Skocz do zawartości

B. Reducta

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Więc jak go trzymacie. U mnie w palaudarium ale chce ją wyciągnąć a że ma już troche wysokości to nie chciałbym jej zmarnować. Więc może ktoś już przesiedlał ją z wysokiej wilgotności do mniejszej ? Albo chociaż się podzielcie w jakich warunkach ją trzymacie :D

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam reducty ( choc zamierzam ja sobie sprawic), ale kontakowałem sie z kolegą ze stanów i on od poczatku trzyma ja w pokojowej wilgotnosci na slonecznym stanowisku. rosnie mu podobno super i nie zamierza nic zmieniac. wydaje mi sie ze spokojnie mozesz ja wyjąć z terra.

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie tylko gdzie mieszka kolega :D bo jak to jakies hawaje czy cos :D to wiadomo ze wilgotnosc i tak duza ... ale czekam na wasze opinie. Jak bys bardzo chcial to mam 2 male po 3 cm

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trzymam w terrarium razem z catopsis, dzbanecznikami, rosiczkami( adelae+ schizandra+ prolifera) i helkami. Rośnie bardzo ładnie i dzieli się bardzo szybko( teraz ma 3 odrosty; największy 10 cm, a ona sama koło 15). Wilgotność- 80- 95%, temperatura do 30 *C.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam B. reducta, B. hectioides, B. tatei oraz catopsis. Wszystkie stoją od roku na południowym parapecie (lato, zima) rosną dobrze, będzie kwiatła catopsis i kwitła B . hectioides.

No to jak mam 2 potwierdzenie to temat można już zamknąć. Dobrze obalić kolejny mit :D Pytanie jeszcze tylko jak podlewasz ? Lejesz wode w srodek rosliny, pilnujesz zeby nie wyschla tam woda czy jak inne roslinki ??

Odnośnik do odpowiedzi

Wodę wlewam do środka rozety tak aby wypełniła, a nadmiar wylał się poza nią na podłoże. jeśli podłoże jest nadal suche dodatkową porcje wody wylewam na podłoże. Czy pilnuje aby rozeta nie wyschła? Nie. Z pewnością nie raz nie było w niej wody i nic roślinie nie było. Nie były to jednak zbyt długie okresy czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.