banderas Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 (edytowane) Witam Mam pytanie czy z tego jeszcze coś wyrośnie? Zakupiłem na allegro 2 sadzonki (nie ukorzenione) i po trzech tygodniach zrobiło się coś takiego (załączone zdjęcie w pliku http://www.speedyshare.com/696144475.html) Warunki miała dobre wiec dziwi mnie to, bo ta druga sadzonka rośnie normalnie. a... i przy okazji na pierwszym zdjęciu widać na doniczce pleśń nie mogę sie jej pozbyć mimo ze myje te doniczki raz w tygodniu i zaczyna to być meczące, jest na to jakiś środek, jak jest to jaki? Edytowane 11 Listopada 2008 przez banderas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Z tego drugiego nic już nie bedzie. Co rozumiesz pod pojęciem dobre warunki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 a... i przy okazji na pierwszym zdjęciu widać na doniczce pleśń nie mogę sie jej pozbyć mimo ze myje te doniczki raz w tygodniu i zaczyna to być meczące, jest na to jakiś środek, jak jest to jaki? Tak jest można kupić w ogrodniczych pod nazwą TOPSIN. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 temperaturę, wilgotność powietrza, pH ziemi, światło,itp. wszystko to z porad zaczerpniętych z tego forum. A czy to normalne u tych roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 (edytowane) Widac wszedzie w doniczkach plesn. Zwalczaj ja! Tak jak bados powiedzial topsinem. Czy przy ukorzenianu tych sadzonek mialy one wilgotnosc? Znacznie lepiej i chyba szybciej sie ukorzenia w wodzie. Tzn. wsadzasz do wody dolna czesc rosliny na 1cm i po prau miesiac (zaleznie od warunkow) powinny wyrosnac korzenie.. Tak tylko kiedys cos czytalem i moj kolega robil podobnie... Edytowane 11 Listopada 2008 przez karoca26 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Widac wszedzie w doniczkach plesn. Zwalczaj ja! Tak jak bados powiedzial topsinem. Czy przy ukorzenianu tych sadzonek mialy one wilgotnosc? Znacznie lepiej i chyba szybciej sie ukorzenia w wodzie. Tzn. wsadzasz do wody dolna czesc rosliny na 1cm i po prau miesiac (zaleznie od warunkow) powinny wyrosnac korzenie.. To znaczy nie wszędzie bo na zdjęciach odbija sie drobny żwir i to może takie warzenie sprawia,ale faktycznie nie mogę pozbyć sie pleśni z młodych muchołówek w malutkich doniczkach co w dole zdjęcia widać i na wszystkich prawie doniczkach. Spróbuje tego topsinu użyć (dzięki) A co do ukorzeniania jej w tym momencie to już chyba nie ma sensu bo teraz to mógłbym jej raczej zaszkodzić, co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Może to, że wyjmujesz doniczki raz w tygodniu, żeby je myć trochę im przeszkadza ?! Podczas ukorzeniania najbardziej liczy sie (według mnie), wilgotność i światło. Dużo światła i dużo wilgotności, Dzbanki ukorzeniają się tak samo dobrze w sphangum, wodzie jak i w perlicie. Perlit jest dobry ponieważ widać jak bardzo rozrosły się korzenie. Przed ukorzenianiem warto naciąć łodygę w ten sposób: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Capoeirista4 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Wystarczy duzo światła i wilgoci jak już wspomniano i na 100% sie przyjmie- to Ventrata (chyba)więc raczej nie będzie problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 20 Listopada 2008 Autor Share Napisano 20 Listopada 2008 Wystarczy duzo światła i wilgoci jak już wspomniano i na 100% sie przyjmie- to Ventrata (chyba)więc raczej nie będzie problemu. Tak Ventrata ale z tą 100% bym sie nie zgodził. Jedna sie przyjela a druga padla i teraz ktoś mi wyjasni dlaczego? No chyba że to co niby już padło tak sie ukorzenia? hmu... Może jednak to zyje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 20 Listopada 2008 Share Napisano 20 Listopada 2008 Ciężko powiedzieć, była moze mniejsza, słabsza, stała w gorszym miejscu... Z tego co pamietam twoje zdjecia które gdzies wcieło to one stały po prostu na parapecie, o tej porze roku to fatalne miejsce na ukorzenianie, swietlówka i terra, choćby prowizoryczne z worka to minimum. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi