Wenus Napisano 27 Marca 2006 Share Napisano 27 Marca 2006 Kupiłam tydzień temu Utricilaria dichotoma.wszystkie warunki zapewnione (12h oświetlenie sztuczne,wilgotność 70%) i zaczynają żółknieć liście od nasady,czy to możliwe że przedobrzyłam z wodą?? na moje oko podłoże odpowiednio wilgotne to dlaczego tak marnieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 29 Marca 2006 Share Napisano 29 Marca 2006 Mój rośnie w doniczce z Nepenti, jest w większej osłonce, ma wody 2 centymetry poniżej brzegu doniczki, jest przykryty kopułą z butelki po wodzie mineralnej i rośnie jak szalony. Stoi na południowym parapecie, nie doświetlam go. Ile Twój ma wody? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 29 Marca 2006 Autor Share Napisano 29 Marca 2006 poziom wody około 0,5 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 29 Marca 2006 Share Napisano 29 Marca 2006 Zwieksz poziom wody do polowy doniczki. Te rosliny rosna nawet, gdy sa calkowicie zalane. Wtedy wytwarzaja dlugie, jasne liscie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Kwietnia 2006 Share Napisano 1 Kwietnia 2006 Ciężko powiedzieć co nie pasuje roślinie, że nagle pada. Najgorsze w tym wszystkim, że nie możecie dać zdjęć w takich przypadkach. Ciężko z opisu wywnioskować co może być nie tak. Jeżeli możesz, to umieść zdjęcie tego U. dichotoma. Być może roślina już kwitła i dlatego teraz obumiera. Sam miałem taki przypadek, ze z powodu 2 kwiatków roślina mało mi nie padła. Możesz spróbować wywalić doniczkę na parapet. To jest australijski pływacz, w naturalnym środowisku nie bardzo ma tropikalne warunki. Z drugiej strony to nie może być przyczyną jego żółknięcia, bo sam tak go hodowałem spory czas i nic mu się nie działo. Co ja bym w takim przypadku zrobił... Może przesadź ją do nowej ziemi. Wyciągnij roślinę odetnij padające części. Gorzej, jeżeli tak się dzieje z całą rośliną. To trzeba widzieć. Na obecną sytuację więcej nie mogę powiedzieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi