maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Zebrałem mała kolekcje dzbanków uważanych za górskie, na razie z jednymi mam problem (nie mam chlodzenia) a z innymi nie. I tu chce sie podzielić z wami tym co wiem. A wiec dzbanki ktore radzą sobie w warunakch jak dla nizinnych czy pośrednich ale będące z natury góralami. Więc to co możecie sobie sprawić na pewno : N. eymae (choć w sumie to prawie pośredni) N. Rajah N. villosa N. hamata N. macropylla N. lowii N. flava N. neoguinensis N. alba Te mi dzbankują inne jeszcze nie mam pewności co z nimi będzie wiem że N. sibuanensis tez sobie radzi (od szamanki, a u mnie nie przechodzi aklimatyzacji trzyma dzbanki o dziwo N. jamba na razie tez i N. ephippitaphia) A teraz czekam na wasze opinie może macie coś z górali co własnie radzi sobie bez dużych spadków temp. Nie mam pewnosci czy sobie radza bo mialem dzbanki potem nie mialem potem mialem wiec ... : N. inermis N. dubia N. aristolochoides Część dzbanków jest u mnie od niedawna wiec nie powiem nic o innych z pewnością Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 U mnie trochu innaczej. Inermis (fakt że malutki) ale rośnie dotychczas świetnie jako nizinny. A stoją prawie w miejscu rajah i aristo ;(. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 kiedyś przeglądając galerie trafiłem na galerie kogoś o nicku PYSIE z tego co widzę to nie było go ostatnio na forum ale na zdjęciach był chyba inermis może ktoś z użytkowników którzy są dłużej na tym forum wie coś na ten temat w jakich warunkach tam rósł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 maklerw- a możesz napisać jakie to są według ciebie warunki nizinne (temp, ilość światła, wilgotność,podłoże)? Poza tym fajnie jakbyś wstawił zdjęcia opisanych dzbaneczników wraz z dzbankami i dodatkowo napisał jak długo te rośliny i Ciebie są. Bo roślina może rosnąc i wypuszczać dzbanki, ale ten wzrost może wcale nie być tak szybki jak w warunkach "wysokogórskich". Pytam o precyzyjne informacje, gdyż możliwe że część z nich będzie można wykorzystać w bazie Nepenthes. Ja eksperymentowałem tylko z kilkoma dzbanecznikami (N. madagascariensis,N. stenophylla, N.rajah, N.ampullaria, N. albomarginata) i mogę stwierdzić, że nizinne rosną lepiej w warunkach nizinnych a górskie w górskich. I żadnych wyjątków się nie dopatrzyłem. Co najwyżej konkretne gatunki są w stanie przetrwać w mniej korzystnych niż to się powszechnie uważa warunkach, co nie oznacza, że czują się w nich dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Co do inermisa to ja tez mialem dzbanki ale jak przyszedl potem nic i potem znowu dzbnaki. wiem ze juliusz razem z helkami go trzyma i mu tez nie najlepiej ale rosnie ... No wlasnie mialem zamiar napisac poprostu o roslinach ktore beda dzbankowaly bez spadkow temp. i pomimo ze ktos nie zapewni im spadkow moze sobie takowe sprawic i cieszyc sie ich dzbankami przy duzej dozie cierpliwosci . Rzecza niepodwazalna jest ze spadki przyspiesza wzrost itp wzrostu nie da sie porownac bo jedne rosliny byly malenkie villosa inne wieksze ... wzrost jest jednak mniejwiecej poruwnywalny. warunki nizinne wedlug mnie : - wilgotność 80-95% - temp wyzsza o 2-3 stopnie w dzien od pokojowej obecnie spadek w nocy do temp nocnej ale w zimie to np do min 18 - oswietlenie tylko sztuczne 4*20w T5 Nie mam jak porownac bo nie robilem zdjec jak przyszly do mnie rosliny ale np. rosliny nie traca lisci ni dzbankow taki znamienny przyklad to wlasnie N. villosa ogolnie znany z wolno rosnacych To villosa po 4 miesiacach u mnie zaczynala od 4 lisci ... to flava ktora jest na sprzedaz pierwsze zdjecie z 22 maja drugie (bedzie) z dzisiaj Edytowane 22 Sierpnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Ja posiadam mirande i dzbankuje, bez zadnych spadkow temperatur. