Kosiarz Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Hm... warto by spróbować. Tak się jeszcze spytam - używacie anionitu i kationitu czy może tylko kationitu? Pytam, ponieważ z tego co teraz czytam na flytrap, to autor topików (edit: to ty marom.) na temat przerzucił się chyba na sam kationit. Niewątpliwie upraszcza to całą zabawę, bo np. do kationitu Filtrax K bez kombinowania można dokupić stosowny regenerator. Z regenaracją anionitu Purolite A-200 było by więcej problemów - od ręki nic się nie dostanie, a i szybciej traci swoje właściwości. I na koniec - jak często wymieniacie filtr węglowy, o ile go stosujecie, bo z tego co pamiętam, to mają one krótką żywtoność (do 30-40 dni czy jakoś tak) ;/. Edytowane 20 Maja 2009 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Tak używam tylko filtraxa choć warto zainwestować i w anionit. Ostatnio zaopatrzyłem się (z ciekawości) w mieszankę Purolite MB-400 Przy wolnym przepływie uzyskałem wodę o twardości zero stopni i przewodności około 0,1 mikrosimensa (czyli woda prawie w 100% zdemineralizowana). Wady - mieszanka jest stosunkowo droga, jej regeneracja jest prawie nie możliwa (trzeba rozdzielać kationit od anionitu jednak na razie nie wiem jak to zrobić) jej wydajność to około 250l z litra mieszanki przy wodzie o twardości 10 stopni niemieckich. Jeśli chodzi o filtry węglowe i sedymentacyjne (wstępne). Wymieniamy je co pół roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 (edytowane) Tak używam tylko filtraxa choć warto zainwestować i w anionit. Ostatnio zaopatrzyłem się (z ciekawości) w mieszankę Purolite MB-400 Przy wolnym przepływie uzyskałem wodę o twardości zero stopni i przewodności około 0,1 mikrosimensa (czyli woda prawie w 100% zdemineralizowana). Wady - mieszanka jest stosunkowo droga, jej regeneracja jest prawie nie możliwa (trzeba rozdzielać kationit od anionitu jednak na razie nie wiem jak to zrobić) jej wydajność to około 250l z litra mieszanki przy wodzie o twardości 10 stopni niemieckich. Hm... stosowanie anionitu ma na celu głównie podniesienie ph wody - bliżej obojętnego odczynu? Zerknąłem jeszcze pobieżnie na fora akwa. ale tam z anionitami się nie bawią. Co do MB-400 - w moim przypadku byłoby to 2x mniej. Cena - 35zł i tak jak napisałeś - "drobne" problemy z późniejszą regeneracją trochę odstraszają. Jeśli chodzi o filtry węglowe i sedymentacyjne (wstępne). Wymieniamy je co pół roku. Oki. btw: co do węglówek - te najzwyklejesze (tzw. węgiel aktywowany) myślę że będą ok? Edytowane 20 Maja 2009 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Przepraszam że w takiej formie ale było mi wygodniej: * Kationity silnie kwasowe obsadzone jonami wodorowymi H+ wykorzystywane są do odkationowania wody w procesie demineralizacji. Proces ten polega na usunięciu z wody wszystkich jonów zdysocjowanych soli. W czasie przepływu wody przez kationit obsadzony jonami wodorowymi zachodzą następujące reakcje: Kt-H2 + 2NaCl → Kt-Na, + 2HCl Kt - H2 + CaS04 → Kt-Ca + H2SO4 Kt-H2 + Ca(HC03)2 → Kt-Ca + H2CO3 Kt-H2 + Mg(HCO3)2 → Kt-Mg + H2CO3 Kt - H2 + CaSiO3 → Kt-Ca + H2SiO3 Wszystkie kationy zawarte w wodzie zostają związane przez jonit, natomiast do roztworu przechodzi jon wodorowy, przez co woda wypływająca z wymiennika jest rozcieńczoną mieszaniną kwasów mineralnych. Przepuszczając ten roztwór przez silnie zasadowy anionit obsadzony jonami wodorotlenowymi, związaniu ulegną wszystkie aniony i w efekcie otrzymuje się wodę całkowicie pozbawioną soli: An - (OH)2 + 2HCl → An-Cl2 + 2H2O An - (OH)2 + H2S04 → An-SO4 + 2H2O An - (OH)2 + H2Si03 → An – SiO3 + 2H2O An - anionit Jeśli chodzi o pytanie o filtry węglowe - tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 (edytowane) Oki, jeszcze co do kolejności mediów filtracyjnych - węgiel aktywny, kationit, anionit - wydaje mi się iż na początku pewnie będzie trzeba trochę przepłukać filtr z węglem aktywnym, a dopiero później położyć pozostałe - aby za bardzo ich nie pobrudzić. btw: widział ktoś może w sklepach internetowych kilkuprocentowy roztwór NaOH? Tak... sobie myślę że dział WC na pewno coś zaoferuje, ale obawiam się iż nie będzie to "czysty" roztór NaOH. Testował ktoś może sodę kaustyczną? Wydaje mi się że ~ 2% roztwór będzie ok (cele regeneracyjne)? http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&...soda+kaustyczna Edytowane 21 Maja 2009 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Tak, powinno być OK. Jesli chodzi o sodę kaustyczną - należy uważać aby nie przedobrzyć i aby roztwór nie był większy jak 2% (po użyciu silniejszego roztworu miałem problemy z wypłukaniem nadmiaru roztworu - pH wody po przejściu przez regenerowany anionit oscylowała w granicach 10-12 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 (edytowane) Tak, powinno być OK. Jesli chodzi o sodę kaustyczną - należy uważać aby nie przedobrzyć i aby roztwór nie był większy jak 2% (po użyciu silniejszego roztworu miałem problemy z wypłukaniem nadmiaru roztworu - pH wody po przejściu przez regenerowany anionit oscylowała w granicach 10-12 stopni. Marrom myślisz, że agrowłóknina nada się do zapakowania kationitu, anionitu i węgla aktywnego? Wydaje mi się, że powinna być ok, o ile nie będziemy jej zbytnio szarpać. Chociaż mogę też kupić poliestrową włokninę filtracyjną, ale gdyby wersja agro wystarczyła, to nie musiałbym się fatygować. Edytowane 20 Maja 2009 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Wystarczy, aczkolwiek przy jonicie polecam zszycie torebki z podwójnej warstwy włókniny. W kolumnie filtracyjnej taki woreczek z jonitem trzeba umieścić w taki sposób aby woda nie uciekała pomiędzy ścianką a włókniną ze złożem (woreczek musi ciasno wchodzić do kolumny). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Wystarczy, aczkolwiek przy jonicie polecam zszycie torebki z podwójnej warstwy włókniny. Ok. W kolumnie filtracyjnej taki woreczek z jonitem trzeba umieścić w taki sposób aby woda nie uciekała pomiędzy ścianką a włókniną ze złożem (woreczek musi ciasno wchodzić do kolumny). Nom, domyślam się. Nic, po sesji się trochę się z tym pobawię. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi