Skocz do zawartości

N. Eymae

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ zaskakuje mnie ten dzbanek to wstawiam kolejne kilka zdjęć. Roślina ma z 20 cm średnicy i z 5 wysokości a prezentuje się moim zdaniem imponująco.

196850cf8a349a3em.jpg 4e83464cbf77e883m.jpg 793ed6988e1fde8em.jpg 2a538c9b2b371dfdm.jpg

I jeszcze nie wpełni otwarty dzbanek 12 cm

380d2eb4d9d0f449m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 11 months later...

Minął prawie rok od zamieszczenia ostatnich zdjęć. Roślina rośnie bardzo szybko i już nie mam dla niej miejsca. Kłącze ma grubości 13 mm średnicy najdłuższy liść ma ponad 50cm a dzbanek ponad około 24 cm. Cały czas mam dzbanki pośrednie i tak ciekawostką jest ich perystoma, po otwarciu ma jeden kolor po dłuższym czasie ma wręcz czarny kolor, co widać na zdjęciach :D mam nadzieje, że się wam spodoba mój pupilek :D

http://picasaweb.google.pl/MaklerW/NEymae?feat=directlink

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście duży urósł. Pewnie nie możesz się doczekać, aż zacznie produkować górne dzbanki wyglądające jak te u N. jamban, bo na razie to tak jakbyś N. maxima miał. I tempo wzrostu też podobne ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bardzo czekam na górne dzbanki :) tylko dla nich go wziąłem :) ale myślę, że jeszcze przyjdzie mi z rok poczekać. Nigdzie nie znalazłem w opisach na jakiej wysokości powstają górne dzbanki :(

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co wybrzydzać, te dzbanki też są ładne :) Mój N. eymae rośnie wolniej niż twój, zapewniasz mu pewnie lepsze warunki.

Jeśli dobrze zauważyłem, już mu się daszek/wieko skręca, co jest charakterystyczne dla N. eymae.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki mają u mnie po prostu bardzo dużo światłą co prawda sztucznego ale naprawde jest po 12-16 godzin dziennie swiatla. Choć to dopiero dzbanki pośrednie to perystoma, wielkość, kolor oraz sama wielkość dzbanków są naprawde imponujące :D

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem ciekaw ale myśle że w szerokoć już nie powinien pójść. Dużę dzaneczniki jakie by nie były zawsze są piękne :D

Teraz może i cześć z was w końcu zrozumie dlaczego cięgle pisze że ludzie robią za małę palaudaria dla dzbenaczników :D

Odnośnik do odpowiedzi

No jak zobaczylem to zdjecie to juz sobie zaklepalem kilka m^2 w garazu na przebudowe w pomieszczenie dla dzbankaow na przyszlosc :) Patrzac na te zdjecia to chyba nie ma co liczyc ze sie zacznie kurczyc, a tak nawiasem mowiac to mam nadzieje ze porobisz troche zdjec twoim pozostalym dzbankom bo jestem szalenie ciekawy co ty tam masz ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Roślina ma około 2 lat A jej rozmary są olbrzymie. Wysokość samej rośliny to 80-90cm, długość liścia to 70 cm !! Największy dzbanek ponad 20 cm ... Ach zresztą zerknijcie z sami :) Dzbanków jest kilka ale jeden największy. Wciąż oczekuje na górne dzbanki ale na razie jeszcze się ich nie doczekałem. Może po tych zdjęciach zrozumiecie mnie bardziej dlaczego wciąż pisze że robicie za małe palaudaria :D

Roślina jest poskręcana żeby mieściła się bo M1 na razie wciąż czeka.

P1020184.JPG

I imponujące rozmiary dzbanka dokładnie ma 25cm (do daszka)

P1020185.JPG

Jest to już starszy dzbanek i dlatego kolory perystomy są inne niż na zdjęciach powszednich.

P1020186.JPG

Mysz się zmieści :)

P1020187.JPG P1020188.JPG

Dla porównania z dłonią mojej żony :D

P1020189.JPG P1020190.JPG

Ciekawy jest ten rowek w perystomie.

P1020192.JPG

Roslina po wstawieniu i podparciu, ale wciaz poskrecana.

P1020193.JPG

To jest 2 letnia roślina !! Więc jeśli planujecie tego dzbanecznika w swojej kolekcji na pewno przeznacznie dla niego duuuużo miejsca :D

Odnośnik do odpowiedzi

Mój okaz przy Twoim wygląda jak maluch przy porsche.

Czym Ty go karmisz? Szczury hodujesz czy co? (tak, to kolejny żart, nie bierzcie tego do siebie)

Bardzo fajna rzecz - wieczko wskazuje ewidentnie, że to N.eymae. Jest takie jakby zmutowane, mniejsze, poskręcane.

Ale mógłbyś się już zlitować nad ta rośliną i zapewnić jej prawdziwy dom. Jak będzie rosła w takim tempie to spokojnie możesz jej oddać swój pokój :) Na kolejne 2 lata. A potem całą chałupę. lol

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  fly guy napisał:
Mój okaz przy Twoim wygląda jak maluch przy porsche.

Czym Ty go karmisz? Szczury hodujesz czy co? (tak, to kolejny żart, nie bierzcie tego do siebie)

Bardzo fajna rzecz - wieczko wskazuje ewidentnie, że to N.eymae. Jest takie jakby zmutowane, mniejsze, poskręcane.

Ale mógłbyś się już zlitować nad ta rośliną i zapewnić jej prawdziwy dom. Jak będzie rosła w takim tempie to spokojnie możesz jej oddać swój pokój :) Na kolejne 2 lata. A potem całą chałupę. lol

Dlatego nie porównujemy dzbanków bo każdy ma maluch i porsche :D Żeby było ciekawiej niecały miesiąc po tych zdjęciach powstał duży problem. Dzbanecznik po pochwałach poszedł naprawde jak porsche dobił do sufitu palaudarium i teraz mam z nim problem bo miał już w tym roku trafić do M1 a tu kicha ... Chyba musze zrobic dla niego specjalne paladarium. W środe albo czwartek wstawie zdjęcia. Przypomniał mi się temat na sąsiednim forum o tym kiedy roślina jest w fazie pnącza a kiedy nie :) na podstawie tego dzbanecznika za kilka dni pokaże wam co ja myśle i mam do pokazania w tym temacie :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.