koma Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 (edytowane) Wkurzał mnie jeden stary dzbanecznik, był za długą lianą zabierającą innym światło. Więc pociąłem go 3 razy po 4 segmenty przynajmniej i wszystko wsadziłem do ziemi : 1) ze stożkiem wzrostu i ukorzeniaczem 2) bez stozka z ukorzeniaczem 3) po prostu wsadziłem bez stożka Nr. 3 zczerniał , numer 2 jeszcze jest zielony. W numer 1. wierzę bo to sytuacja typowa ... Robiliście 2 lub 3 i wam się powiodło? Dodam, że nie brałem zdrewniałych fragmentów. Skoro jednak stożek wzrostu potrafił powstać po 2 ucięciu góry w krótkim czasie w miejscu totalnie zdrewniałym , to może da się i coś zrobić ze zdrewniałym fragmentami? Da się jakimś bodźcem pobudzić powstanie stożka wzrostu w określonym miejscu? Edytowane 26 Października 2008 przez koma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Ukorzeniałam wszystkie możliwe części bez ukorzeniacza i nawet powychodziło, nawet bo to była za długa Ventrata wieć jak sie po pewnym czasie wkurzyłam na najgorzej wygladające częsci to je wywaliłam, ale były wtedy jeszcze zielone. Mi wyrosły nowe stozki wzrostu na zdrewniałych fragmentach, ale tylko w tej dolnej czesci która miała korzenie. Co do rozmnazania fragmentów bez stożka i korzeni to w przypadku zielonego fragmentu poszło bezproblemowo, pożółkły był tym który mnie wkurzył i poszedł na smietnik. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 (edytowane) A może inaczej... mogę jakoś spowodować (nie wiem np. chemią) powstanie gdzieś stożka wzrostu u dorosłej rośliny? Tak by robiły się z nich krzaki a nie badyle? 3) wyrzucilem-- czyli ukorzeniacz się przydaje. Szamanko, co rozumiesz pod pojęciem wszystkie możliwe części? Nie mów, że np sam liść? Wilgotność >=75% po uszczelnieniu baniaka. Edytowane 26 Października 2008 przez koma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Ja jak mam za długie dzbanki to tnę nawet po 2 węzły i tylko do torfu wsadzam i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby nie urosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Wszystkie mozliwe znaczy z korzeniem, ze stozkiem, i bez korzeni i stożka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Znaczy z korzeniem, bez i ze stożkiem Tylko jeśli się chce żeby zdrewniała łodyga wypuściła nowy stożek, należy uciąć stożek i poczekać przed całkowitym obcięciem zielonej części. Większa ilość hormonów zrobi swoje i powinna pojawić się zielona bańka z której wyrośnie nowy stożek na zdrewniałej łodydze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Można spróbować ze "zdrewniałym" umieszczając je w hodowli hydroponicznej, rr 2-4mg BAP/litr. Nowe stożki wzrostu można wyształcić obcinając aktualny Mojej ventracie wyrosły 3 nowe po cieciu, dodatkowo 3 roslinki od korzenia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi