tomislav1ster Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Chciałbym was prosić abyście się podzieli zemną waszymi opiniami na temat waszych foggerów lub wskazali jakie są dobre w normalnej cenie i również wyrazili swoją opinię. Pytam gdyż sam przymierzam się do jego kupna jednakże spotkałem już foggery exo terra, zoo med, laguna i na allegro jakieś niesprecyzowane. Nie są mi potrzebne do szczęścia żadne diody. Czy byłaby w ogóle możliwość, aby ktoś z was wstawił filmik, który będzie przedstawiaj działanie foggera i jego umiejscowienie w terrarium ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koma Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Na tym forum był ten temat. Przejrzyj albo pisz tam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Przejrzałem je i nie znalazłem tam odpowiedzi. A cyz poźniej ktoś nie powie mi ,że odkopuję stare tematy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 Lepiej odkopać jeśli jest wątek ale w dalszym ciągu są wątpliwości. Nie będę się bawił w szukanie ,jak na 100% nie ma tego. To postaram się opisać. Każdy fogger działa na tej samej zasadzie z tego co się dowiedziałem, więc nie ma różnicy miedzy nimi. Możesz kupić droższy lub tańszy. Diody nie są potrzebne no ale jak kupisz z nimi to już będą... Fogger z allegro /Jonizator PLUSY: -Przystępna cena (Można poszukać okazji). -Zwiększa wilgotność powietrza tak jak drogie foggery (np exo terra) -Urządzenie nie jest duże. -Nie trzeba bawić się spryskiwaczem co jakiś czas. Wystarczy włączyć MINUSY: -Urządzenie nie działa jeśli wody jest za dużo, za mało lub jeśli fogger jest źle ustawiony. -Jeśli terrarium jest nie przystosowane i fogger umieścisz w jakimś pojemniku z wodą to woda szybko przemieści się z tego pojemnika w inne miejsce i fogger przestanie działać (Woda musi jakoś ściekać z powrotem w jedno miejsce) -Jeśli się popsuje naprawa może kosztować więcej niż nowe urządzenie. -Szybko się nagrzewa przez co woda w której jest też staje się ciepła. -Jeśli terrarium jest duże jeden fogger może nie dać rady zamgławić całego. Ogólnie: Polecam do małych i odpowiednio przystosowanych pojemników lub do większych z dodatkowymi wiatraczkami itp itd. Moja ocena: 3+ Krótki film przedstawiający pracę jonizatora (Nie mam dobrej kamery ,a robiąc film aparatem wyszło jak wyszło. Film bardzo nudny ) : http://www.wrzuta.pl/film/mmcRM7E1FM/sv104239 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Osobiście mam wrażenie, że kupując droższy dopłacasz tylko za nazwę i ewentualnie zbędne bajery. Ja mam taki nieokreślony od prawie 2 i pół roku, używam rzadko ale ciągle działa. Znam osobę, której taki fogger zepsuł się po 2 miesiącach - ale zepsuły się tylko diody, ciągle dymi. Co do światełek to widziałem fajne kompozycje imitujące mały wulkan w terrarium. Zbiorniczek zamaskowany na pewnej wysokości, w krawędzi lekkie wycięcie przez które "wylewała" się para. "Krater" był dość mały więc światło nie wydostawało się na resztę terrarium tylko zwracało uwagę na "dym". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Jeśli chcesz kupić foggera, to mogę sprzedać Ci mojego- mam zwykłego z diodami, jednak używany był chyba z miesiąc może krócej. Cena- ok 50 zł. Dlaczego tak drogo?! <zapytają pewnie wszyscy> A to dlatego, że aby takie cudo działało potrzeba przetwornika napięcia na 24V ze specjalną końcówką(ja o tym dowiedziałem się dopiero po zakupie foggera) który kosztuje 50 zł. Jeśli takowy przetwornik posiadasz- foggera puszczę za dyszkę. Co mogę o tym urządzeniu powiedzieć to to, że jest bardzo efektowne i super wygląda, jednak czasem trzeba się na główkować aby działało dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Przetwornik to zwykły zasilacz tak? na allegro "cudeńko" z "przetwornikiem" można mieć za 25 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Wiesz, ja kupiłem taki za 5 dych- może nie doszukałem do końca dokładnie a może po prostu tak potaniały <dodam że wtedy wszystkie nawet tandetnie foggery kosztowały nie mniej niż 45 złotych- teraz cena jest już od 19 zł.> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2008 Jak osiągnąć taki efekt jak na zdjęciu od Paulo, przy zastosowaniu foggera z allegro ? fotka fotka 2. Zastosowałem wiatraczek, dałem go na samej górze terrarium ale to za bardzo nic nie daje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Ok. Już wykombinowałem sposób. Jak ktoś będzie chętny, to mogę zamieścić fotki ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laczu Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 ja bym z checia zobaczyl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 (edytowane) zdjęcia robione na szybko. Teraz zamiast tego kolorowego wiatraczka jest zwykły standardowy. Ale zasada jest ta sama. Wiatrak wieje w stronę foggera i rozwiewa parę. fotka 1 fotka 2 Edytowane 2 Grudnia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Pytanie tylko- dużo daje taki fogger? I jak wpływa na temperaturę w terra- idealnie by było gdyby schładzał o parę stopni.... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Co do wilgotności do to różnicę widać np. u mnie w dzień bez foggera było 75 %, a teraz 86 %. A co do temp. to nie zauważyłem. Woda się może grzeje, ale jest jej za dużo żeby zagrzało je takie coś jak fogger, chyba że ma chodzić 24h na dobę to wtedy może. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Fogger grzeje, na pewno nie chłodzi, zalezy jak duże masz terra - w wiekszym efekt sie rozlezie i temperatura raczej nie podskoczy, w małym bedzie miał na to wiekszy wpływ. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi