Dużo lepsza będzie farba akrylowa kupiona w sklepie plastycznym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 7 Października 2008 Autor Share Napisano 7 Października 2008 (edytowane) Czyli można styropian pomalować wodorozcieńczalna farbą akrylową [z sklepu plastycznego ] i tyle starczy? A i czy ta farba nie zmyje się jeśli użyje jej do pomalowania wodospadu??? a taka farba będzie dobra???(nie chodzi o kolor) Edytowane 7 Października 2008 przez Tom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 7 Października 2008 Share Napisano 7 Października 2008 Tak, farba po wyschnięciu tworzy trwałą powłokę. Styropianu lepiej nie malować farbą w spreju (może zawierać rozpuszczalniki, które "topią" styropian podobnie jak aceton). Dlatego akryl (podobny do tego z linku) będzie najbardziej odpowiedni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 a można by było zrobi"stelaż' ze styropiany i na to da sam beton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 A moglby ktos podac farbe, ktora najlepiej by sie nadawala do pomalowania styropianu. Jakas przykladowa z allegro, kolor niewazy, wazne zeby byla odowiednia tak na przyklad... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal22bb Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 kiedyś jak robiłem terrarium dla jaszczurki kupiłem zwykły styropian 10 i do tego lakier firmy dulux faktem jest, że musiało się długo wietrzyć ale za to lakier fajnie powypalał styropian i wyglądało to całkiem nieźle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 10 Października 2008 Share Napisano 10 Października 2008 Czyli można styropian pomalować wodorozcieńczalna farbą akrylową [z sklepu plastycznego ] i tyle starczy? Nie chce tutaj podważać wiedzy Bartka, ale ja bym sie na to nie odwazyl. Farby wodorozpuszczalne jak sama nazwa mowi rozpuszczaja sie pod wplywem wody, kazdy kto usuwal kiedys taka farbe ze sciany wie ze najlatwiej to sie robi po jej uprzednim namoczeniu, ale nie znam sie na tych wodorozpuszczalnych farbach dla artystow. Jednak ja bym wszystkie farby wodorozpuszczalne postawil w rownym szeregu i nie stosowal ich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi