domino90 Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 (edytowane) Witam! dzisiaj zauważyłem, że w doniczce w której mam wysiane nasiona Drosera spatulata pojawiły się bardzo malutki (mniejsze od główki szpilki) białe kropki (ok.5) nie wiem co to jest... czy to jest pleśń ? dodam ze owa doniczka z ziemia i nasionami została zrobiona tydzień temu, a w podstawku jest ciągle woda destylowana ponieważ przeczytałem w internecie,że tak powinno być. będę bardzo wdzięczny za pomoc Edytowane 13 Grudnia 2007 przez domino90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 my tez nie wiemy co to moze byc ... innymi slowy bez zdjecia nie pomozemy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 9 Października 2008 Autor Share Napisano 9 Października 2008 no tylko ze to jest takie małe, że aparat tego na pewno nie złapie a nie chce dopuścić do rozwoju jakiejś choroby albo pleśni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonio34 Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 kolego bez zdjęcia nie da rady...nie wymiguj się tylko dawaj zdjątko panom profesorom ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 Na pewno masz w aparacie tryb "makro". Z nim mozesz bardzo malutkie rzeczy robic i bedzie wyrazne zdjecie.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 11 Października 2008 Autor Share Napisano 11 Października 2008 mam nadzieję,że w najbliższym czasie uda mi się zrobić zdjęcie i będzie na nim widać te białe kropki ale do tego czasu mam następujące pytanie: przy założeniu, że jest to pleśń to jak szybko sobie poradzić z nią nie niszcząc nasion, które jeszcze nie wyrosły? poprzez mechaniczne usunięcie tych białych kropek? oraz czy może to być spowodowane tym, że w podstawku była cały czas woda ale nasłonecznienie było za małe? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Czasem nie da się ustalic czemu wyrasta pleśń, zazwyczaj lubi rosnąć tam gdzie jest mały ruch powietrza (terraria) Najlepiej potraktować fungicydem np. Topsin, do nabycia w kazdym sklepie ogrodniczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 faktycznie...może to od za małego ruchu powietrza ponieważ doniczka stoi na parapecie przy rzadko otwieranym oknie;] a czy nie zaszkodzi to nasionkom ? ten środek przeciw pleśni bardzo dziękuję za pomoc )) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Ja go stostowałem nie raz i nic nie zaszkodził Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 ok...czyli tylko uzyc tego preparatu i nie usowac mechanicznie tych kropek ? mam jeszcze pytanie podlewania...wszedzie jest niby napisane ze woda ma byc caly czas...ale czy od tego nie robi sie wlasnie plesn? albo zaczela sie rozwijac od za malego naslonecznienia? teraz doniczke postawilem na poludniowym parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 To gdzie ty je trzymałeś, rosiczki by kiełkować potrzebują światła. Woda ma byc cały czas, choćby na 1mm, podłoze nie może nigdy wyschnąć, bo rosiczki tego nie przezyją. Oczywiście co za dużo to niezdrowo, do połowy doniczki lepiej nie lać. Usuwając mechanicznie możesz zedrzeć nasiona i uszkodzić siewki jeśli jakieś już są. Zimno raczej spowalnia a nie stymuluje wzrost pleśni, pleśń to grzyb. Niestety taki urok owadożerów, na mokrym i ciepłym grzyby świetnie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 trzymałem na południowo-wschodnim parapecie a teraz trzymam na południowym. ja mam tak do wysokości 1cm od dna doniczki wody w podstawku nic jeszcze nie wyrosło więc boje się czy ten środek na pleśń nie przeszkodzi nasionkom w wykiełkowaniu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Nie przeszkodzi, jak coś im przeszkodzi to brak swiatła albo pleśń. A jaka duża jest doniczka? Bo jesli masz małą, to 1cm może być troche za dużo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domino90 Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 ok...to tak zrobie jak mowisz. doniczka jest wymiarow: wys.8cm x szer.15cm x dtg. 20cm a jeszcze jedno pytanie odnosnie naslonecznienie... czy teraz jesli doniczka ciagle stoi na poludniowym parapecie to czy slone nie spali tego co bedzie wyrastac odrazu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Nie nie spali, wręcz przeciwnie, światła może być za mało i może paść z jego braku. No 8cm to nie taka mała, ale 1cm to i tak wydaje mi się ciut za dużo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi