Marrom Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Pomysł sativ wydaje mi się rozwiązaniem optymalnym. Z niecierpliwością czekam na realizację Twoich planów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Jeśli Bóg, wujek z USA, oraz nieznany sponsor (są chętni? ) dopiszą [+ znajdę jakiś miły czek na ulicy] to jednak stawiam szklarnię na ogródku [ogrzewanie, wentylacja, jeśli sie uda zdobyć to też "evaporative coolers"(nie wiem jak sie ustrojstwo po polsku nazywa ), wszystko sterowane mikroprocesorowo. Wtedy dopiero będzie zabawa w inżyniera-technika-boba budowniczego... Jeśli nie będę musiał zadowolić się 4 terrarium w pokoju, ale przedtem trzeba będzie wywalić jedną szafę ; Wtedy też ten projekt doczeka sie realizacji, mam w miare dobrze namierzone komponenty do tego wiec jeśli ktoś by potrzebował informacji to pisać. Swoja drogą- Wesołych świąt życzę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) A czy w twoim pomyśle również jest mowa o lodówce która chłodzi ogniwami Peltiera ?? Czy glikon etylenowy to ten sam który stosuje się w płynach niezamarzających w samochodzie ? Jeśli tak to czy można użyć takie płynu (czytałem ,że w takim płynie znajduję się 40 - 62 % czystego glikonu) ? Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Jesli pisał o przenośniej to raczej innych nie ma . No tak po co sie bawic jak mozna szklarnie postawic ale to juz bardzo duzy koszt (ogrzewanie) Ciekaw jestem jak w takiej szklarni chcesz rozwiazac problem z ogrzewaniem ( Chetnie poslucham). Mysle ze lodowke bez problemu sie dostanie, sam agregat tez nie problem za 50-60zl mozn miec co prawda napelnie bedzie kosztowac cos kolo 200zl wiec koszt calej instalacji jednak bedzie spory a rozwiazanie nie pierwszej klasy wiec .... znalazlem cos takiego http://www.allegro.pl/item599634701_chlodz...m_do_250_l.html tylko jest jedno male ale z tego co pisza to temp min 18 stopni wiec kiepsko ... wiec i tak pozostane przy lodowce tylko myslalem o wstawieniu bezposrednio wezownicy do pallaudarium. Ciag dalszy moich "eksperymentow" na pewno nastapi . Czy glikol bedzie najlepszym rozwiazaniem jak plyn chlodzacy ?? Czy nie lepiej by bylo uzyc wody i zastosowanc w pallaudarium jako wystroj wnetrza - wodospad kaskadowy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Roztwór wodny glikolu (koło 50%) jest używany w niezamarzających płynach, oraz używa sie go tez jako płynu chłodniczego [spore ciepło własciwe, pojemnosc cieplna, miłe przewodnictwo cieplne wysoka tw, nie zamarza za łatwo, dośc lepki] Zależy do czego chcesz używać- ja osobiście raczej nie użyłbym glikolu w konstrukcji dla roślin, chyba ze cały element wewnetrzny byłby w 1 kawałku i zdobyłbym mały agregatowy zamrażalnik [najlepsza opcja moim zdaniem- coś w tym stylu http://www.allegro.pl/item608998078_mala_l...super_lodz.html] Lodówki turystyczne są na peltierkach, ale moim ideałem byłaby mikrolodówka agregatowa [o wiele mniejsze zużycie prądu , cena podobna] dobrze zaizolowana styropianem, wymiennik ciepła z tyłu lodówki stuningowany wentylatorkami. Co do szklarni- podstawowy problem jest taki, że mój ogródek jest po północnej stronie dśc wysokiego budynku, zacieniony potężnym jesionem i klonem Światła jest tam dużo w zimie, latem zacieniony drzewami- wiec w sumie prawie idealne warunki, ale boje sie ze bedzie to troche mało. Drugim (chyba jeszcze bardziej podstawowym:P ) problemem jest...taaak....kasa. Żeby budowa szklarni dla dzbanków w umiarkowanym klimacie bez ogrzewania na gaz/węgiel miała sens, trzeba by użyć komorowego poliwęglanu. Szklarnia o rozmiarach jakie by mi odpowiadały [chyba 4"segmenty" to około 2500zł..... Ogrzewanie elektryczne p.t kabel grzejny/2kable o w miare konkretnej mocy sterowane termostatem. [umieszczone na dole ] Przy szklarni stojącej na zaizolowanym postumencie, szczelnie zamkniętej i poszyciu z komorowego poliwęglanu powinno dać radę- ale czy da okazałoby sie w zimie....[temperatura dzienna 15*, w nocy 8-10 powinna dla górskich być OK, ale ze przejściowe chyba tez będe tam trzymał będzie trzeba kombinować z temperaturą....] Jeśli by nie dawało rady, po prostu wstawi sie farelkę- nagrzewnice elektryczna powietrza. Chłodzenie chciałbym mieć "2-stopniowe"- 1."evaporative cooler" i 2 okna dachowe sterowane siłowniczkami. Temperatura powyżej 30* w dzień- chodzi evaporative cooler + okna do połowy, 35* okna na maksa etc. Tylko w taki system opłaca sie iśc i ze wzgledu na dalsze koszty utrzymania i na to ze bardzo czesto wyjeżdżm na tydzień/ weekend/pare dni... Koszt całej szklarni to około min.5000zł więc aktualnie rozważam również opcje chłodzonego terrarium /tutaj ta szklarnia: http://www.allegro.pl/item600410695_szklar..._szklarnia.html chociaż jestem pewien ze widziałem dawniej za 2,5 kafla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Jeśliby wykorzystać np. taką lodówkę http://www.allegro.pl/item598018620_lodowk...2v_230v_ss.html i jeżeli sprzedawca pisze prawdę (Maksymalna temperatura chłodzenia 20 C poniżej temperatury otoczenia ), załóżmy że temp w terra w nocy np u mnie jest 22 to niech nawet będzie o 10 stopni zmniejszać temp to w terra będzie 12*C (i to jest już dobra temp dla górali). Jeśli sativ się nie myli to jest to dosyć tanie i łatwe rozwiązanie . PS. Sativ skąd masz ten pomysł, sam go wymyśliłeś ?? Ciekawe czy rzeczywiście jest taki dobry jakby się wydawało ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Widziałem gdzieś instalację chłodzącą na foto- ktoś miał zwykłą lodówkę blisko terra i 1 szuflada w zamrażalniku była wypełniona niebieskim płynem [wyglądało to na borygo ], w środku kawał stalowej rurki, w terra tez taka stalowa rurka z wentylatorkiem na niej. Całość działała ponoć ładnie, niestety zadnych szczegółów konstrukcyjnych wiec je musiałem sobie juz samemu dowymyślić Wydajność układu można by znacznie podnieśc używajac wężownice i izolowane przewody. [wystarczy chyba zajechać przewody pianką montażową w jakimś profilu, bądź kupic za wieksza kase juz izolowane] Jest jedna metoda by zobaczyc jaki jest dobry- przetestować w praktyce takie lodówki z tego co wiem chodzą non-stop, obawiam sie ze byłaby to dość mało ekonomiczna inwestycja... /Znalazłem inny tego typu zestaw chłodzący http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=28146 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 A dlaczego miałaby chodzić non stop ?? Przecież zamontowało by się wyłącznik czasowy i termostat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Lodówki turystyczne niestety nie maja takiej opcji Swoją drogą chyba lepiej zrezygnować z glikolu w srodku i przymocować do "coldplate'a" węzownice miedziana jak tutaj: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=28146 jako płynu chłodniczego użyć jednak układu woda/glikol i załączać lodówkę tylko w nocy- mniejsze zuzycie energii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja wiem o tym, że lodówki takie nie są wyposażone w taki termostat i programator ;], bynajmniej nie do 200 zł I o co chodzi z tym zimnym talerzem (coldplate) Edytowane 12 Kwietnia 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Jeśli zastosujesz płyn chłodniczy (glikol), posiada on określoną pojemnośc cieplną. Jego schładzanie będzie zużywać sporo energii, dlatego trzebaby trzymać go schłodzonego 24h/dobę. Jeśli nastomiast przymocuje sie sporą wężownicę do miejsca gdzie rozpręża sie gaz z kompresora [coldplate] powodujac jego ochładzanie, wtedy lodówke możesz załaczać tylko na noc, ufając jej termostatowi [najlepiej żeby był to mały zamrażalnik] Wtedy czujnik temperatury wewnątrz załącza tylko i wyłacznie pompę, a lodówka jest załaczana przez timer. [np. od 0000 do 0600] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Jesli chodzi o samo sterowanie to za 40zł masz urzondzonko do regulacji temp termostatu z zalaczaniem do tego jeszcze wyswietlacz cyfrowy. DO takiego zestawu juz tylko wlacznik czasowy i gotowe ... Jaki plyn sie zastosuje do chlodzenia to oczywiscie mozna posprawdzac co bedzie najlepiej dzialc. Mysle ze jednak sprouje z lodowka ale rozebrana na czesci, z podlaczeniem wezownicy wewnatrz. Co do peltiera to mysle ze gdyby dac wieksza plytke (u mnie 4*4cm) efekt bylby wystarczajacy. Nie wiem jak u was ale u mnie teraz np. temp w pallaudarium jest o 4 stopnie wyzsza niz otoczenia (oswietlenie) wiec spadek w nocy wynosi o 4 stopnie dodac do tego zalaczonego peltiera na noc mysel ze mozna uzyskac 8 stopni spadku to chyba powinno wystarczyc. Spadek spadkiem ale to wciaz bedzie pewnie conajmniej 15 stopni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 To maklerw wszelkie prace i postępy opisuj i zamieszczaj na forum ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eutr Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Widziałem gdzieś instalację chłodzącą na foto- ktoś miał zwykłą lodówkę blisko terra i 1 szuflada w zamrażalniku była wypełniona niebieskim płynem [wyglądało to na borygo ], w środku kawał stalowej rurki, w terra tez taka stalowa rurka z wentylatorkiem na niej. Całość działała ponoć ładnie, niestety zadnych szczegółów konstrukcyjnych wiec je musiałem sobie juz samemu dowymyślić Wydajność układu można by znacznie podnieśc używajac wężownice i izolowane przewody. [wystarczy chyba zajechać przewody pianką montażową w jakimś profilu, bądź kupic za wieksza kase juz izolowane] Jest jedna metoda by zobaczyc jaki jest dobry- przetestować w praktyce takie lodówki z tego co wiem chodzą non-stop, obawiam sie ze byłaby to dość mało ekonomiczna inwestycja... /Znalazłem inny tego typu zestaw chłodzący http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=28146 jeśli wymiana ciepła odbywała się w zamrażalniku to mogło to być borygo albo jakiś inny niezamarzający płyn, jeśli wymiana ciepła będzie sie odbywać w lodówce(nie w zamrażalniku) czyli temperatura płynu zawsze dodatnia(powyżej 0'C) to może być użyta woda bo w tych temperaturach woda nie zamarza zakładam że chcecie tylko niewielkich spadków temperatury w nocy wiec myślę że takie coś z lodówką byłoby rozwiązaniem w lecie, przez pozostałą część roku noce są chłodne więc można doprowadzić do terra nawiew chodnego powietrza z zewnącz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 zakładam że chcecie tylko niewielkich spadków temperatury w nocy wiec myślę że takie coś z lodówką byłoby rozwiązaniem w lecie, przez pozostałą część roku noce są chłodne więc można doprowadzić do terra nawiew chodnego powietrza z zewnącz To znaczy spadki mają być rzędu 10*C czyli np. dzień 22 a noc 12 lub 25 i 15. A co do nawiewu z zewnątrz w zimę to odpada gdyż : 1. Nikt nie będziesz ciągnął rury o średnicy ok.10 cm przez pokój (góra że masz terra pod oknem to nie ma problemu) 2. Powietrze na zewnątrz jest w zimę zanieczyszczone sadzami z kominów (bynajmniej u mnie ) 3. Powietrze byłoby chyba za zimne bo co jak co ale zimy są u nas chłodne (u mnie np -20 do -25, choć zdarzają się i cieplejsze ale zawsze min -10) Jeżeli źle zinterpretowałem twój pomysł to sorry i proszę o poprawienie mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi