Skocz do zawartości

Termo-higrometr

Twargor

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.biowin.com.pl/?bio=2&lang=p...637cc956acd5d16

Ja mam takie trzy, używam nie tylko do owadożernych, sprawdziły się nawet przy codziennym mocnym zraszaniu (woda dosłownie spływa) Są pewne niedokładności między nimi jak i stacjami pogody elektronicznymi mam dwie (pomiary pomiędzy stacjami zresztą też) Jeśli te dwie kreseczki w tą czy w tamtą nie robi różnicy to polecam!

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie gdzie jest to miejsce bo chcialbym to urzadzenie przykleic do szyby bocznej terrarium? i czy splywajaca po scince woda moze zaszkodzic

Jeżeli przypadkowo spadłaby na elektroniczny czujnik... no to cóż momentalnie zrobi się 100% wilgotności. Pomiary miałbyś wtedy zafałszowane.

Odnośnik do odpowiedzi

tylko czy ten caly higrometr jest zabezpieczony i szczelny? na przyklad na wypadek gdyby gdzies spadla kropla

chodzi mi np o ten http://www.allegro.pl/item648620360_termom...zy.html#gallery

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Nie może być całkowicie szczelny, ponieważ pomiary również by były wtedy zakłamane. Jest po prostu z tyłu lub z przodu urządzenia kratka "wentylacyjna", pod którą znajduje się czujnik/czujniki. :) (w powyższym przypadku przypuszczam, iż jest ona z tyłu).

Moim zdaniem najlepiej by było gdyby higrometr "wisiał w powietrzu", dodatkowo zrobiłbym mu mały daszek, który by go chronił przed kapiącą (jest to pewnie zbyt mocne słowo, ale no nic...) z górnej ścianki wodą.

Edytowane przez Kosiarz
Odnośnik do odpowiedzi

A nie wystarczy taka przyssawka z haczykiem na który się wiesza higrometr?

Kiepskie elektroniczne oczywiście od zbyt wysokiej wilgotności padną po jakimś czasie. Dlatego nie polecam np. modelu, który jest w linku ostatnim w pierwszym poście. Nie nadaje się do terrarium. Natomiast sam używam też m.in. takich jak Imenoq - nie są baaardzo dokładne, ale mniej więcej oddają wilgotność pomieszczenia zbiornika. No i są tanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.