tomislav1ster Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Witam Cie w klubie Maklerw. Ja też kilka dni temu się głowiłem jak podłączyć elektronika 4 x 24 bo mnie zmyliło to uziemienie i za nic nie chciało świecić. Efekt ładny chyba mamy podobne świetlówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 1. mocowanie świetlówek : - zrezygnowalem z orginalnych zaczepów, ponieważ przy zastosowaniu odbłyśnika "lustro" trzeba by wiercic w nim mocowania co osłabiło by szkło i było bardzo ryzykowne w zamian za to wymyslilem ze mozna oprawki bryzgoszczelne wcisnac w prowadnice plastikowe do kabli ... wystarczylo wywiercic otwory fi 10 i wcisnac oprawki bryzgoszczelne. Proste i skuteczne. 2. Włożenie palaudarium do ramy; - popełniłem jeden błąd na początku mocowanie świetlówek miało być inne wiec swietlowki ledwo sie zmiescily. Najwiekszy problem to bylo jednak jak wlozyc jedno w drugie. na stojaco nie dalo rady a na lezaco nie bylo lekko ale sie udalo -> mogelem dac wieksze odleglosci pomiedzy gora, ale po bokach po 5mm z kazdej strony starczylo choc bylo naprawde ciezko to wlozyc jedno w drugie !! 3. Odbłyśnik : - może wydać się przejaw formy nad trescia ale prawda jest taka ze lustro jest znaczni prostrze do zamontowania pozatym koszty sa wrecz podobne lustro to 50zł (83,5*53) a odbłyśniki to chyba 4*10zł ... Pozatym raczej na pewno lustro jest o kikadziesiąt procent bardziej efektywne. To jeszcze nie koniec zostaly szczegoly do wykonczenia ale zarys tego co mam w sypialni mozecie zobaczyc : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2009 A to jak swieca wieczorem Dla porownania to na gorze oswietlane 4*18 T8 no nie da sie porownac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erhas Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 No bardzo ładnie to wygląda GJ! btw. Jakie wymiary ma te terrarium na górze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 A jak tam chłodzenie. Może opiszesz jakieś wyniki ;]. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 15 Czerwca 2009 Share Napisano 15 Czerwca 2009 T5 zaczyna być bardzo zachecajace Chociaż nie wiem czy przy takiej wysokości lampy sodowe nie byłyby lepsze. Żre cholerstwo prundu, ale ładnie daje... Wszystko wyglada wręcz przezajedobrze teraz tylko czekać żeby dzbanki dopisały. Mam nadzieje że planujesz jakąkolwiek izolacje [5 stron poza przednia szybą]? Bez tego spadki jakie uda sie uzyskać będą naprawde nieciekawe.... Jako pompkę dobrze sie dada pompka fontannowa Wysokośc podnoszenia w takim obiegu nie będzie zbyt wysoka, wiec taka o najniższej mocy [koło 30zł] da sobie ze spokojem radę. Pozdrawiam i czekamy na opis chłodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Ostatnio nie wiele czasu wiec i prace przy chlodzeniu sie opuzniaja. Docelowo tak jak piszecie bedzie osloniete z 4 stron (gora nie moze byc bo swietlowki sa poza palaudarium) mata jaka wkleja sie za kaloryfery. ostatecznie styropian 2cm, ale i tak najpierw sprawdze fekty bez izolazji. Pompka od fontan nie moze byc bo musi pracowac na zasilaniu 12w caly uklad sterowania bedzie pracowal pod 12w wiec musi byc na 12w i tyle nie chce sie bawic z dodatkowymi przekaznikami bo cala elektronika bedzie schowana w szafce gdzie bedzie lodowka. Gorne palaudarium 85*60*80 czy cos takiego Co do wysokosci to powiem tak przy takim naterzeniu jak jest 6000lm i 1m wysokosci rosliny sie przypalaja !! Trzeba poczekac az sie przyzwyczaja ale naet z takiej odleglosci jest to moc powalajaca. Co do kosztow utrzymania to nie wiem jak sie spisuja sodowe ... ale juz sa plany na baterie sloneczna 900zl i pradu do woli Edytowane 18 Czerwca 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2009 Co myslicie o wykorzystaniu takiej lodowki : http://www.allegro.pl/item667186824_prawdz...electrolux.html Co prawda nie bardzo wieze ze nie jest oparta na ogniwie peltiera ale jesli nie ... tylko ze chyba sprezarki tam tez nie ma ?? To wtepnie (z kolei) pompka ktora mnie interesuje : http://www.allegro.pl/item655951642_therma...ja_od_1_zl.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 A myślał ktoś nad czymś takim. Może by spełniło swoją rolę ? Zamiast wentylatora PC można by użyć jakiegoś mocniejszego na 230V. Taki wentylatorek mógłby się uruchamiać np 15 minut po włączeniu się lodówki gdy powietrze w niej oraz blaszki "radiatora" by się dostatecznie schłodziły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Może być cięzko-takie powietrze miałoby bardzo słabą wilgotność bezwzględną. Poza tym pojemność cieplna powietrza jest strasznie mała, można spróbować, ale na agregatowej lodówce- turystyczna może być pomyłką [zbyt wolno chłodzi żeby zapewnc konkretny przepływ] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Co do wilgotności to nie problem. Zawsze można kupić fogger za 30 zł i po np godzinie pracy "chłodziarki" włączyłby się fogger i zwiększył wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 O takim rozwiazaniu tez myslalem ale z zastosowaniem "klimy" z samochodu jednak koszty zbyt wielkie pozatym układ może się rozszczelnić łatwiej niż w lodówce ... No i udało się wygrać aukcje : http://www.allegro.pl/item655951642_therma...ja_od_1_zl.html czyli zestaw do obiegu cieczy za 55zł Sama pompka to koszt 100zł (nowa) Teraz jeszcze tylko lodowke jakas mała znaleźć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Maklerw i jak chłodzenie ?? Jest jakiś postęp ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 10 Lipca 2009 Autor Share Napisano 10 Lipca 2009 Postep jest w myslach ma za malo czasu na razie o ostatnie wekendy byly wyjazdowe to darłowo to ustka ... no i wciaz nie moge znalesc fajnej malej lodowki za rozsadne pieniadze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Ludzie głupieją z tymi lodówkami uszkodzone czy nie i tak płaca za nie grubą kase ... jedna jest upatrzona za 200zł ale mam tez juz na wizji do odbioru osobistego jedna tylko pytanie do was : Jak sądzicie czy urzyć do chłodzenia zamrażalnik czy lodówke ... cały czas myśle na zamrażalnikiem z płynem do chłodnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi