Aron Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 w piatek otrzymalem dzbanecznik truncata zamowionego z nepenti.i teraz z dnia na dzien widac jak marnieja mu liscie i za tym dzbanki.wyglada to tak.wszystko powoli brazowieje a szczegolnie ten najwiekszy lisc ktory widac na zdjeciu... dzbanek tez brazowieje.a lisc(po lewej)na ktorym jest drugi (mniejszy)dzbanek przeszedl maly uraz podczas podrozy i lisc zoztal zgiety a wyglada to tak i ten mniejszy dzbanek mimo ze zielony to juz sie przechylil o 90 stopni bo wąs jest jakby oslabiony....a jakie mam warunki mozecie zobaczyc w innym moim temacie http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?p=7812#7812...poza tym nie widac jakie oswietlenie.a jest to swietlowa 18 wat aquarelle...reszte widac.wiec tu pojawia sie moje pytanie...CO JEST NIE TAK?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Dzbaneczniki potrzebują sporo czasu zeby sie zaaklimatyzować... i często wtedy tracą większosć- jak nie wszystkie dzbanki... Ale to nie wygląda ciekawie :? Sama dzbanecznika (n. x ventrata) mam od niedawna... Aż tak źle nie było... Niech wypowie sie ktoś kto sie lepiej zna na dzbanecznikach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 wiem że ma dobre warunki.... więc według mnie on musi odchorować podróż... i pewnie straci dzbanki i moze kilka lisci.. no ale następne co wyrosną już powinny być w porządku jeśli będziesz utrzymywać równie dobre dla niego warunki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 26 Marca 2006 Autor Share Napisano 26 Marca 2006 tak w ogole ten poturbowany lisc jest najmlodszy i w srodku nie widac zeby cos nowego sie szykowalo...(nie wiem jak dlugo trzeba czekac na lisc)a ten dzbanek od tego poturbowanego liscia to.....odcielem...calkiem sie polozyl na ziemi a wąs w ogole nie trzymal.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Mi puszcza 1 liścia w ok. 3 tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 a po ilu dniach wobec tego dzbanek rośnie? i w jakich warunkach swojego dzbanecznika trzymasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixi Napisano 26 Marca 2006 Share Napisano 26 Marca 2006 Też mi przyszedł Trunkata w złym stanie był zmarznięty(brazowe liście) nieco przyciśnięty wyleciała z niego chmara muszek ziemiórek (ich larwy to straszne szkodniki korzeniowe) które zostały już pożarte przez saraceny i inne muchołówki. Dzbanecznik przechodzi teraz rechabilitację i jest z nim coraz lepiej wypuścił już nowego zdrowego liścia :wink:Nie martw się trochę czasu i będzie ok :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 27 Marca 2006 Autor Share Napisano 27 Marca 2006 dzisiaj wrocilem ze szkoly i zobaczylem czarne plamki na lisciach....i drugi dzbanek marnieje powoli.....istnieje szansa??poza tym zobaczylem dzisiaj krecacego sie owada kolo mucholowki.latalo i szybko chodzilo bo powierzchni...to moze byc ziemiorka?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 27 Marca 2006 Share Napisano 27 Marca 2006 Ziemiórka nie lata, i nie chodzi szybko... dość wolno pełza.... Jak wyglądał ten owad??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 27 Marca 2006 Share Napisano 27 Marca 2006 Ziemiórka nie lata, i nie chodzi szybko... dość wolno pełza....Jak wyglądał ten owad??? Moja droga, ziemiórki owszem latają, i masz rację, że nie chodzą szybko - one chodzą BARDZO szybko skubane konusy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 27 Marca 2006 Share Napisano 27 Marca 2006 Wiem... poprostu pomyślałam o ziemiórce w postaci larwy. Taka dorosła nie jest szkodlliwa bezpośrednio... dopiero jej larwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 27 Marca 2006 Share Napisano 27 Marca 2006 Taka dorosła nie jest szkodlliwa bezpośrednio... dopiero jej larwy. Ale składa jajeczka Kurcze dzisiaj złapałem aż dwie moją capensis A larwy podobno nic nie robią jak jest podłoże mokre... tak gdzieś wyczytałem tylko nie pamiętam gdzie :roll: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 13 Kwietnia 2006 Share Napisano 13 Kwietnia 2006 tez mam ostatnio maly problem z dzbanecznikami gdyz bardzo spowolnil sie ich wzrost - n. belli ktory doszedl do mnie ponad 3 tyg temu nie wypuscil jeszcze ani jednego liscia, a n. tobaica x khasiana i truncata malo co rosna... dzbaneczniki stoja w akwarium z woda na podstawkach by woda nie wlewala sie od spodu do doniczek i ciagle sa doswietlane dwiema swietlowkami 18W osram fluora gdyz ostatnio jest malo slonca... prosze o pomoc :sad: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hoze Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 W tym samym czasie ( 3-4 tyg.) otrzymałem bicalcarata 'red flush'. Nie była to rewelacja - przemarznięty, usychający dzbanek... :cry: Trzymam go w vivarium: temp. 21-27 C, wilgotność 60-99 % i wczoraj zauważyłem nowy listek :mrgreen: Trochę cierpliwości, dzbanecznik musi przyzwyczaić się do nowych warunków, nawet tych idealnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beholder Napisano 14 Kwietnia 2006 Share Napisano 14 Kwietnia 2006 Ja dzis zauwazylem marniejacy x venterra czyli: usycha 1 dzbanek powoli i na nastepnych widze czarne wargi a liscie wypuszcza nowe a usychaja mi te najmniejsze duze sie jakos trzymaja mam dzbanka 1 tydzien i juiz sam nie wiem aha i jeszcze 1 wazny fakt mam go posadzonego w akwarium temperatura 26-27 stopni a wygotnosc cos 65% co dzien go zraszam nie podlewam bo podloze jest mokre co ja mam zrobic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi