Skocz do zawartości

Bimbrowa Hodowla Sphagnum

Hubu

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarystom pomysł wyda się pewnie znajomy. Bimbrowni używa się w akwariach roślinnych do produkcji CO2. Bardzo łatwo można taką bimbrownię zbudować, wystarczy trochę śmieci, które każdy ma w domu (2 butelki plastikowe i kawałek wężyka). W necie jest dużo dokładnych opisów budowy więc pominę jak to wszystko połączyć. Do gotowej bimbrowni wlewa się zacier z drożdży, który zależnie od proporcji składników produkuje CO2 przez 2 do 6 tygodni. Jeśli przypadkiem znajdą się amatorzy tanich napojów: to NIE nadaje się do picia!! ;)

Teraz konkrety...

Jakoś w październiku podłączyłem taką bimbrownię do szkła, w którym trzymam torfowiec.

Foto:

p1180012up1.th.jpg

Pierwsza kreska od dołu, zaznaczona 21 października to poziom mchu tego dnia.

Druga, 27 października. Czyli widać przyrost torfowca po 6 dniach. Tego samego dnia podłączyłem wężyk bimbrowni do innego wazonu.

Zdjęcie jest zrobione dzisiaj (10 listopada). Torfowiec bez wspomagania bimbrownią urósł przez 14 dni tyle co z bimbrownią w 6 dni.

Zastanawiam się teraz jaki efekt byłby na owadożerach gdyby na przykład podłączyć taką bimbrownię do zamkniętego terrarium. CO2 to chyba jedyny nawóz, który można bezpiecznie podać ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac po tych kreskach to zbytnio przyrostów nie ma. Szkoda ze nie zrobiłes jakiegos porównania.

Co do owadozerow to probuj.

Cytat
Jeśli przypadkiem znajdą się amatorzy tanich napojów: to NIE nadaje się do picia!!

Mylisz tanie napoje z ekskluzywnym bimbrem :D

Odnośnik do odpowiedzi

Przyrosty są ale małe ze względu na krótki czas całego eksperymentu. Właśnie oznaczyłem dzisiejszy poziom i podłączyłem wężyk. Za miesiąc odłączę i poczekam kolejny..... w styczniu będzie bardziej dokładne porównanie :D Co do testu na owadożerach to jest problem - nie mam terrarium więc mam cichą nadzieję, że znajdzie się chętny to wypróbowania :>

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ciekawy pomysł, ale wykonanie nie bardzo, podstawą przy eksperymentach jest identyczność warunków w jakich trzymamy roslinę poza badanym parametrem. CO2 na pewno powoduje szybszy przyrost, ale o ile szybszy twój eksperyment nam nie powie, powinienes mieć 2 naczynka (choćby słoiki) i powinienies porownywac przyrost w tym samym czasie.

Obecnie ilość światła drastycznie się zmienia z dnia na dzień, pomijając już długość dnia (bo nie widzę by to stało pod sztucznym oswietleniem), także temperatura raczej spada, zwłaszcza blisko okna.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem wcześniej o 2 naczyniach ale nie mam aż tyle identycznego mchu :( Stoi pod świetlówkami (2x18W) prawie 2m od okna, osłonięte od światła słonecznego przez inne rośliny. Światła ma codziennie tyle samo (wyłącznik automatyczny o to dba ;) ). Od okna stoi dość daleko więc chłód z szyb można pominąć ale racja temperatura może się wahać o 2-3 stopnie w pokoju. Wilgotność podobnie.

Może później uda mi się "wyżebrać" większa ilość torfowca z uczelni albo jakiejś hodowli boczniaków. To powtórzę to w bardziej obiektywnych warunkach.

Ewentualnie mogę spróbować na 2 szklankach ale będę musiał zrobić nowy zacier z mniejszą ilością drożdży, żeby zmniejszyć produkcję CO2 (tak na wszelki wypadek).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.