Xivo90 Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Witam Mój problem z dzbanecznikiem wygląda następująco. Dzbanecznika dostałem w kwietniu tego roku. Nie miał wtedy żadnych dzbanków. Po kilku miesiącach uprawy wypuścił ich trochę . Nawet "zrobił" nowego dzbanecznika. 3 miesiące temu musiałem przenieść go do miejsca gdzie miał mniej światła. W tym okresie zauważyłem, że dziwnie żółknie mu dużo liści oraz brązowieje łodyga. Około raz na 2 tygodnie obcinałem jednego wysuszonego liścia z każdego z dwóch stożków wzrostu. Niedawno zaczęły schnąć nawet bardzo młode dzbany. Teraz na jednym z tych stożków brązowa łodyga jest bardzo wysoka. Zaniepokoiły mnie dziwne zielone plamy na żółknących liściach Oczywiście podlewam go woda demineralizowaną, spryskuje ok 5 razy na dzień, jest w talerzu z wodą (tylko do zwiększenia wilgotności). Proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Cholera musze naprawić te załączniki... A co do rośliny to norma, że stare liście sie wyniszczają Ew. może być troszkę za mokro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Grudnia 2008 Share Napisano 1 Grudnia 2008 Za mokro, może za sucho i na pewno za mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xivo90 Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Czyli mam pilnować wilgotności torfu i umieścić go w miejscu gdzie będzie miał więcej światła i będzie ok? A co z tymi plamami na liściach z pierwszego obrazka i czy to normalne, że w ciągu 3 miesięcy sucha łodyga rośliny aż tak się wydłużyła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Przeniesiesz go do nowego miejsca i znowu bedzie aklimatyzacja, czyli nie bedzie rosl i troche marniec moze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi