Skocz do zawartości

Czy Taka Świetlówka Wystarczy I Czy Się Nadaje?

M@ti

Rekomendowane odpowiedzi

No wiesz na Śląsk to jak mam 560km do Zabrza dokładnie:)No ale dużej różnicy chyba nie ma na całej szerokości kraju. To ma być terrarium takie uniwersalne dla wszystkich roślinek które mam na zimę oczywiście kapturki i muchołówki dostaną zimową rezydencję:) Pozostają się i tak tłustosze, dzbaneczniki które bez terrarium trudno hodować z dobrym rezultatem no i rosiczki. Cały czas kombinuje nad zmianami mojego akwarium i wymyśliłem że połowę przeznaczę na dzbanki i ta część będzie odgrodzona i zamknięta w celu zapewnienia wilgotności z mokrym keramzytem na dnie a kiedyś może i z fogerem. druga połowa będzie przeznaczona na resztę roślin, które nie potrzebują takiej wilgotności. Jak już pisałem mam północne okno i słońce prawie do mojego pokoju nie zagląda, więc oświetlenie jest niezbędne. Na lato istnieje jeszcze wyjście z niektórymi roślinami na dwór na słoneczko, zobaczymy na razie chcę zamknąć sprawę tego akwarium i oświetlenia. Proszę więc o wypowiedzi na temat tych świetlówek. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie zmieszczę, ale myślałem żeby dać nad akwarium i tak skonstruować odbłyśnik żeby kierował światło do wewnątrz z części świetlówki znajdującej się poza akwarium. Co ty na to? A co z tymi kapturnicami nie będą rosły czy się wybarwiały?

Znalazłem jeszcze coś takiego. jakbym dał takie dwie to też moc by była nawet spora tylko czy się nadadzą?sylvania lynx

Grolux ma bardziej odpowiednie widmo (ten wysoki słupek przy 660nm).

Długą świetlówkę nad terra sobie odpuść. Światło z tej wystającej na boki części się zmarnuje (będzie miało do przejścia szybę pod kątem, czyli sporo się odbije i sporo będzie pochłonięte przez szkło, bo grubość ścianki się "zwiększy" przez ten kąt).

Kapturnice będą rosły coraz wolniej, liście wyrosną spłaszczone i zieloniutkie. Stare liście zaczną usychać od góry.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice będą rosły coraz wolniej, liście wyrosną spłaszczone i zieloniutkie. Stare liście zaczną usychać od góry.

Czyli kapturnice najlepiej trzymać na dworze póki warunki atm. na to pozwalają a później z konieczności w akwarium i doświetlać tak ?

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnice mozna trzymać na dworze od kwietnia do pazdziernika, no chyba że beda mrozy, przymrozki znoszą całkiem nieźle :)

Pozniej ja daje do zimowania.

Odnośnik do odpowiedzi

A no tak zapomniałem o zimowaniu. No to kapturnice będą na dworze a później zimowanko chyba muchołówki dołączą do kapturnic:) A reszta terrarium i doświetlanie.

Chyba wezmę tą Sylvanię GroLux 39 W w razie jakby to było za mało to mam w domu jeszcze Sylvanię Lynx 36W albo dokupię coś innego.

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem do terra to zakwateruj dzbaneczniki a kapturnice, muchołówki i rosiczki lepiej będą sie miały na świeżym powietrzu,

dzbaneczniki nie potrzebują aż tak mocnego światła więc może dobierzesz do terra taka lampę żeby zaspokajała potrzeby dzbaneczników i może sie zmieści do środka (tłustoszy nie mam, nie wiem ile potrzebują światła więc się nie wypowiadam na ich temat)

co do kapturnic, muchołówek i rosiczek to lepiej wystawić je do słońca,

nie wiem jakie masz warunki w domu, jeśli nie masz żadnej możliwości znalezienia im słońca a dzienne światło im nie wystarcza i koniecznym warunkiem żeby je hodować jest doświetlanie to możesz zainstalować im świetlówki a terrarium nie jest ci do tego potrzebne, lampki można zamontować przy oknie, na ścianie, oprawki podwiesić pod sufitem itp, w dowolnym miejscu gdzie będziesz trzymał rośliny a terra niema nic do tego, terrarium stosuje sie do kontroli wilgotności i temperatur a oświetlenie to osobny problem

jeśli się mylę to proszę o krytykę

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba masz rację, ale ja chciałbym swoje roślinki trzymać w jednym miejscu, zapewniając im optymalne warunki. Chociażby zimą kiedy to rosiczki, których nie trzeba zimować mogłyby rosnąć z dzbankami pod jednym dachem:). Wraz z powiększaniem się kolekcji będę dzielił roślinki gatunkami i znajdował im miejsca. Na razie kupię tak jak pisałem wcześniej ta Sylvanie Gro-lux 39 W.

Wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania dziękuję za porady. Jeśli jeszcze macie jakieś sugestie z chęcią się o nich dowiem:)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba masz rację, ale ja chciałbym swoje roślinki trzymać w jednym miejscu, zapewniając im optymalne warunki.

Trzymając je razem nie zapewnisz im optymalnych warunków. To różne grupy ekologiczne o różnych wymaganiach co do światła, wilgotności powietrza a czasem i temperatury. Jak masz je trzymać sugerowano wcześniej.

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego jak pisałem wcześniej planuje podzielić akwarium na dwie części za pomocą szklanej ścianki i jedna będzie dla roślin lubiących dużą wilgotność powietrza i ta będzie zamknięta, druga część będzie otwarta i tam wilgotność będzie mniejsza. Oświetlenie także można załatwić montując różne świetlówki na poszczególne części. Wszystko wyjdzie w praniu. na razie jako oświetlenie główne zamontuje tego Gro-Lux-a a później będę dokładał jak to będzie za mało.

Odnośnik do odpowiedzi

Oświetlenie także można załatwić montując różne świetlówki na poszczególne części.

Dla muchołowek i kapturnic musiał byś takich groluxów ze 4 zamontować. Jak masz zamiar zamontować różne świetlówki na poszczególne części? Niepotrzebnie kombinujesz.

Edytowane przez marrom
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Marrom myślałem żeby dać dodatkowe świetlówki w poprzek akwarium. Jednak po wszystkich waszych opiniach zdecydowałem,że akwarium chyba pozostanie na dzbaneczniki i tłustosze bo z tego co wiem one też lubią wilgotne powietrze i nie potrzebują za dużo światła bo się mogą przypalać. Reszta roślin ile się da będzie hodowana na dworze a jak zrobię szklarnię bo taki mam plan to w szklarni.Ten Gro-Lux to chyba na dzbanki wystarczy co? I już nie kombinuje bo to za drogie jest:)

Jakie rośliny oprócz dzbaneczników polecacie do terrarium z dzbanecznikami?

Edytowane przez brzozowskimati
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.