Hubu Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 (edytowane) Budowlana, sprzedawana w sklepach ogrodniczych się nada. Jest jeszcze specjalna do oczek wodnych ale jest dużo droższa. Poza tym mam wrażenie, że łatwiej się rozdziera. Budowlana za to z czasem staje się krucha ale to raczej problem przy oczkach wodnych i donicach w wodzie niż przy torfowisku. Geowłókniną wyścielasz dół przed wyłożeniem folii. Zabezpiecza folię przed przedziurawieniem o ostre korzenie, kamienie itp. Później zabezpiecza przed rosnącymi korzeniami drzew. Nie musi być ale dobrze, żeby była. Edytowane 29 Maja 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 Wiesz kiedy ja byłem ostatnio na forum[nie licząc tego miesiąca]? To było dawien dawno, podpis zmieniony-lepiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 nie musiałeś go usuwać wystarczyło zmienić , po prostu teksty typu jak nie klikniesz to umrze twoja matka czy jak w tym przypadku rośliny jakoś tak nie są śmieszne Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 A tak w ogóle to dzięki za uwagę.... Teraz tak popatrzyłem na sygnaturę iii........... wyglądała kiczowato :\ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 W moim miescie u ogrodnika worek torfu 60L z dobrym ph to koszt 10zl do tego ostatio znalazlem bardzo tanio czarna folie szerokosc 4m koszt za 1 metr 2,70 sam sie zdziwilem odrazu wziolem kilka metrow na dzialke Wiec sam koszt zbytnio duzy nie jest wiekszym kosztem sa roslinki. Zapomnialem dodac mimo ze mam dwie dzialki oddalone od siebie o kilkanascie metrow to zbytnio niemam miejsca na torfowisko ale bede musial sie czegos pozbyc hehe i cos pomyslec bo naprawde fajnie miec je na dzialce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Jednak najpierw kupie roślinki.... Już chyba pisałem ,że znalazłem na allegro kobietę co sprzedaje rosiczki na których mi zależy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 moim zdaniem torfowisko to nie zabawa dla 13-to latka. nie chce dyskryminowac nikogo ale takie sa realia ze zanim sie cos chce zrobic to trzeba na to zapracowac i naskladac pieniedzy.. przy zakladaniu torfowiska (takie mniej wiecej normalne) musisz sie liczyc z wydatkiem okolo 300 zl jesli kupujesz oczko, takie gotowe (mniejszej wielkosci pewnie taniej ale wysylka (jesli nie ma oczek do kupienia w okolicy) podciaga cene , 100-150 jesli wykladasz folia , inne podobne ceny do wykonania z gotowym oczkiem jak kopiesz dół robic swoista donice z desek i w to dopiero dajesz folie (patrz Josyn) (deski wypada zaimpregnować, więc znów wydatek) i zawsze trzeba pamietac ze to tylko surowy stan. rosliny do oczka to drugie tyle jak nie wiecej... radze sie pobawic z doniczka o wiekszej pojemnosci bo koszty moga Cię przerosnąć, a jak czegos nie zrobisz na tip top to potem wychodza na swiatlo niedociagniecia, duzo zeczy sie psuje...tu peknie, tam sie podrze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 moim zdaniem torfowisko to nie zabawa dla 13-to latka. nie chce dyskryminowac nikogo ale takie sa realia ze zanim sie cos chce zrobic to trzeba na to zapracowac i naskladac pieniedzy... ja sobie bez problemu poradziłem a robiłem torfowisko w 100% sam ale trzeba myśleć! za 17zł sobie torfowiska nie zrobisz tylko jakąś dużą doniczkę lub coś co ma najwięcej 80l weź lepiej sobie chociaż ze 100zł uzbieraj przemyśl jakie chcesz żeby było duże pójdź do ogrodu weź jakieś patyczki powbijaj w ziemie w odpowiedniej odległości poprowadź naokoło sznurek i wykop dołek na jakieś 30cm (jeśli masz dostęp do pisaku to weź w środku ładnie piaskiem obsyp tak z 3cm)potem weź jak masz jakąś wykładzinę PCV albo jakieś coś żeby podłożyć pod folię ładnie w środku rozściel w miejscach gdzie porobią ci sie fałdy wytnij wykładzinę potem weź jakąś folie im grubsza tym lepsza rozściel w dołku na wykładzinie (uważaj żeby nie zahaczyć o coś i nie przebić) ładnie rozłóż w środku nasyp torfu podlej całość jak ci sie torf po czasie uleży to dosyp jeszcze podlej jeszcze raz i posadź rośliny (możesz zamiast czekać aż sam się uleży po prostu go lekko ubić ale nie za bardzo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 na 80l za 17 nic nie zrobi chyba ze sobie kupi paczke torfu i na kupke nasypie gdzies tylko sama doniczka na tyle dorfu kosztuje wiecej to tak jak przysłowiowa zupa z gwoździ w przepisie gwoździe i woda ale trzeba coś więcej dać do smaku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 coś zrobi 80l torfu 9zł zostaje 8zł na folie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 kiepsko bo metra za to nie dostanie a jak juz to metrem i tak sie za wiele nie zrobi bo by trzeba przeciac i zgrzać (kiepski pomysl) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 dało by się coś foli wykombinować może jakiś znajomy ma bo mu zostało ale jak się 17zł na torfowisko przeznacza to wątpię że jakieś pomysły do głowy przychodzą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 pierdół nie kupować, chrupek i łakoci nie jeść to się nazbiera xD Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 (edytowane) W jego wieku do trudne zrezygnowac z lakoci znam to posobie jak mi sie cos zechce slodkiego to cena ma male znaczenie hehe P.K ma racje doniczka na te 80L kosztuje wiecej niz te 17z Ale folie mozna dostac taniej tak jak pisalem wczesniej koszt takiej z szerokoscia 4metry za 1m dlugosci zaplacilem 2,70 Edytowane 30 Maja 2009 przez 4rafko4 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 (edytowane) Oj , słodyczy prawie nie jadam - ja cukrzyk ... A jak mam niedocukrzenie..........to zaglądam do szafy babci Edytowane 30 Maja 2009 przez Tom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi