Imenoq Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 http://www.biowin.com.pl/?bio=2&lang=p...637cc956acd5d16 Ja mam takie trzy, używam nie tylko do owadożernych, sprawdziły się nawet przy codziennym mocnym zraszaniu (woda dosłownie spływa) Są pewne niedokładności między nimi jak i stacjami pogody elektronicznymi mam dwie (pomiary pomiędzy stacjami zresztą też) Jeśli te dwie kreseczki w tą czy w tamtą nie robi różnicy to polecam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 No wlasnie gdzie jest to miejsce bo chcialbym to urzadzenie przykleic do szyby bocznej terrarium? i czy splywajaca po scince woda moze zaszkodzic Jeżeli przypadkowo spadłaby na elektroniczny czujnik... no to cóż momentalnie zrobi się 100% wilgotności. Pomiary miałbyś wtedy zafałszowane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 (edytowane) tylko czy ten caly higrometr jest zabezpieczony i szczelny? na przyklad na wypadek gdyby gdzies spadla kropla chodzi mi np o ten http://www.allegro.pl/item648620360_termom...zy.html#gallery Edytowane 4 Czerwca 2009 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 (edytowane) Nie może być całkowicie szczelny, ponieważ pomiary również by były wtedy zakłamane. Jest po prostu z tyłu lub z przodu urządzenia kratka "wentylacyjna", pod którą znajduje się czujnik/czujniki. (w powyższym przypadku przypuszczam, iż jest ona z tyłu). Moim zdaniem najlepiej by było gdyby higrometr "wisiał w powietrzu", dodatkowo zrobiłbym mu mały daszek, który by go chronił przed kapiącą (jest to pewnie zbyt mocne słowo, ale no nic...) z górnej ścianki wodą. Edytowane 4 Czerwca 2009 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 5 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2009 Jak mi juz przyjdzie to zobacze gdzie on ma te czujniki i zobacze jak go zamontuje. ciezko bedzie go powiesic ale zobacze co da sie zrobic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Czerwca 2009 Share Napisano 5 Czerwca 2009 A nie wystarczy taka przyssawka z haczykiem na który się wiesza higrometr? Kiepskie elektroniczne oczywiście od zbyt wysokiej wilgotności padną po jakimś czasie. Dlatego nie polecam np. modelu, który jest w linku ostatnim w pierwszym poście. Nie nadaje się do terrarium. Natomiast sam używam też m.in. takich jak Imenoq - nie są baaardzo dokładne, ale mniej więcej oddają wilgotność pomieszczenia zbiornika. No i są tanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi