Skocz do zawartości

Małe Kropki

domino90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

dzisiaj zauważyłem, że w doniczce w której mam wysiane nasiona Drosera spatulata pojawiły się bardzo malutki (mniejsze od główki szpilki) białe kropki (ok.5) :(

nie wiem co to jest... czy to jest pleśń ?

dodam ze owa doniczka z ziemia i nasionami została zrobiona tydzień temu, a w podstawku jest ciągle woda destylowana ponieważ przeczytałem w internecie,że tak powinno być.

będę bardzo wdzięczny za pomoc rolleyes

Edytowane przez domino90
Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieję,że w najbliższym czasie uda mi się zrobić zdjęcie i będzie na nim widać te białe kropki ale do tego czasu mam następujące pytanie:

przy założeniu, że jest to pleśń to jak szybko sobie poradzić z nią nie niszcząc nasion, które jeszcze nie wyrosły?

poprzez mechaniczne usunięcie tych białych kropek?

oraz

czy może to być spowodowane tym, że w podstawku była cały czas woda ale nasłonecznienie było za małe?

Odnośnik do odpowiedzi

ok...czyli tylko uzyc tego preparatu i nie usowac mechanicznie tych kropek ?

mam jeszcze pytanie podlewania...wszedzie jest niby napisane ze woda ma byc caly czas...ale czy od tego nie robi sie wlasnie plesn?

albo zaczela sie rozwijac od za malego naslonecznienia? teraz doniczke postawilem na poludniowym parapecie :)

Odnośnik do odpowiedzi

To gdzie ty je trzymałeś, rosiczki by kiełkować potrzebują światła.

Woda ma byc cały czas, choćby na 1mm, podłoze nie może nigdy wyschnąć, bo rosiczki tego nie przezyją. Oczywiście co za dużo to niezdrowo, do połowy doniczki lepiej nie lać.

Usuwając mechanicznie możesz zedrzeć nasiona i uszkodzić siewki jeśli jakieś już są.

Zimno raczej spowalnia a nie stymuluje wzrost pleśni, pleśń to grzyb. Niestety taki urok owadożerów, na mokrym i ciepłym grzyby świetnie rosną.

Odnośnik do odpowiedzi

trzymałem na południowo-wschodnim parapecie a teraz trzymam na południowym.

ja mam tak do wysokości 1cm od dna doniczki wody w podstawku :)

nic jeszcze nie wyrosło więc boje się czy ten środek na pleśń nie przeszkodzi nasionkom w wykiełkowaniu...

Odnośnik do odpowiedzi

ok...to tak zrobie jak mowisz.

doniczka jest wymiarow: wys.8cm x szer.15cm x dtg. 20cm

a jeszcze jedno pytanie odnosnie naslonecznienie... czy teraz jesli doniczka ciagle stoi na poludniowym parapecie to czy slone nie spali tego co bedzie wyrastac odrazu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.