Skocz do zawartości

Opryskiwacz

P.K.

Rekomendowane odpowiedzi

tomislav1ster napisał:
Bartek ale P.K. chce chyba to zrobić aby mu automatycznie samo zraszało np. pod jego nie obecność.

Jak by co to nie daleko od mnie w Zabrzu jest sklep w którym można kupić pompkę która jest użyta w spryskiwaczu opisanym przez Bartka Trelę

Aha no jeśli tak to można kupić już gotowy taki rozpylacz z programatorem, bo chyba nie ma sensu bawić się w robienie takich rzeczy samemu.

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjne zestawy mają na http://www.mistking.com/ ale niestety są one cholernie drogie....

ta stronka powinna sie przydać:

http://www.zeuscat.com/andrew/personal/info/misting/

Również sie przymierzałem do systemu spryskującego, ale uznałem ze zainwestuje jak będe stawiał szklarnie bądź terrarium rzedu 1,5m x 100cm h.... Na małe terraria to przerost formy nad treścią i hałas w domu, bo niestety o ciche pompy ciężko ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

A zastanawialiście się nad czymś takim: http://www.zooplus.pl/shop/gady/technika_t...powietrza/32599

Ta wersja jest droga ale za około 100 parę złotych można kupić wysokowydajny nawilżacz domowy do którego trzeba by było za implantować tylko taką rurkę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chwilowo taki patent, o którym pisze marrom, tzn. domowy nawilżacz (Climatic 330B) i gruby wąż do akwa. Śmiesznie to wygląda :)

Zbiornik w nawilżaczu ma 2,6 litra, włącza się razem z wentylatorem 8 razy dziennie po 15 minut, mniej więcej na 3/4 swojej mocy. Starcza na 8 dni, jednak co jakiś czas trzeba tą wodę odessać z akwa :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie narzekam, trochę wilgotność powietrza podniesie, da fajny efekt wizualny, a liście dzbanków po opadnięciu mgły błyszczą się od wody. Ale jednocześnie nie zalewa kropelek na rosiczkach.

Mam małe akwa, oświetlane Tornadami, które się dość grzeją i podnoszą w nim temperaturę. W związku z tym często włącza się wiatrak i zasysa chłodniejsze powietrze, ale i suchsze. No i w związku z tym razem z nim włącza się ten nawilżacz :)

Wszystko kwestia tego, jaka wilgotność panuje "nominalnie" w terra/akwa, jaka jest jego szczelność i częstotliwość wietrzenia. A ile to w % daje u mnie to nie wiem, bo mam 3 higrometry i każdy pokazuje co innego :) Wg tego, który mi wydaje się najbardziej "prawdomówny", zamglenie podnosi wilgotność do 90%, by w ciągu 2 godzin spaść do 80% (przy temperaturze 25 stopni).

Odnośnik do odpowiedzi

Taki system zraszający jest bardziej efektowny niż efektywny. W zamkniętym i w miare szczelnym palaudarium wilgotnosc nie spada ponizej 80% to jest wystarczajaca wilgotnosc dla kazdego rodzaju roslin ktore chcialbys w nim trzymac, jesli wilgotnosc spadnie nawet do 70 nic sie im nie stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.