maklerw Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 -> vilosa rośnie u mnie do ponad pół roku ale ma się słabo tzn. nawet puszcza dzbanki ale wzrost jest bardzo powolny do tego miala okres ze po prostu nie rosla przez 3 miesiace. Z reszta aristolohoides i inermis tak samo ... ruszyly jak dolozylem oswietlenia ... Co do lodówki to akurat przerobienie zwykłej lodówki wydaje mi się bardziej kosztowne w użytkowaniu ... ale mozna i o tym pomyslec. oczywiscie jak sugerujesz najlepiej w tym rzypadku (estetycznie) bylo by umiescic chlodznenie na dnie ... ale ja akurat chce uzyc chlodzenia z lodowki turystycznej a ta jest wlasnie oparta o ogniwo peltiera pozatym chodzi mi aby bylo zasialne na 12v bo w dlaszej przyszlosci chcialbym aby bylo zasilane bateria sloneczna ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 (edytowane) w dlaszej przyszlosci chcialbym aby bylo zasilane bateria sloneczna ... Ogniwo działa na 12V jednak pożera mnóstwo prądu. Moim zdaniem nie ma sensu planowania zasilania bateriami słonecznymi. -------------------- http://arbiter.pl/galeria/lodowka-samochodowa Widać że po rozmontowaniu łatwo da się takie coś zaadoptować do terrarium. Jednak powstaje pytanie jak mocno schłodzi to nam powerze w terrarium nieizolowanym, a jak w izolowanym. Z obliczeń Bartka Treli i informacji które sam wygrzebałem - może być kiepsko z tym chłodzeniem większego terrarium. Druga wątpliwość to koszty prądu. 100W 24h na dobę, 365 dni w roku... wyjdą spore koszta. Późnym wieczorem jeśli nie zapomnę poszukam i podam link do pewnej strony z systemami chłodzenia bazujących na ogniwach Peltiera. Edytowane 21 Stycznia 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 System chłodzenia byłby załączany na noc ... ale czekam z otwarta glowa na ciekawe pomysly czyli lodowka samochodowa z "agregatem" ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 (edytowane) A czemu agregat? Chodzi o zasilacz? O ile się nie mylę te lodówki mają możliwość podłączenia również do sieci 230V. Edytowane 21 Stycznia 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 (edytowane) Chodzi o to co jest napisane na stronie ktora podales lodówka z agregatem sprężarkowym czyli jak rozumiem takie coś co jest przy zwykłych lodówkach. Pisze że podnoszą sprawność do 400% ogniwa ... Na razie na pewno sprobuje z tym co mam w razie czego przerobie na cos innego :/ Co do kosztów to jeśli się nie myle przy 12h włączonego chłodzenia wyjdzie (przy 100w) 1,2 KWh więc koszt dzienny chłodzenia to jakieś 0,50 zł Biorąc pod uwage oświetlenie to nie będzie az tak duże zużycie prądu ?? Czy myle się w obliczeniach ? Edytowane 21 Stycznia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Tam na stronie jest mowa o tym, że przy takim samym zużyciu energii lodówki na agregatach (zamiast na ogniwach) są 400razy wydajniejsze w chłodzeniu. takie Przenośne lodówki z agregatem są jednak znacznie droższe. Co do kosztów. Chyba coś mało wyszło. W sumie wszystko zależy od ceny prądu. Tutaj: http://flytrap.pl/content/view/105/95/ jest kalkulator kosztów energii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2009 Mała poprawka 4 razy a nie 400. Gdzie można by czegoś takiego szukać czy to po prostu nie są małe lodówki albo z innej beczki klima z samochodu tylko ze ta trzeba napelniac co jakis czas wiec na pewno odpada na tym kalkulatorze tez tak wychodzi no prawie tam 31zl/m-c wiec dobrze policzylem (prawie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Mała poprawka 4 razy a nie 400. Gdzie można by czegoś takiego szukać czy to po prostu nie są małe lodówki albo z innej beczki klima z samochodu tylko ze ta trzeba napelniac co jakis czas wiec na pewno odpada na tym kalkulatorze tez tak wychodzi no prawie tam 31zl/m-c wiec dobrze policzylem (prawie) Racja 4 razy sprawniejsza (sam nie wiem czemu napisałem 400). Co do kosztów. Mi wychodziło jakieś 20zł / miesiąc - więc podobnie. Mówiąc, że wyszło mało, trochę przesadziłem :-). Przepraszam za post pod postem ale znalazłem pomocną stronę w projektowaniu systemu chłodzenia: http://www.tetech.com/Cooling-System-Selector.html Jest tam kilka rozwiązań systemów chłodzenia wraz kalkulatorem (który jak widzę chwilowo nie działa). Są również gotowe systemy chłodzenia ale ich cena jest powalająca - http://www.tetech.com/Air-Coolers.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Dzieki za strone ciekawa, ceny wysokie to fakt. Ale z tego co widze to większość oparta właśnie o ogniwo peltiera i to co widze dla ogniwa 8*8cm pobor mocy wynosi 1w a nie 100 Przy gotowych zestawach widze też że radiator odprowadzający zimno jest zawsze mniejszy ... (to odpowiedz na moje pytanie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Sprawnosć peltierków niestety jest strasznie kijowa, więc samym poborem mocy sie nie sugeruj Jeśli robisz terra od zera i chcesz zajechać do środka chłodzonko- obłóż całość poza przednią szybą styropianem+ dodaj wentylator. Koszta minimalne a zmniejsza znacznie zużycie energi. Do tego agregat spręzarkowy załączany na podstawie wskazań termostatu na krótkie okresy czasu wydaje sie najtańszą i najlepiej działajaca opcją. Ogniwa peltiera mają tę wadę że 1 strona sie "chłodzi" a 2 grzeje- w lodówce jest to o wiele bardziej elegancko rozwiązane pod wzgledem rozdziału ciepła. Co do estetyki- "drabinka" z lodówki dobrze zabezpieczona przed korozją w podłożu bedzie idealnei wygladac i chłodzic Poszukaj na CPUK tematów o chłodzeniu- są tam gotowe setupy ludzi którzy maja juz za sobą wybór peltier/lodówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2009 Styropian dookola jest oczywistoscia Mysle ze jesli ktos sie interesuej chlodzeniem to ma podstawy wiedzy o utrzymaniu temp itp na CPUK już kiedyś znalazłem rozwiązania z lodówka ale jak na razie jest to dla mnie zbyt ekstramalne rozwiazanie ... czytalem tez o udanych zastosowaniach peltiera i obnizeniu temp. o 5-8 stopni dodajac do tego nocne spadki mozna uzyskać coś koło 10 st. to by wystarczyło ... tylko powiem szczerze rozwiazania z lodowka mi sie nie podobaja (estetycznie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 23 Stycznia 2009 Share Napisano 23 Stycznia 2009 Polecam poczytanie: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=28146 (pisze wyraźnie że po pierwszych próbach z peltierami zrezygnował) http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=28638 (tutaj syfne wykończenie, idea całkiem OK) http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=15428 http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=14323 http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=3330 Sam sie przymierzałem, ale chwilowo uznałem ze skoro i tak nie rosną źle to nie ma sensu sie bawić na małe terrarium. jak będe stawiał takie 2m dł, 1m wysokości to sie pobawię w chłodzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 (edytowane) System chłodzenia w oparciu o ogniwo peltiera upadł dla około 1m^3 bez oslony ze styropiany spadki temperatury wynosily (po załaczeniu obwodu na godzine) 1. przy 20 na zewnątrz spadek w palaudarium o 2 stopnie bez zamontowania wiatraka wewnatrz (po stronie chlodzacej) 2. przy 20 na zewnatrz spadek w palaudarium o 1,5 stopnia z zamontowanym wiatrakiem wewnatrz ( wilgotnosc wzrosla o 10%) A więc można je zastosować dla jednej niedużej rosliny lub dla helek. Przy palaudarium (nizsze, wezsze) dla helek mysle ze mozna uzyskac spadki do 5-8 stopni Dalszy etap podłączenie lodówki <> Edytowane 11 Kwietnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Powiem tak : samo podłączenie agregatu nie jest trudne, spawanie miedzianych rurek z freonem ( lub innym czynnikiem chłodzącym ) przy pomocy małej butli na propan butan z cyną. Jest jednak problem, jak napełnić całą instalacje czynnikiem chłodzącym. Możesz zrobić tak że całą instalację będzie można łatwo w każdej chwili wyciągnąć z terra bez rozłączania czegokolwiek, tylko gdzie i za ile można napełnić taką instalację gazem. I czy można to starej lodówki użyć nowego czynnika chłodzącego (freon jest wycofany) lub masz na tyle kasy aby kupić nową lodówkę i z niej wyciągnąć agregat. Jeśli znasz odpowiedzi na nurtujące mnie pytania to odpisz to sam sobie takie coś zrobię ;]. Powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Sam planuje budowę terra z chłodzeniem Instalacja z agregatem to przerost formy nad treścią i niezawodnością... o wiele lepiej sprawdzi się niewielka lodówka, np. turystyczna chłodząca do 4*C. Wewnatrz takiej lodówki umieszcza sie miedziany/metalowy pojemnik, do środka nalewa glikolu etylenowego. Nastepnie w glikolu zanurza się wężownice miedzianą [badź metalową, ale miedziana ma najlepsze przewodnictwo cieplne] jako wyniennik ciepła. Do wężowicy podłączone są rurki PCV, czynnik w rurkach- woda [moze byc to tez glikol, ale w przypadku rozszczelnienia sie instalacji w terrarium mze byc to groźne, dlatego lepiej chłodzic tylko do 4* i używać wody] Następną częścią instalacji będzie wymiennik ciepła w terrarium- mała wężownica pokryta radiatorami, z wentylatowem na wierzchu. Wymiennik ciepła łączy się z instalacja "lodówkową", w środek układu włączona jest też mała pompa, załaczana termostatem/timerem [wentylator+ pompa w jednym]. Przepływ czynnika chłodniczego nie musi być duże, 10ml/s powinno starczyć. Zaletą tej instalacji jest wysoka energooszczędność- lodóweczka którą trzeba dobrze zaizolować ładnie trzyma temperature glikolu, załączając się co dość długie odstępy czasu. Efektywność oddawania ciepła powinna być OK- przy gradiencie temperatur 4*-15*(w terra) wilgotne powietrze [oraz para wodna skraplajaca sie an radiatorach] powinny wystarczyć do dosc szybkiego schłodzenia wnetrza zaizolowanego terra. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi