szamanka Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Taki bedzie, moze miec co najwyzej ciut więcej liści. Polski prąd jest produkowany głównie z węgla, przy spalaniu mamy CO2 i globalne ocieplenie. W Polsce nie ma eko energii, jak mieszkasz we Francji to fajnie. No chyba że elektrownie atomowe to też zło. A elektrownie wiatrowe zabijają ptaki i są mało wydajne. Już pisałam że to sanguinea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Uprawa na gąbce? Rozumiem że chodzi o hydroponikę. Jest gdzieś artykuł na ten temat lecz nie jest to takie proste. Marrom, źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o mieszankę pociętej gąbki i mchu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Kwietnia 2009 Share Napisano 24 Kwietnia 2009 Gąbka w mieszance jak najbardziej. Żuk. Sam zajmuję się propagowaniem proekologicznych postaw jednak wyważonych i bez skrajności. Torf jest częstym (jak nie standardowym) dodatkiem do podłoża w uprawach ogrodniczych. Ty z jedna garstką torfu który zużyjesz jesteś jak ziarnko piasku na pustyni. Swoim działaniem tylko uśmiercisz roślinę. Jeśli chodzi o energię - tak jak pisała szamanka - trzeba mieć te "zielone" elektrownie. Drewno - biomasa. Tak tyle, że ktoś ten las powinien posadzić. Wątpię, że zrobi to producent drewniaków. Tworzywa sztuczne - nie wszystkie da się przetworzyć, a dodatkowo sama ich produkcja jest mocno obciążająca środowisko. Starajmy się żyć w zgodzie z naturą, promujmy postawy proekologiczne ale nie bądźmy fanatykami mieszkającymi w ziemiankach, jedzącymi wyłącznie sałatę i noszącymi bieliznę utkaną z siana. Dobra, wracamy do tematu. Jeśli zależy Tobie na hodowli w substratach nieorganicznych to zapoznaj się np. z tymi materiałami: http://www.carnivorousplants.org/cpn/sampl...2NepInorSub.htm http://www.omnisterra.com/botany/cp/slides/nepprop.htm Niestety po angielsku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi