iveco_60 Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Mam pytanie czy jeśli nie posiadam firmy to mogę sprzedać rośliny owadożerne do kwiaciarni, jak wygląda sprawa dokumentów? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Nie, nie możesz sprzedać do kwiaciarni niczego- chyba że na lewo , ponieważ nie możesz im dać faktury, bodź rachunku<nie jestem pewien co się tam wystawia> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Jeśli rośliny są uprawiane w mieszkaniu lub w ogrodzie przy domu na niewielką skalę a ogólne przychody z tytułu sprzedaży roślin nie przekraczają pewnej sumy (wydaje mi sie ze jest to 1000zł ale musisz sobie poszukac i sprawdzic) na okres czasu X (nie pamietam ale chyba dotyczy okresu roku) to wtedy można sprzedawać. Nie wiem jak to jest w przypadku wsółpracy z innymi firmami. Ja takie cos czytałem z rok temu wiec nie jestem sam pewny czy dobrze napisalem. Możecie mnie sprawdzić i poprawić. P.S Jedyne czego jestem pewny na 100% to tego ,że nie ma różnicy pomiędzy sprzedażą roślin i sprzedażą nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 3 Listopada 2008 Share Napisano 3 Listopada 2008 Ja pytałem kiedyś. Chętnie by kupili, bo ludzie często pytają ale musiałbym im wystawić fakturę, bo muszą się rozliczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Listopada 2008 Share Napisano 4 Listopada 2008 ŻADEN sklep nie kupi ci rosliny jesli nie wystawisz im faktury ( nie pytaj sie dlaczego bo to oczywiste ) do tego musisz mieć wpisane odpowiednie PKD w działalności gospodarczej. Innymi słowy nie myśl o tym bo i tak nie dasz rady tego zrobić. Nie wspomne że na kwiaty jest chyba 7 lub 3 % vat ... nie bierzcie sie ludzie za coś co zwiazane jest ze sprzedazą i firmami skoro nie macie o tym pojecia bo dostać kare to prosta sprawa nie wspomne o tym ze musialbys i tak doprowadzic podatek dochodowy .... szkoda gadac zapomnijcie o tym temacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iveco_60 Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 Ale podobno istnieje jakieś potwierdzenie zakupu i wtedy mogli by zaksięgować, czy ktoś ma jeszcze jakieś informacje na ten temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Wiesz, ja na twoim miejscu wybrałbym Allegro bo babrac się w coś z czym bedziesz mieć 10 razy więcej wydatków i pracy niż kozyści to gra nie warta świeczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iveco_60 Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 No nie wiem czy na allegro jest mniej pracy jak pomyśle żeby non stop pakować i martwić się czy jest wszystko ok., a tutaj podchodzę do kwiaciarni i obrazu np. 30 capensisów po 3zł i tak wystarczy że przejdę sie po całym mieście i już kasa jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi