maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Więc jak go trzymacie. U mnie w palaudarium ale chce ją wyciągnąć a że ma już troche wysokości to nie chciałbym jej zmarnować. Więc może ktoś już przesiedlał ją z wysokiej wilgotności do mniejszej ? Albo chociaż się podzielcie w jakich warunkach ją trzymacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 nie mam reducty ( choc zamierzam ja sobie sprawic), ale kontakowałem sie z kolegą ze stanów i on od poczatku trzyma ja w pokojowej wilgotnosci na slonecznym stanowisku. rosnie mu podobno super i nie zamierza nic zmieniac. wydaje mi sie ze spokojnie mozesz ja wyjąć z terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 pytanie tylko gdzie mieszka kolega bo jak to jakies hawaje czy cos to wiadomo ze wilgotnosc i tak duza ... ale czekam na wasze opinie. Jak bys bardzo chcial to mam 2 male po 3 cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja trzymam w terrarium razem z catopsis, dzbanecznikami, rosiczkami( adelae+ schizandra+ prolifera) i helkami. Rośnie bardzo ładnie i dzieli się bardzo szybko( teraz ma 3 odrosty; największy 10 cm, a ona sama koło 15). Wilgotność- 80- 95%, temperatura do 30 *C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 mieszka w nowym jorku. zakupie dopiero w połowie wrzesnia, narazie brak funduszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Mam B. reducta, B. hectioides, B. tatei oraz catopsis. Wszystkie stoją od roku na południowym parapecie (lato, zima) rosną dobrze, będzie kwiatła catopsis i kwitła B . hectioides. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Mam B. reducta, B. hectioides, B. tatei oraz catopsis. Wszystkie stoją od roku na południowym parapecie (lato, zima) rosną dobrze, będzie kwiatła catopsis i kwitła B . hectioides. No to jak mam 2 potwierdzenie to temat można już zamknąć. Dobrze obalić kolejny mit Pytanie jeszcze tylko jak podlewasz ? Lejesz wode w srodek rosliny, pilnujesz zeby nie wyschla tam woda czy jak inne roslinki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Wodę wlewam do środka rozety tak aby wypełniła, a nadmiar wylał się poza nią na podłoże. jeśli podłoże jest nadal suche dodatkową porcje wody wylewam na podłoże. Czy pilnuje aby rozeta nie wyschła? Nie. Z pewnością nie raz nie było w niej wody i nic roślinie nie było. Nie były to jednak zbyt długie okresy czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MATRIX Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 U mnie catopsis już kończy kwitnienie. Pyłek zebrany do przechowania. Może ktoś będzie miał żeński okaz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi