maklerw Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Pewnie cześć z was czytała o nowym dzbanku. Jak dla mnie stał się tylko przypdakiem komercji i obłudy ... http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/...icle2590769.ece to drugi artykół o tym dzbanku pierwszy był o tym że jest to największy dzbanek na świecie ... jak ktoś ładnie przeliczył objętość na CPUK n. truncata ma wiekszą objętość, chyba nie mówiąć już o okozach n. rajah jakie można zobaczyć ... no ale to siła TV zamiast pomodz rozpowszechnia nieprawdziwe infermacje ... Przy okazji ktoś ma wiecej informacji na temat tego dzbanka ?? Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 W sumie to dzbanki ma również bardzo efektowne, niestety ja jeszcze nigdzie nie spotkałem się możliwością kupna tego okazu (a zresztą nawet jakby był to nie sądzę aby było mnie na niego stać ;]). A co do informacji to chyba ogólnie jest ich mało na temat tego dzbana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) Ten efektowny dzbanek na prawo to Nepenthes northiana (wstawiona tam fotka może mylić0 . Attenboroughii jest tu: http://www.redfernnaturalhistory.com/nepen..._attenboroughii Maklerw a co potrzebujesz o tym dzbanku? Opisu warunków hodowli to nie mam ale opis dzbanka i środowiska życia tak. ------------- Edit: Tak sobie patrzę, że o N. attenboroughii poza książką McPhersona sporo poczytać można sobie tutaj: http://philippinenativeplants.org/site/ima..._et_al_2009.pdf Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Myslalem ze moze ktos nabyl juz ksiazke McPhersona i moze sie czegos doczytal ciekawego ogolne warunki jego wystepowania znam a jest moze gdzies dosetpny w sprzedazy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Proponowałbym się wstrzymać z zakupem, aby nie nakręcać kłusownictwa. Tak jak napisał Volker na jednym z forów: "I think the "urge" to have a brand new species immediately is actually the most dangerous to the natural population poachingwise. If you wait it out, these plant will be as cheap as any other nep. Remember rajah and veitchii? These plants used to go also USD 3-digit several years ago and nowadays you find them at the same price like amps and sanguinea. The true N. burkei dropped by 50% just last month..." i jest to 100% zgodne z prawdą. Populacja N. attenboroughii nie jest wcale duża, a kłusownicy potrafią wytrzebić nawet niezagrożony gatunek - nie mówiąc już o sytuacji jak z N. pitopangii, gdzie spotkano tylko jeden okaz tej rośliny w naturze, to i tak ścięli ją do połowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Przycieli ci co odkryli ?? Wiadomo nie o to chodzi ale dzbanek jest juz "odkryty" od ponad 2 lat wiec moze juz gdzies jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Ja na CPUK - u widziałem temat gdzie gościu wypowiadał się że ma attenboroughii z nasiona właśnie od jednego z odkrywców. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Tak jak pisal Fly guy. Juz pojawiaja sie szalency 100 Funtow za rosline przeszukalm CPUK i kilka osob go ma oczywiscie z nasion od McPersona ciekawe jak "dostac" od niego nasiona, moze ktos wie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Przycieli ci co odkryli ?? Wiadomo nie o to chodzi ale dzbanek jest juz "odkryty" od ponad 2 lat wiec moze juz gdzies jest Nie, odkryli chyba w 2007, a rok później wrócili żeby wyszukać inne osobniki tego samego gatunku. Niestety nie znaleźli innych, a roślina którą znaleźli rok wcześniej była ścięta do połowy. Dlatego ten cały szum wokół N. attenboroughii ma plusy (ludzie mogą odkryć, że coś takiego jak rośliny owadożerne istnieje - tylko nie przez "The Sun" który wszystko pomieszał i nawet dał zdjęcie nie tego dzbanecznika) jak i minusy (większy popyt na nowo odkrywane gatunki co sprzyja kłusownictwu). Co do nabycia - po odkryciu nasiona są rozsyłane do uznanych hodowców na świecie - dzbaneczników głównie do Europy. Więc popytaj wśród takich hodowców na CPUK (np. Sockholma), to może będzie miał do sprzedaży. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Ale fakt ściecia o polowe moze miec wiele przyczyn nie tylko kłusowników . Z innej beczki to zauważyliście żę dzbanki w naturze kwitna majac po 30-40 cm ... widzialem wiele wlasnie takich zdjec i zastanawia mnie to bo niektorym po kilku (5-10) latach dopiero kwitna ... Co moze powodowac to ze roslina chce zakwitnac. U mnie jak pamietacie takim impulsem moglo byc pozbawienei korzeni, u poola (jak dobrze pamietam) sadzonka wierzcholkow zakwitla ... komu jeszcze zakwitly dzbaneczniki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 to drugi artykół o tym dzbanku pierwszy był o tym że jest to największy dzbanek na świecie O już jest dopiero drugą co do wielkości rośliną mięsozerną: http://wiadomosci.onet.pl/2027744,441,item.html He, artykuł o dzbaneczniku, na zdjęciu kapturnica a napisane, że to muchołówka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 Nie ma to jak rzetelny przekaz. Teraz tylko patrzeć jak w Fakcie go opiszą ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 19 Sierpnia 2009 Share Napisano 19 Sierpnia 2009 zamyka swoją ofiarę w kielichu :/ masakra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2009 (edytowane) zamyka swoją ofiarę w kielichu :/ masakra tak sie nabija a moze na prawde przeciez nikt go nie ma wiec mozna pisac co sie da jak opisza w fakcie to juz bedzie ludzi pozeral Przeczytalem dopiero teraz calosc i pisza takie brednie ze az oczy bola ... deaniana ma jakies chwytaki ... juz nie mowiac o tym ze N. Attenboroughii mial miec 30cm srednicy ?? skad oni to wyczytali ... NO ale zdjecie wstawili odpowiednie !! Edytowane 19 Sierpnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi