P.K. Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 ja mam 100% wilgotnosci jak terrarium jest zamkniete u mnie rosna grzyby.. nie nie.. nie plesnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 (edytowane) To może ja niepotrzebnie kombinuję z budową terra w piwnicy ? Skoro u Maklerwa aristo zaczął rosnąć po roku, a u mnie jest dopiero 2 miesiące. To ja już sam nie wiem jak to jest z tymi góralami. Może wystarczyło by zrobić porządnie wentylatory do przedmuchu terra, zakupić fogger i tyle (bo ręczne zraszanie zaczyna mnie irytować). Edytowane 21 Maja 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Hehe a ja w ogóle nie podlewam tylko spryskuje U mnie praktycznie z wymagających dzbanków mam Hamate i Ephippiate , Hami rośnie ślicznie a Ephi rozwija liście ale dzbanka może doczekam się nie długo , czyli mniej więcej po 6 miesiącach u mnie :} Cierpliwość jest najważniejsza ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Mysle ze zle podszedlam do aristo ... ale jak villosa i flava puszczaja dzbanki to chyba cos znaczy. Poczekam jeszcze wlasnie na inermisa i aristo czy na pewno bedzie mu dobrze, ale jesli sie to potwierdzi to znak ze spadki temp nie sa konieczne. Chociaz z tego co pisala szamanka to maja jakis wplyw na rosline. Sam nie wiem jaki jest cel tych spadkow wiec moze ktos podpowie na co maja wplynac spadki temp. ?? Jaki daja znak roslinie czy cos podobnego... 100% wilgotnosci to chyba ma woda kiedys mierzylem wilgotnosc i wiem ze nie bylo ponizej 75% Co do wentylowania to moje jest prawie szczelnie zamkniete bez obiegu powierza -> nie mam plesni a grzyby to jedynie z mchu od paulo09 wyrosly ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 to jest wilgotnosc wzgledna (chyba tak się to fachowo nazywa) i nie oznacza ze dzbanki plywaja tylko jak bardzo powietrze jest nasycone para wodna. co do spadkow to one maja za zadanie zwiekszyc wilgotnosc (przynajmniej tak jest w naturze) zwiekszenie temperatury w dzien -parowanie wody obnizenie temperatury w nocy -skraplanie sie pary i mgla w terrarium i tak woda jest zamknieta i wilgotnosc nie ucieknie tak wiec jesli jest cieplo w terrarium to wilgoc nadal bedzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Hm, nie wiem do czego potrzebne sa te spadki temperatury, ale może chodzic też o coś innego niż wilgotnosć. Ja bym się mimo wszystko zdał na growing guides specjalistów od dzbanków- Borneo Exotics: Most highland Nepenthes require a temperature swing between day-time and night-time in order to survive. The actual preferred temperature is specific to each species, but as a rough guide the maximum day-time temperature should be between 20 deg. C and 25 deg. C with a night-time low of between 5 deg. C and 15 deg. C. If the temperature does not drop sufficiently at night the plants are likely to become exhausted and exhibit retarded or deformed growth. If the temperature remains too low during the day, growth will slow down or cease entirely. A high relative humidity is preferable at all times. Bez spadków łatwiejsze gatunki pewnie spokojnie rosną i dzbankują, ale mogą rosnąć o wiele wolniej niż gdyby im zapewniono optymalne warunki. U mnie niektóre stoją np. w centymetrowym poziomie wody i tez nie narzekają, ale nie mogę powiedzieć czy bez niej rosłyby szybciej lub wolniej. Po prostu wiem że rosną i dzbankują. Wszystkie (nizinne). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Nizinne to inna bajka bo bezproblemowe są. Dajesz do terra zamykasz lejesz wody i stawiasz na słońce...nawet jak jest parówa w środku to nic nie przeszkadza i dzbanki ładnie rosną...a górale to górale i tak wolno i tak... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Zdjęcia nie najlepszej jakości bo chyba nie umiem zrobic dobrego zdjecia albo moj aparat cos kiepski do fotografii roslin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Nizinne to inna bajka bo bezproblemowe są. Dajesz do terra zamykasz lejesz wody i stawiasz na słońce...nawet jak jest parówa w środku to nic nie przeszkadza i dzbanki ładnie rosną...a górale to górale i tak wolno i tak... P.K. - nie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że tak jak nizinne mogą np. stać w wodzie (oczywiście muszą mieć wtedy przepuszczalne podłoże) i rosnąć tak i górskie mogą żyć bez spadków temperatury. Tylko i w jednym i w drugim przypadku może mieć to wpływ na szybkość ich wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Piękny okaz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Śliczna I cenowo też bardzo dobrze jak za taka sporą roślinę. Moja dubia została aktualnie przesadzona- siedziała w podłożu w którym ją dostałem, okazało sie że to jakiś zbity syf torfowo-perlitowy, który na moje oko nie nadawał sie nawet dla muchołówek.... Dodatkowo nie miała wcale [maks 2-3mm-owe] korzeni. Przesadziłem w bardzo luźne podłoże i aktualnie puściła [bez żadnego okresu przejściowego po przesadzeniu] 2x większy liśc niż 3 ostatnie- jakoś to rokuje Niestety górskie potrzebują co najmniej niższych temperatur- nie wszystkie, niektóre rosną dobrze też w warunkach hardkorowo nizinnych, ale widze po moich góralach że zdecydowanie za bardzo im sie nie podoba.... Na szczescie już niedługo wywalam lampy z terra na zewnątrz- może to coś pomoże Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Wilgotność powierza to stosunek ilości powietrza do ilości zawartej w nim pary wodnej, woda ma kilkaset% A 100% to ten punkt gdy więcej wody nie mieści się w stanie lotnym w powietrzu i zaczyna się wykraplać w postaci mgły. Mgła to juz ciekła postac wody Co do temperatury - kazda roślina ma jakąs temperaturę optymalną gdy fotosynteza zachodzi najwydajniej i takie optimum gdy najwydajniej zachodzi oddychanie. Z tym że temperatura opytmalna dla oddychania jest wyraźnie nieco wyższa niż dla fotosyntezy. Najwidoczniej dzbaneczniki górskie maja te optima przesunięte w dół. Btw ephipiata to jeden z prostszych i bardziej tolerancyjnych górali więc wyznacznikiem nie jest żadnym wg mnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Wilgotność powierza to stosunek ilości powietrza do ilości zawartej w nim pary wodnej, woda ma kilkaset% A 100% to ten punkt gdy więcej wody nie mieści się w stanie lotnym w powietrzu i zaczyna się wykraplać w postaci mgły. Mgła to juz ciekła postac wody Dodam, że ten punkt kiedy wilgotność względna czyli zawartość pary wodnej w powietrzu osiąga wartość φ=1, tzn. 100% nazywamy punktem rosy. Jest to punkt zależny od temperatury jak i ciśnienia. I jakoż że ciśnieniem było by nam ciężko sterować w terrarium to temperaturą możemy i dzięki temu po obniżeniu temperatury nocą wzrasta wilgotność. Tu mam takie przypuszczenia jako, że dzbaneczników górskich nie posiadam , może się okazać, że gdyby bez obniżania temp udało się nam podnosić wilgotność względną do poziomu bliskiemu punktowi rosy dzbanki mogły by to traktować jako obniżanie temperatury służące temu samemu celu. Podkreślam, że są to moje przypuszczenia i tylko przypuszczenia powstałe na podstawie rozważań termodynamicznych a nie hodowli roślin:) Dodam jeszcze dla uzupełnienia tematu wilgotności , iż istnieje jeszcze taki termin jak zawilgocenie oznaczany przez znak duże X ,który jest masową zawartością tym razem wody w powietrzu. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Czyli budujemy nowa teorie o goralach ciekawe jak ma sie do rzeczywistosci. Ale chyba bardziej do mnie przemawi wyjasnienie szamanki, że dzbanki "oddchaja" przy roznych temp. Sprawdzilem ponownie i wilgotnosc wacha sie u mnie od 90-95% temp. max przez kilka godzin gdy swiecie na palaudarium bezpośrednio słońce wzrasta do 29-30 bez słońca wynosi o 1 stopień więcej niż na zewnątrz średnia amplituda pomiędzy dniem a nocą to 4 stopnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 może się okazać, że gdyby bez obniżania temp udało się nam podnosić wilgotność względną do poziomu bliskiemu punktowi rosy dzbanki mogły by to traktować jako obniżanie temperatury służące temu samemu celu. można zakleić wentylacje -zrobi się bardzo ciepło w terrarium, ale wtedy wilgotność jest 100% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi