Skocz do zawartości

Co Zamontować

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zgodził bym się z tym że świetlówki w obudowie T5 muszą być zasilane statecznikiem elektronicznym. Od świetlówek T8 różnią się tylko wymiarami, technologia wykonania jest taka sama. Być może któryś z producentów zaleca stosowanie starterów elektronicznych ponieważ prawda jest że wydłuża żywotność świetlówki. Ja podłączałem świetlówki o małych mocach ( do 20W ) pod elektronikę wyciągnięta z świetlówki kompaktowej. taka elektronika z najtańszej supermarketowej świetlówki wytrzymała około 6 miesięcy ale jej koszt jest minimalny. Nie pytajcie o schematy bo nie podam ze względu na bezpieczeństwo, taka elektronika do odpalenia świetlówki wytwarza kilka tyś volt wiec prąd w połączeniu może mieć poważne konsekwencje.

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdą jest ,że s. elektroniczne wydłużają żywotność świetlówki, jednakże ich cena według mojej opinii jest za duża. Przykładowo ja za statecznik konwencjonalny zapłaciłem 12 zł + 2 za starter z gniazdem = 14 zł, a za elektronika musiałbym wydać ok 50 - 60 zł.

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz policz ile stracisz na szybciej wypalających się swietlówkach, biorąc pod uwagę ze specjalistyczne do roślin są dosyć drogie, ja wziełam elektroniczny i nie żałuję. :)

No ale kto co lubi, ja tam wole mysleć perspektywicznie, tym bardziej że nie mam zamiaru kończyć hodowli.

Odnośnik do odpowiedzi

Elektroniczne dodatkowo zwiększają efektywność świecenia, nie ma efektu migotania świecących świetlówek (w statecznikach konwencjonalnych wydaje się że świetlówka świeci cały czas ale prawda jest że mruga z częstotliwością 50Hz), elektroniczne słabiej się grzeją i są mniejsze straty energii.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma efektu migotania ponieważ pracują z większa częstotliwością niż 50 Hz, w elektronice zawarta jest przetwornica zwiększająca częstotliwość z jak pracuje świetlówka. Żywotność jest większa ponieważ po odpaleniu świetlówki elektronika zmniejsza napięcie do minimalnego przy którym utrzymywany jest ciągle jarzenie ( około 60-70V zamiast 230V )

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma efektu migotania ponieważ pracują z większa częstotliwością niż 50 Hz, w elektronice zawarta jest przetwornica zwiększająca częstotliwość z jak pracuje świetlówka.

Tak. O tym pisałem lecz trochę źle się wyraziłem Już zedytowałem swój post.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.