Skocz do zawartości

Ukorzenianie Tego Co Stożku Wzrostu Nie Ma :-)

koma

Rekomendowane odpowiedzi

Wkurzał mnie jeden stary dzbanecznik, był za długą lianą zabierającą innym światło. Więc pociąłem go 3 razy po 4 segmenty przynajmniej i wszystko wsadziłem do ziemi :

1) ze stożkiem wzrostu i ukorzeniaczem

2) bez stozka z ukorzeniaczem

3) po prostu wsadziłem bez stożka

Nr. 3 zczerniał , numer 2 jeszcze jest zielony. W numer 1. wierzę bo to sytuacja typowa ...

Robiliście 2 lub 3 i wam się powiodło?

Dodam, że nie brałem zdrewniałych fragmentów.

Skoro jednak stożek wzrostu potrafił powstać po 2 ucięciu góry w krótkim czasie w miejscu totalnie zdrewniałym , to może da się i coś zrobić ze zdrewniałym fragmentami?

Da się jakimś bodźcem pobudzić powstanie stożka wzrostu w określonym miejscu?

Edytowane przez koma
Odnośnik do odpowiedzi

Ukorzeniałam wszystkie możliwe części bez ukorzeniacza i nawet powychodziło, nawet bo to była za długa Ventrata wieć jak sie po pewnym czasie wkurzyłam na najgorzej wygladające częsci to je wywaliłam, ale były wtedy jeszcze zielone.

Mi wyrosły nowe stozki wzrostu na zdrewniałych fragmentach, ale tylko w tej dolnej czesci która miała korzenie. Co do rozmnazania fragmentów bez stożka i korzeni to w przypadku zielonego fragmentu poszło bezproblemowo, pożółkły był tym który mnie wkurzył i poszedł na smietnik.

Odnośnik do odpowiedzi

A może inaczej... mogę jakoś spowodować (nie wiem np. chemią) powstanie gdzieś stożka wzrostu u dorosłej rośliny?

Tak by robiły się z nich krzaki a nie badyle? 3) wyrzucilem-- czyli ukorzeniacz się przydaje.

Szamanko, co rozumiesz pod pojęciem wszystkie możliwe części?

Nie mów, że np sam liść?

Wilgotność >=75% po uszczelnieniu baniaka.

Edytowane przez koma
Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy z korzeniem, bez i ze stożkiem ;)

Tylko jeśli się chce żeby zdrewniała łodyga wypuściła nowy stożek, należy uciąć stożek i poczekać przed całkowitym obcięciem zielonej części. Większa ilość hormonów zrobi swoje i powinna pojawić się zielona bańka z której wyrośnie nowy stożek na zdrewniałej łodydze.

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować ze "zdrewniałym" umieszczając je w hodowli hydroponicznej, rr 2-4mg BAP/litr. Nowe stożki wzrostu można wyształcić obcinając aktualny ;) Mojej ventracie wyrosły 3 nowe po cieciu, dodatkowo 3 roslinki od korzenia...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.