Skocz do zawartości

Szklarnia

tomislav1ster

Rekomendowane odpowiedzi

Ja także byłabym za pomysłem paulo09.

Ale jeśli się upierasz to doskonale możesz kupić gotowy projekt np.:

http://allegro.pl/item562512621_szklarnia_..._ogrodek_f.html

albo ta :P

http://allegro.pl/item581684060_mobilna_du...x200cm_hit.html

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Druga też, w foliach się trzyma pomidory, ogórki itp. Muchołówkę lepiej postawić obok niż w środku :P

Przy czymś takim jak narysowałeś wejście najlepiej zrobić rozcinając pionowo jedną ze ścian. Żeby wejść odchylasz folie na boki jak firankę, a żeby zamknąć przywalasz kamieniem. Ewentualnie możesz zrobić zwijane "drzwi" tak jak te folie na allegro ale wtedy lepiej mieć prostokątną ramę.

Taka konstrukcja z rurek PCV czy takich do montażu kabli w ścianach to raczej tylko na jeden sezon. Folii nie musisz jakoś bardzo szczelnie kleić/zgrzewać (a nawet lepiej tak nie robić), wystarczy zszywacz i spory zapas zszywek....tylko taki większy zszywacz :P Pamiętaj, żeby głęboko wkopać rurki, bo inaczej wiatr to poprzewraca i połamie. Dobrze jak dodasz jakieś ukośne podpory, które zapobiegną przewracaniu się tych łuków. Grad też mi kiedyś podziurawił folię, tutaj możesz tylko liczyć na to, że nie będzie padać.

Ja już się nie bawię w takie konstrukcje - szkoda roboty. I tak zawsze znajdzie się sąsiad co wyhoduje jakąś zarazę i nawet szklarnia i opryski nie pomogą. Albo po prostu nie mam szczęścia do pomidorów :D

Jak nie chcesz dużo wydać i chcesz samemu trochę pobudować to najlepiej jakbyś kupił gdzieś jakiś stary namiot np. demobil z wojska (nieraz poniżej 100zł). Wtedy tylko rozkładasz rurki, owijasz ostre krawędzie szmatami i zakładasz folię zamiast plandeki.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.