Skocz do zawartości

Zimowanie Rotundifolii

reddevilmata

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie małe pytanie związane z ich zimowaniem. Mam dwie Drosery Rotundifolie i jeden problem... W piwnicy nie mam okien, a na balkonie boje się je zostawic na zime bo nie ma tam zadnego daszku ktory by je oslonił przed silnym deszczem czy śniegiem. Wiem ze rotundifolie to polska odmiana, ale przeciez w przyrodzie rosliny tez umieraja, a ja oczywiscie nie chce zeby ten los spotkał moje...:) Dlatego myśle ze najlepszym rozwiązaniem byloby dac je do garazu. Jest nieogrzewany ale i tak panuje tam wyzsza o kilka stopni temperatura niz na polu. Jest tam duze okno zwrocone na południe. Boje sie tylko jednego. Podobno ta zima ma byc ostra i boje sie ze nawet w garażu mogą jej nie przetrwać. Dlatego prosze o jakies porady. I jeszcze jedno. Czy moge tez przezimowac tam moje muchołowki i Sarracenię Leucophyllę? Moze jakas otulina itp? byle nie lodowka bo nie ma takiej opcji przy mijej mamie..:)

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz sie za bardzo co rozczulac. otulina zbedna, jak bys chcial ochronic rosline musialbys ja cala zamknac. Moje kapturnice przeszly pierwsze przymrozki na dworzu teraz wstawione do szklarni. Jeśli masz szklarnie to mysle ze bedzie to najlepsze miejsce dla rotundifolii, ja tak swoje trzymam (becnie nawet siewki ktore wykielkowaly zostawiam na zime z doroslymi ) na dluzsza mete kapturnic nie zostawie w szklarni ( z wyjatkiem 3 na probe). Piwnica jest dobrym miejscem na zimowanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wytworzyły zimowe rozety to już zacznij. Jeśli nie to ograniczaj stopniowo podlewanie i postaw bliżej zimnej szyby. Pogorszenie warunków zmobilizuje je do snu. Jeśli nie zaczną zmieniać rozety to i tak je wynieś, bo w sumie już można zimować.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.