hddk Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 2. kwaśny, ph 3,5-4,5 4. w moim poście nie było przecinka między Philips a Tornado... i czemu tak się uparłeś na te 8W? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emiliano Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 torf jak do wszystkich owadożerów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Świetlówki to wejdą max. 8W i to po skosie. Bo ty tak powiedziałeś ^^ Czyli chyba tyle z listy zakupów... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 (edytowane) 8W świetlówka liniowa. A ja pisałem dalej o kompaktowych. Jak chcesz to kupuj liniową. Do niej oprawki na kablach, uchwyty, statecznik i okablowanie. Edytowane 24 Lipca 2009 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 (edytowane) Ale czy ta moja 8W ^^ by nie wystarczyła im? Bo przy tamtej pojawia się kolejny problem jakim jest temperatura i można by go uniknąć instalując liniową. Tylko czy im to wystarczy? Za przecinek sorka Edit: Woda przesiąknie przez agrowłókninę? Edytowane 24 Lipca 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 27 Lipca 2009 Autor Share Napisano 27 Lipca 2009 (edytowane) Oto i ono (oczywiście nie skończone): Na dole keramzyt, na górze torf, miedzy nimi agrowłóknina. W rogu rurka do podlewania. Świetlówkę muszę zamówić w necie, pokrywkę zrobię jak dojdzie świetlówka, a wiatraczka pc zapomniałem, więc kupię jutro. Jak coś nie tak to mówić ^^ Edit: Świetlówka zamówiona. http://www.febri.pl/index.php/id_533_mode_proddet.html Mam nadzieje, że będzie dobra. Mam już do niej w domu całe okablowanie. Oto pokrywka własnej roboty, w której będzie zamontowana świetlówka: Będzie w najbliższym czasie zalakierowana. W niej będzie zamontowana świetlówka i wiatraczek pc Edytowane 28 Lipca 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viper_19 Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Masz odpowiednie gniazdo do tej swietlowki :> ? Bo ja za swoja dalem polowe tego, a ma zwykly gwint i pasuje do kazdej typowej oprawki. Ale tak poza tym to parametry chyba te same i moge smialo polecic do malej hodowli. Capensisy i madagascariensisy rosna az milo, a hamiltonii wlasnie sie podzielila ;-). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Co ja się tu będę w oprawki bawił ^^ Tak wygląda wewnętrzna część pokrywy: Świetlówka kompaktowa niezintegrowana 6400K barwa 865 która będzie włączana na dzień (miło aby ktoś podał ile czasu dziennie powinna się świecić) i obok niej mała diodka (dla ozdoby) będzie świecić 24\24. 4 dziurki do wentylacji. Wiatraczek pc zamontowany na zewnątrz, wdmu[beeep]ący powietrze, połączony z wyłącznikiem czasowym włączającym go co 15 min na 15 min. Statecznik zabudowany w jakiejś obudowie od starej lampki. A oto całość: Martwią mnie te wykwity... Od czego to? Torf czysty, podlewane tylko destylką... Z przodu będą rosły torfowce, a z tyłu a tej "górce" pływacze. Tylko jeden gatunek pływacza będzie rósł na torfowcu - już nie pamiętam jak się nazywał, ale emalino mówił, że tak lubi. ^^ COMMENT PLEASE i mówić, co jest źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) pewnie złe podłoże, dlatego wykwity soli, jaki to torf bo chyba nie do chryzantem czy innych kwiatkow ? Wiatraczek wydaje mi się zbędny. Nie znam sie na pływaczach ale chyba oświetlenie dla nich to zbytek troski ? pomimo ze plywacze sa male to i tak mysle ze troche zamale to zrobiles ... choc nie wiem ile chcesz miec tam gat. zrobiłbym jakieś przegrody zeby plywacze nie przechodzily i nie mieszaly sie. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 23 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Taki oto torf: Wiatraczek, nie jest zbędny, bo po pierwsze wydmu[beeep]e ciepłe powietrze, które nagrzewa świetlówka, po drugie jak go nie było to robiła się pleśń. Pływacze mają się mieszać. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Skolilaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Po 1 ten torf to straszni kicz. Miałem taki troche czasu i wszędzie były wykwity mimo dobrej wody. Na torfie od Davida i na torfie marki "Athena" nie mam wykwitów wcale. Po 2 jak ktoś bardziej doświadczony mówi, że zbędny (tu maklerw) to zazwyczaj tak jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 jak cos ma w nazwie "hum" to mi sie odrazu kojarzy z nawozami Co do ogolnej zasady to nie uzywamu dla naszych roslin torfu tylko chodzi o torf z torfowcow wysokich lub torfowiec-sphagnum . Pod pojeciem torf jest czesto sprzedawana takze mieszanka z 1. A co wyzsza temp. zagraza plywaczom ladowym ?? Chyba ze chcesz te zimnolubne tam trzymac U. alpina i inne 2. szukaj torfu z torfowcow wysokich ... 3. mam pala od ponad 2 lat bardzo szczelne bez cyrkulacji powietrza i jedyny grzyba jaki wyrosl to z mchu od paulo09 nie wiem czy byl jadalny czy mialbyc to gratisowy psychotropek Po przeczytaniu tego co jest na worku napisane odrazu wlaczyla by mi sie ostrzegawcze swiatelko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 23 Sierpnia 2009 Share Napisano 23 Sierpnia 2009 Z tym hum to jakoś tak dziwnie.. Na torfie "Atheny" jest napisane humustorf, a jest znakomity. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 24 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2009 1. A co wyzsza temp. zagraza plywaczom ladowym ?? Chyba ze chcesz te zimnolubne tam trzymac U. alpina i inne 2. szukaj torfu z torfowcow wysokich ... 3. mam pala od ponad 2 lat bardzo szczelne bez cyrkulacji powietrza i jedyny grzyba jaki wyrosl to z mchu od paulo09 nie wiem czy byl jadalny czy mialbyc to gratisowy psychotropek 1.Temp nie zagraża, ale w takim małym akwa mogą się ugotować. Nie uważasz? 2.Już niedługo mam zamiar kupić. 3.Mam akwa od ponad miesiąca i dopiero od kond zamontowałem wiatraczek przestało pleśnieć. ^^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skolilaj Napisano 28 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2009 http://www.vitahum.pl/index.php?engine=15 Taki torf będzie dobry? Kupiłem taki, tylko 20l... Już mi się coś nie podoba w nim... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi