Skocz do zawartości

Mini Paladarium

Skolilaj

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

8W świetlówka liniowa. A ja pisałem dalej o kompaktowych.

Jak chcesz to kupuj liniową. Do niej oprawki na kablach, uchwyty, statecznik i okablowanie.

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ta moja 8W ^^ by nie wystarczyła im? Bo przy tamtej pojawia się kolejny problem jakim jest temperatura i można by go uniknąć instalując liniową. Tylko czy im to wystarczy?

Za przecinek sorka :P

Edit:

Woda przesiąknie przez agrowłókninę?

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Oto i ono (oczywiście nie skończone):

post-2812-1248705354_thumb.jpg

post-2812-1248705362_thumb.jpg

Na dole keramzyt, na górze torf, miedzy nimi agrowłóknina. W rogu rurka do podlewania. Świetlówkę muszę zamówić w necie, pokrywkę zrobię jak dojdzie świetlówka, a wiatraczka pc zapomniałem, więc kupię jutro. :P

Jak coś nie tak to mówić ^^

Edit:

Świetlówka zamówiona.

http://www.febri.pl/index.php/id_533_mode_proddet.html

Mam nadzieje, że będzie dobra. Mam już do niej w domu całe okablowanie.

Oto pokrywka własnej roboty, w której będzie zamontowana świetlówka:

post-2812-1248807031_thumb.jpg

post-2812-1248807039_thumb.jpg

post-2812-1248807047_thumb.jpg

Będzie w najbliższym czasie zalakierowana. W niej będzie zamontowana świetlówka i wiatraczek pc ;)

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Masz odpowiednie gniazdo do tej swietlowki :> ? Bo ja za swoja dalem polowe tego, a ma zwykly gwint i pasuje do kazdej typowej oprawki. Ale tak poza tym to parametry chyba te same i moge smialo polecic do malej hodowli. Capensisy i madagascariensisy rosna az milo, a hamiltonii wlasnie sie podzielila ;-).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Co ja się tu będę w oprawki bawił ^^

Tak wygląda wewnętrzna część pokrywy:

post-2812-1251037262_thumb.jpg

Świetlówka kompaktowa niezintegrowana 6400K barwa 865 która będzie włączana na dzień (miło aby ktoś podał ile czasu dziennie powinna się świecić) i obok niej mała diodka (dla ozdoby) będzie świecić 24\24. 4 dziurki do wentylacji. Wiatraczek pc zamontowany na zewnątrz, wdmu[beeep]ący powietrze, połączony z wyłącznikiem czasowym włączającym go co 15 min na 15 min.

post-2812-1251037427_thumb.jpg

post-2812-1251037444_thumb.jpg

Statecznik zabudowany w jakiejś obudowie od starej lampki. ;)

post-2812-1251037476_thumb.jpg

A oto całość:

post-2812-1251037504_thumb.jpg

Martwią mnie te wykwity... Od czego to? Torf czysty, podlewane tylko destylką...

post-2812-1251037545_thumb.jpg

Z przodu będą rosły torfowce, a z tyłu a tej "górce" pływacze. Tylko jeden gatunek pływacza będzie rósł na torfowcu - już nie pamiętam jak się nazywał, ale emalino mówił, że tak lubi. ^^ COMMENT PLEASE i mówić, co jest źle.

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie złe podłoże, dlatego wykwity soli, jaki to torf :D bo chyba nie do chryzantem czy innych kwiatkow :) ? Wiatraczek wydaje mi się zbędny. Nie znam sie na pływaczach ale chyba oświetlenie dla nich to zbytek troski :) ? pomimo ze plywacze sa male to i tak mysle ze troche zamale to zrobiles ... choc nie wiem ile chcesz miec tam gat. zrobiłbym jakieś przegrody zeby plywacze nie przechodzily i nie mieszaly sie.

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

Taki oto torf:

post-2812-1251040452_thumb.jpg

post-2812-1251040457_thumb.jpg

Wiatraczek, nie jest zbędny, bo po pierwsze wydmu[beeep]e ciepłe powietrze, które nagrzewa świetlówka, po drugie jak go nie było to robiła się pleśń.

Pływacze mają się mieszać.

Edytowane przez Skolilaj
Odnośnik do odpowiedzi

Po 1 ten torf to straszni kicz. Miałem taki troche czasu i wszędzie były wykwity mimo dobrej wody. Na torfie od Davida i na torfie marki "Athena" nie mam wykwitów wcale.

Po 2 jak ktoś bardziej doświadczony mówi, że zbędny (tu maklerw) to zazwyczaj tak jest. :)

Odnośnik do odpowiedzi

jak cos ma w nazwie "hum" to mi sie odrazu kojarzy z nawozami :D Co do ogolnej zasady to nie uzywamu dla naszych roslin torfu tylko chodzi o torf z torfowcow wysokich lub torfowiec-sphagnum :D. Pod pojeciem torf jest czesto sprzedawana takze mieszanka z

1. A co wyzsza temp. zagraza plywaczom ladowym ?? Chyba ze chcesz te zimnolubne tam trzymac U. alpina i inne

2. szukaj torfu z torfowcow wysokich ... :D

3. mam pala od ponad 2 lat bardzo szczelne bez cyrkulacji powietrza i jedyny grzyba jaki wyrosl to z mchu od paulo09 :P nie wiem czy byl jadalny czy mialbyc to gratisowy psychotropek :D

Po przeczytaniu tego co jest na worku napisane odrazu wlaczyla by mi sie ostrzegawcze swiatelko :D

Odnośnik do odpowiedzi

1. A co wyzsza temp. zagraza plywaczom ladowym ?? Chyba ze chcesz te zimnolubne tam trzymac U. alpina i inne

2. szukaj torfu z torfowcow wysokich ... :D

3. mam pala od ponad 2 lat bardzo szczelne bez cyrkulacji powietrza i jedyny grzyba jaki wyrosl to z mchu od paulo09 :P nie wiem czy byl jadalny czy mialbyc to gratisowy psychotropek :D

1.Temp nie zagraża, ale w takim małym akwa mogą się ugotować. Nie uważasz?

2.Już niedługo mam zamiar kupić. :P

3.Mam akwa od ponad miesiąca i dopiero od kond zamontowałem wiatraczek przestało pleśnieć. ^^

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.