Mavionis Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Witam serdecznie... Od kilku dni zauważyłem pewne "stworki" w glebie mojej muchołówki. Poszperałem trochę w sieci i wyczytałem że prawdopodobnie to pająki przedziorki. Co teraz robic... Znalazlem takie propozycje uwazane za najskuteczniejsze - Magus 200SC - Provado Pus AE - Actellic 500 EC Które wybrać? I jak to podawać roślince. pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Na przediorki najlepszy jest "Karate Zeon". Jak go rozrobic z woda jest w ulotce. Najlepiej podlac rosliny i spryskac od gory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Raczej niemożliwe, żeby to były przędziorki, bo one potrzebują małej wilgotności, więc u owadożernych nie znajdą warunków do życia. W dużej wilgotności nie mogą się rozmnażać. Poza tym żyją na liściach, a nie w glebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavionis Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 (edytowane) No to pytanie co to jest? Małe, około 0,5-1mm... szare, czasem widzę tylko jak przemyka przez glebę, jak zrobię mały dołek w torfie... postaram się uchwycić tego szkodnika, może cokolwiek zobaczycie... GODZINĘ PÓŹNIEJ: ok to jestmoja roślinka. Zrobiłem jej kilka zdjęć. Oraz trzy zdjęcia jakiś dziwnych zwierzaczków żyjących na mojej roślince, które odkryłem na podstawce. Ogólnie tego stworka o którego chodziło mi wcześniej nie uchwyciłem. Ale ten robaczek jeden co jest na tych zdjęciach skacze, może wam to pomoże w odgadnięciu czym to jest I jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy... Może ja za bardzo panikuję i po prostu to są zwykłe żyjątka mieszkające w glebie nie szkodliwe dla mojej roślinki? http://picasaweb.google.pl/Mavionis1988/MuchoWka041108# Edytowane 4 Listopada 2008 przez Mavionis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 Niestety na tych zdjęciach nic nie widać (jeśli masz w aparacie to użyj funkcji makro). Jeśli to jest małe, białe/szare i skacze po powierzchni wody to pewnie skoczogonki. Nie są groźne i często towarzyszą owadożernym , bo lubią wilgoć. Żywią się martwymi częściami roślin. Gdyby było ich za dużo (tylko wtedy mogą uszkodzić roślinę) to możesz je spłukać wodą z powierzchni torfu, ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Walczyć z nimi chemią raczej nie ma sensu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Ja bym profilaktycznie psiknął Provado, powinno wszystko paść . Oprócz roślin oczywiście Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Chyba wiem o co Ci chodzi - u mnie tez takie cos jest we wszystkich roslinkach, oprocz kapurnicy, ktora rosnie w torfowcu, reszta rosnie w takim podlozu jak Twoja mucholowka - ja sie tym nie przejmowalem i nic moim roslinkom nie jest.. Edytowane 8 Stycznia 2009 przez d0b3kk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 http://pl.youtube.com/watch?v=HPrC1N_oDy0 Takie? Jak tak to to są skoczogonki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Tak, takie biale gowienko, u mnie takie bardziej z nozkami... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Skoczogonkow to ja mam pelno Gorzej jak dobek bedzie mial przedziorki.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Nogi tez mają, ale ostrośc jest taka sobie i nie widać, zresztą to jest na wodzie. Zupełnie nieszkodliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Czy zauważyłeś negatywny wpływ tych stworzeń na roślinę? Jeśli nie, to daj sobie spokój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 9 Stycznia 2009 Share Napisano 9 Stycznia 2009 (edytowane) Ja mialem dokładnie taki sam przypadek u tej samej muchołówki z tymi "żyjątkami" ale po zastosowania zgodnie z ulotka "Karate Zeon" i po tygodniu pryskania dzien w dzien znikły. Ale żądnych drastycznych zmian nie zauwążyłem przed i po "kuracji" dlatego uwazam, że walka z nimi nie ma większego sensu. Edytowane 9 Stycznia 2009 przez Kanthey Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Wyglądaja na skoczogonki więc się nie przejmuj ... muchołówki na pewno nie zjedzą :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi