Skocz do zawartości

Uwaga! Nieuczciwy Sprzedawca Na Allegro.

szamanka

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie to ja zdecydowałem się napisać do osób które kupiły nasiona owadożerów z ostrzeżeniem żeby sprawdzili co dostali. Podstawowa sprawa jeśli ktoś się nie zna to niech nie sprzedaje czegoś o czym nie ma pojęcia !!! Co do zdjęć to jeszcze bym zrozumiał wstawienie ich ale nie podpisanie ich jako swoje, to jest już właśnie kradzież praw autorskich. Dla mnie zachowujesz się jak smarkacz. A boisz się bo pewnie przez pomyłke podałeś swoje właściwe dane teleadresowe :P

Nikt nie ma prawa mieć do mnie pretensji że ostrzegam ludzi przed tym, że otrzymali niewłaściwe nasiona a mogą o tym nie mieć pojęcia. Ogólnie staramy się szerzyć wiedze o tych roślinach a nie sprzedawać marchewki zamiast cephalotusa !!! Nie musze kupować od kogoś żeby wyrazić swoją opinie o nim !!!

Ciekaw jestem jak ktoś kto się na tym nie zna oceni czy tym razem do ludzi będą wysłane właściwe nasiona, już nie wspomne o przesyłaniu fałszywych informacji o dacie ich zbioru.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 180
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

ALE JA UDOSTĘPNIŁE TE DANE I WYRAZIŁEM NA TO ZGODĘ A PANI JEJ ODE MNIE NIE OTRZYMAŁA, TO TAKA SAMA SPRAWA JAK ZE ZDJĘCIAMI. CAŁĄ SPRAWĘ ODKŁĄDAM DO CZASU AŻ NIBY OSZUKANI UŻYTKOWNICY OTRZYMAJĄ WŁAŚCIWE NASIONA, JESTEM CIEKAW CO PANI WTEDY NAPISZE..?? WYŚLE JE NAWET DO PANI I ODDAM TEŻ PANI PIENIĄDZE ŻEBY UDOWODNIC ŻE JEST PANI W WIELKIM BŁĘDZIE.

NIE PODAWAŁEM DATY ICH ZBIORU TYLKO ILE MAJĄ TYGODNI. A CO PAN PISAŁ W MEILACH TO WIEM BO DZWONIŁO DO MNIE PARU ALLEGROWICZÓW I CZYTAŁO MI TE MEILE TYLKO ŻE 2 Z NICH KUPOWAŁO NP NASIONA DRZEWK BONSAI A NIE WIEM CO TO MA DO TEGO. TAK JAK NAPISAŁEM CAŁĄ SPRAWĘ ZOSTAWIAM DO PRZYSZLEGO TYGODNIA KIEDY WYSŁANE ZOSTANĄ ODPOWIEDNIE PACZKI. A CO DO ZARZUTU ŻE DO INNYCH MOGE WYSŁAC INNE NASIONA, A JESLI TAM TEŻ TRAFIE NA OSOBY KTÓRE SIĘ NA TYM ZNAJĄ I ZNOWU BĘDZIE CAŁA TA ŚMIESZNA SYTUACJA.?? A DANE SĄ PRAWDZIWE BO GDYBY PAN NIE ZAUWAŻYŁ SĄ TAM KOMENTARZE OD KUPUJĄCYCH I SPRZEDAJĄCYCH. I DOTYCZY TO WIELU ROŚLIN A NIE TYLKO OWADOŻERCÓW

JESTEM RÓWNIEZ CIEKAWY CZEMU INNI FORUMOWICZE MOGA ZACZEKAC NA PRZESYŁKĘ I OSĄD, A WASZA DWÓJKA NIE...??

Odnośnik do odpowiedzi

A to dlatego że ktoś musi poinformowac ludzi że dostali to co nie powini. Nie rób z siebie frajera bo do ludzi którzy kupowali bonsai nie pisałem :D i potrafie rozróżnić owadożera od bonsai (i to jest dowód na to że jesteś kłamcą, tylko winni się tłumaczą) z reszta jeśli tam też były nasiona to "na pewno" są właściwe :) Na razie jesteś nieuczciwym sprzedawcą, nie wiesz nawet co sprzedajesz !!!

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura. Tylko autor ma prawa do swojego zdjęcia i jeśli nie wyrazi zgody na jego użycie to NIE wolno Ci go użyć. Poza tym nie wolno podpisywać Ci tego zdjęcia swoim nickiem - zwykła kradzież praw autorskich. Wyżej jeszcze napisano, że zignorowałeś protest właściciela na użycie tej/tych fotki/fotek. Jak to wytłumaczysz?

Na to ciągle nie ma usprawiedliwienia czyli mamy rozumieć, że kradzież zdjęć jest faktem?

A MOJE TŁUMACZENIA SĄ NORMALNE I NIE WIDZE W TYM NIC ŚMIESZNEGO.

Śmieszne to opinia ale faktem jest, że te tłumaczenia się zmieniają, a to NIE czyni ich wiarygodnymi. Co tłumaczy te zmiany usprawiedliwień?

Robię z pana złodzieja i oszusta? Super, niech pan udowodni że nim nie jest i pokaże te sławetne dokumenty na potwierdzenie ważnosci nasion, po takim czymś nikt już nie bedzie mógł panu kłamstwa zarzucić.

Popieram, też chętnie zobaczę jakieś SENSOWNE dowody.

Odnośnik do odpowiedzi

ALE JA UDOSTĘPNIŁE TE DANE I WYRAZIŁEM NA TO ZGODĘ A PANI JEJ ODE MNIE NIE OTRZYMAŁA, TO TAKA SAMA SPRAWA JAK ZE ZDJĘCIAMI. CAŁĄ SPRAWĘ ODKŁĄDAM DO CZASU AŻ NIBY OSZUKANI UŻYTKOWNICY OTRZYMAJĄ WŁAŚCIWE NASIONA, JESTEM CIEKAW CO PANI WTEDY NAPISZE..?? WYŚLE JE NAWET DO PANI I ODDAM TEŻ PANI PIENIĄDZE ŻEBY UDOWODNIC ŻE JEST PANI W WIELKIM BŁĘDZIE.

Co? Dane wyświetlają się normalnie na kazdej z pana aukcji allegro, więc nie rozumiem co złego zrobiłam podając na forum jednynie miasto, bez imienia, nazwiska i dokładnego adresu, zresztą skoro je pan w ten sposób upublicznił znaczy że nie ma pan nic przeciwko by wszyscy je znali.

Odnośnik do odpowiedzi

a druga sprawa w tej sprawie nie może nic zrobic nawet policja ponieważ w polskim prawie oszustwo finansowe mozna zgłosic dopiero powyżej kwoty 200 zł od jednej osoby.

Nieprawda, w polskim prawie oszustwo jest przestępstwem niezależnie od kwoty (art. 286 kk).

Natomiast co do zdjęc, jesli zdjecie jest wrzucone w internet a nie jest podpisane i nie idnieje na nim podpis że prawa autorskie są zarztrzeżone może je wtedy wykorzysta każdy.

Nieprawda. Jak już napisano, nawet jeśli zdjęcie nie jest podpisane, jest chronione prawem autorskim i nie musi być pod nim żadnego podpisu, chyba że autor postanowi inaczej i o tym napisze. Nie dość, że wykorzystałeś zdjęcia bez zgody autorów (w dodatku do działalności komercyjnej), to także naniosłeś na te zdjęcia swój nick.

ALE JA UDOSTĘPNIŁE TE DANE I WYRAZIŁEM NA TO ZGODĘ A PANI JEJ ODE MNIE NIE OTRZYMAŁA, TO TAKA SAMA SPRAWA JAK ZE ZDJĘCIAMI.

Nieprawda. Twoje dane osobowe nie są chronione prawem autorskim, lecz co najwyżej ustawą o ochronie danych osobowych. Twój pseudonim i miasto nie są danymi osobowymi i żadna zgoda nie jest potrzebna. Dodatkowo sam udostępniasz swoje pełne dane osobowe, więc podanie ich tutaj zapewne nie podpadłoby nawet pod przetwarzanie.

ZAJMUJE SIĘ DYSTRYBUCJĄ NASION I JESTEM PRZEDSTAWICIELEM FIRMY SPROWADZAJĄCEJ JE I PRODUKUJACEJ

Jeśli jesteś zatrudniony w tej firmie, to możesz chyba podać, co to za firma? W końcu kupujący ma prawo chyba wiedzieć, jaką firmę reprezentujesz?

A jeśli nie jesteś, tylko z nią kooperujesz, zdajesz sobie zapewne doskonale sprawę, że wyczerpujesz znamiona prowadzenia działalności gospodarczej. Zakładam, że nie chcąc działać niezgodnie z prawem, masz takową działalność zarejestrowaną? Mogę dostać na nasiona paragon lub rachunek?

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę poczekałbym z osądami do następnego tygodnia . Sam jak dostane następną przesyłkę to poinformuje wszystkich co i jak. Na razie nie czuję się oszukany. A dalsze prowadzenie tej dyskusji to na razie nie wiem czy ma sens

Odnośnik do odpowiedzi

ZWRACAM SIĘ Z PROŚBĄ O ZACZEKANIE Z ROZWIĄZANIEM SPRAWY DO PRZYSZŁEGO TYGODNIA.

PAPIERY DOTYCZĄCE ŚWIEŻOŚCI NASION, I POTWIERDZENIE ŻE NIE JESTEM OSZUSTEM PRZEDSTAWIE W PONIEDZIAŁEK I UMIESZCZE JE NA TYM FORUM. NA DOWÓD TEGO ŻE NIE KŁAMIĘ.

PAPIERY DOTYCZĄCE ŚWIEŻOŚCI NASION, I POTWIERDZENIE ŻE NIE JESTEM OSZUSTEM PRZEDSTAWIE W PONIEDZIAŁEK I UMIESZCZE JE NA TYM FORUM. NA DOWÓD TEGO ŻE NIE KŁAMIĘ.

WIDAC ŻE PAŃSTWO POSTAWILI JUŻ NA MNIE OSĄD, CZYTAM TE POSTY I NIE MOGE UWIEŻYĆ ŻE KTOS Z WYJAŚNIENIEM CAŁEJ SPRAWY NIE MOŻE ZACZEKAC AŻ NIBY OSZUKANE OSOBY OTRZYMAJĄ WŁAŚCIWE NASIONA.

P.K.

Edit:

Po to jest podkreślenie żeby zauważyć błąd zanim się posta wyśle.

Odnośnik do odpowiedzi

ZWRACAM SIĘ RÓWNIEZ DO TYCH 5 FORUMOWICZÓW

- SZAMANKA

- JKWIATEK

- HDDK

- HUBU

- MAKLERW

ABY ZACZEKALI AŻ WSZYSCY OTRZYMAJĄ NASIONA, I WTEDY ROZPATRZEC SPRAWIEDLIWIE CAŁĄ SPRAWĘ.

OWSZEM PRZYZNAJĘ SIĘ DO TEGO ŻE ZE ZDJĘCIAMI POSTĄPIŁEM NIE FER PODPISUJĄC JE SWOIM NICKIEM NEMESIA89, ALE W PONIEDZIAŁEK PRZEDSTAWIE NA FORUM ZESKANOWANE DOKUMENTY. A OPRÓCZ TEGO CHCIAŁBYM ZACZEKAC NA OPINIĘ OSÓB KTÓRE OTRZYMAJĄ TYM RAZEM WŁAŚCIWE NASIONA, UPRZEDNIO ZAPAKOWANE OMYŁKOWO.

Edytowane przez Nemesia89
Odnośnik do odpowiedzi

hddk - bardzo celne uwagi.

Chciał, czy nie chciał alegrowicze otrzymali towar niezgodny z opisem i w ten sposób zostali oszukani. Kwestia tylko czy było to świadome czy nieświadome.

Mam jednak kolejne wątpliwości. Dlaczego wycofał Pan tylko aukcje z owadożerami. Skąd pewność, jeśli jest pan dystrybutorem, że nasiona pozostałych roślin są właściwymi nasionami?

Twierdzi Pan, iż nie podał daty zbioru lecz ile mają nasiona tygodni. Jak mam to rozumieć? Ile przeleżały u Pana w szafie. Jedna z osób pytała się o termin zbioru tych nasion, a nie od kiedy jest Pan w ich posiadaniu.

Użytkownik Maklerw zrobił dobry uczynek informując innych użytkowników iż otrzymali niewłaściwy towar. Skąd pewność, że był by Pan tak wspaniałomyślny i naprawił by Pan rzekomy błąd wysyłając na własny koszt nasiona nieświadomym kupującym? Twierdzi Pan że zgłosiło się 14 osób przez naszą awanturę. A co z pozostałymi? Mieli by pecha? Zresztą gdyby nie MaklerW osobiście w tej chwili wysyłał bym ostrzeżenia do kupujących.

Co to za producent nasion który robi jednorazowo 3 pomyłki? Można poznać jego nazwę? Będę unikał tej firmy jak ognia.

Jeśli chodzi o kwestie zwrotu pieniędzy lub przesłania właściwych nasion. Łaski Pan nie robi. Jest to Pana obowiązkiem.

Co do kwestii "oszusta". Co chwilę dowiaduję się coś nowego w tym temacie. Raz nasiona Cephalotusa są Pana, raz te nasiona są od jednej z hurtowni. Raz pomyliła się hurtownia, raz osoba pakująca. Jest łatwy sposób na rozwiązanie sprawy. Proszę podać namiary na owego dystrybutora który rzekomo wysłał Panu niewłaściwe nasiona. Przedzwonimy i dowiemy się czy rzeczywiście winny jest dystrybutor.

Co do Naszych przeprosin. Jeśli dostanę naprawdę mocne usprawiedliwienie - dokumenty potwierdzające Pański zakup i ważność nasion (tych które zostały pomylone) plus namiary na firmę i potwierdzenie od niej, że to oni są przyczyną tego nieszczęścia osobiście zakupię nasiona u Pana, a w Pozytywnym komentarzu przeproszę Pana za użycie słowa oszust. Wysłanie właściwych nasion nie jest dla mnie żadnym alibi.

Podobnie jak maklerw nie brałem udziału w Pańskich aukcjach ale nie czuję się dobrze jeśli ktoś kogoś wprowadza w błąd i mętnie się tłumaczy. Pomijam już kwestie korzystania z niewłasnych zdjęć i podpisywania ich własnym nickiem oraz to iż jeśli jest Pan oficjalnym przedstawicielem firmy powinien mieć Pan oficjalnie zarejestrowaną swoją firmę. Jeśli kupuje Pan jako osoba prywatna i później odsprzedaje pan towar dalej również powinien Pan rozliczyć się z US. Z tego co wynika nie sprzedaje Pan nadwyżek hodowlanych bo nie hoduje Pan owadożerów.

---------------

Tak sobie szperam i nie wiem dlaczego piszę Tobie na Pan. Masz 18-19 lat i kończysz dopiero szkołę ponadgimnazjalną. Tylko nie mów że to nie ty na tym spisie.

http://leszno.edu.pl/~zsspig/7.php

http://leszno.edu.pl/~zsspig/index.php

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Nemesia89, a na co ja mam zaczekać? Ja Cię o nic nie oskarżam i oszustem Cię nie nazywam. Na szczęście żyjemy w kraju, gdzie takie rzeczy orzekają niezawisłe sądy. A resztę wyjaśnił Ci marrom.

Odnośnik do odpowiedzi

JESZCZE JEDNA WIADOMOSC I OSTATNIA DO PONIEDZIAŁKU KIEDY PRZEDSTAWIE DOKUMENTY. BARDZO ZALEZY MI NA WYJASNIENIU TEJ SPRAWY BEZ ZBĘDNYCH AWANTUR I KŁÓTNI ZALEŻY MI NA MOJEJ DOBREJ OPINI I SZACUNKU HODOWCÓW WSZYSTKICH ROŚLIN. OWSZEM MAM 19 LAT W TYM ROKU JUZ 20, UCZE SIĘ W ZESPOLE SZKÓŁ ROLNICZO - BUDOWLANYCH W LESZNIE W ZAWODZIE TECHNIK OGRODNIK. ZALEŻY MI ABY NAPRAWIC TA SPRAWĘ, ALE TA NIESZCZĘSNA POMYŁKA NIE ZASZŁA Z MOJEJ WINNY, I NIGDY WIĘCEJ NIE DOPUSZCZĘ DO TAKIEJ SYTUACJI, URZĄDZONO TU NA MNIE PO PROSTU JAKĄŚ NAGONKE.

W PONIEDZIAŁEK PRZEDSTAWIĘ DOKUMENTY, I STOSOWNE WYJAŚNIENIE A OSOBY OTRZYMAJĄ WŁAŚCIWE NASIO TYM RAZEM SAM TEGO DOPILNUJĘ. DLATEGO PROSZĘ O ZACZEKANIE NA DOKUMENTY W PONIEDZIAŁEK,

I WŁAŚCIWE PRZESYŁKI Z NASIONAMI, ZOSTANĄ ONE RÓWNIEŻ NADANE W PONIEDZIAŁEK.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.