Capoeirista4 Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Nie rozpisując się- na liściach rafflesiany pojawiły się czerwone kropki a miranda zaczęła cała czerwienieć.Przy czym rafflesiana puszcza bardzo ładne dzbanki. Daje zdjęcia- czy to norma czy coś nie tak? Warunki- ok 85%wilgoci pod świetlówką 36 W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Hmm na którymś z forów czytałem o przypadku choroby wirusowej przez, którą cała roślinka zrobiła się czerwona. Może to jakaś infekcja?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poll Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Kiedy przeniosłeś je do terra ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevil Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Mojemu N. x Gentle też czerwienieją liście, ale nie zauważyłem aby mu to szkodziło. Mogę jedynie podejrzewać, że przyczyną jest oświetlenie, ale nie jestem tego pewien. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 To nie zadna choroba, to oznaka ze roslina ma dobre swiatlo i az za duzo jego. 1. liście czernieją -> przelanie 2. liście żółkną potem czernieją -> usychaja ze starości 3. liście z czerwonymi krawędziami, plamami -> oparzenia od światła. Ale w twoim przypadku to poprostu bardzo dobra ilosc i jakosc swiatla. Raflesiana potrafi mieć bordowe liście przy czym u twojej to oparzenia od oswietlenia ale nic jej nie bedzie z lisciem sie nic zlego nie stanie, roslina musi sie przyzywczaić, jeśli nie chcesz mieć tych czerwonych plamek powieś oświetlenie wyżej o 10cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 Aha, czyli jak to nic złego to moge spac spokojnie A tak nawiasem to rosliny są jakies 30 cm pod świetlówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 (edytowane) Ale swietlowka jest mocna ;] To moze ogranicz troche swiatlo... Edytowane 2 Listopada 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi