Skocz do zawartości

Przędziorki, Co Najlepsze?

Mavionis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie... Od kilku dni zauważyłem pewne "stworki" w glebie mojej muchołówki.

Poszperałem trochę w sieci i wyczytałem że prawdopodobnie to pająki przedziorki.

Co teraz robic...

Znalazlem takie propozycje uwazane za najskuteczniejsze

- Magus 200SC

- Provado Pus AE

- Actellic 500 EC

Które wybrać? I jak to podawać roślince.

pozdro

Odnośnik do odpowiedzi

No to pytanie co to jest? Małe, około 0,5-1mm... szare, czasem widzę tylko jak przemyka przez glebę, jak zrobię mały dołek w torfie...

postaram się uchwycić tego szkodnika, może cokolwiek zobaczycie...

GODZINĘ PÓŹNIEJ:

ok to jestmoja roślinka. Zrobiłem jej kilka zdjęć.

Oraz trzy zdjęcia jakiś dziwnych zwierzaczków żyjących na mojej roślince, które odkryłem na podstawce.

Ogólnie tego stworka o którego chodziło mi wcześniej nie uchwyciłem.

Ale ten robaczek jeden co jest na tych zdjęciach skacze, może wam to pomoże w odgadnięciu czym to jest :)

I jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy... Może ja za bardzo panikuję i po prostu to są zwykłe żyjątka mieszkające w glebie nie szkodliwe dla mojej roślinki?

http://picasaweb.google.pl/Mavionis1988/MuchoWka041108#

Edytowane przez Mavionis
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na tych zdjęciach nic nie widać (jeśli masz w aparacie to użyj funkcji makro).

Jeśli to jest małe, białe/szare i skacze po powierzchni wody to pewnie skoczogonki. Nie są groźne i często towarzyszą owadożernym :) , bo lubią wilgoć. Żywią się martwymi częściami roślin. Gdyby było ich za dużo (tylko wtedy mogą uszkodzić roślinę) to możesz je spłukać wodą z powierzchni torfu, ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Walczyć z nimi chemią raczej nie ma sensu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Chyba wiem o co Ci chodzi - u mnie tez takie cos jest we wszystkich roslinkach, oprocz kapurnicy, ktora rosnie w torfowcu, reszta rosnie w takim podlozu jak Twoja mucholowka - ja sie tym nie przejmowalem i nic moim roslinkom nie jest.. :)

Edytowane przez d0b3kk
Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem dokładnie taki sam przypadek u tej samej muchołówki z tymi "żyjątkami" ale po zastosowania zgodnie z ulotka "Karate Zeon" i po tygodniu pryskania dzien w dzien znikły. Ale żądnych drastycznych zmian nie zauwążyłem przed i po "kuracji" dlatego uwazam, że walka z nimi nie ma większego sensu.

Edytowane przez Kanthey
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.