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 22 Sierpnia 2009 Share Napisano 22 Sierpnia 2009 Jeżeli wszystkie te dzbaneczniki z listy przeżyły w takich warunkach produkując przy każdym liściu nowy dzbanek i każdy kolejny liść i dzbanek był większy od poprzedniego, wówczas można uznać, że rośliny te radzą sobie bez spadków temperatury. IMHO, wysoka wilgotność, którą im zapewniasz, bardzo pomaga. Niektóre górskie okazy w moim terrarium niestety wykazują słaby wzrost (zdecydowanie wolniej rosną, wytwarzają też mniejsze liście, choć ciągle dzbankują) przy wyższej temperaturze - 28-30 stopni. Identycznie nizinne przy niskiej temperaturze (poniżej 18 stopni). Dobrze jakbyś podał mi maksymalną temperaturę w dzień jaką zanotowałeś, będę mógł wtedy dodać taką informację do bazy. Mogę zmniejszyć także wymagania co do wymaganych spadków dobowych temperatury, ale dobrze jakby jeszcze ktoś inny to potwierdził. Josyn- krzyżówki z zasady mają być łatwiejsze w hodowli, dlatego ich generalnie nie biorę pod uwagę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja posiadam mirande i dzbankuje, bez zadnych spadkow temperatur. pozdrawiam miranda nie jest górskim tak tez np. nie pisalem o x Gentle bo rosnie swietnie ale to nie czysta krew wiec nie licze tego jako górali. Temp. w dzien dzis nie bylo za cieplo wiec nie wiem do ile max dochodzilo ale na pewno 35 a moze i z 40 bylo latem dzisaj za dnia (pierwsza liczba to pala dla nizinnych stoin nad tym dla gorali i ma dostep do wiekszej ilosci slonca, u gorali sa jeszcze 2 otwory fi20 wiec ostateczne dane sa pewnei troche przeklamane) Dzień -> 28-29 przy wilgotności 75-85% Noc -> 22-24 przy wilgotności 80-90% minimalana wilgotnosc jaka sie pojawaia 33-34% ale pewnie tak jak temp. jest krotkotrwala i nie wiem nawet czy nie zmierzona jak mialem otwarte drzwiczki na troche .... Tak wiec pomimo spadkow 5-6 stopni rosliny nie beda dobrze rosly trzeba w nocy obnizyc temp do przynajmniej tych 15 stopni a nawet bym obstawial na 10-12 N. Jamba nie traci dzbanków jeszcze nowgo nie mam ale to moze byc najwieksze zaskoczenie Edytowane 13 Października 2009 przez naven Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 Jamba zaczyna dzbankować bez spadków temp. !! Trzeba by chyba wprowadzić do ogólnego użytku pojecie "wybitne górale" bo pomimo że niektóre dzbanki w naturze żyją na wyższych wysokościach niż inne okazuje się że nie może to być wyznacznikiem czy na prawde wymagają spadków temp. nocą. Według mnie do takich wybitnych górali zalicza się : - N. Inermis - N. Aristolochoides - N. Dubia więc tych dzbanków na pewno nie kupujcie ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 W terra temp osiąga na pewno w nocy 18*C (czy mniej - nie wiem) inermis mi elegancko rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 A dzbankuje :> ?? To tylko moje obserwacje wasze potwierdza lub zaprzecza efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 (edytowane) Oczywiście. Inaczej nie pisałbym, że rośnie elegancko . Natomiast Aristo to nadal totalna porażka ;(. Edytowane 13 Października 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Października 2009 Autor Share Napisano 13 Października 2009 To ciekawe być może jest jeszcze różnica "skąd" jest roślina , invitro, nasiona itp ... Może ktoś jeszcze coś wiecej dopisze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 (edytowane) W sumie to roślinę kupiłem od Morta (później wstawię fotkę), a on zapewne dochował się odrostu ;]. Aristo jest z BP, ale na pewno z in vitro. Strasznie ciężko jest się mu przyzwyczaić. Edit : Może nie jest to jakiś "byk" ale rośnie dosyć szybko : Edytowane 13 Października 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Pisałem już o tym wyżej, ale widzę, że muszę się powtórzyć. Samo produkowanie dzbanków lub np. produkowanie tylko większych liści ale bez dzbanków w warunkach stałej dobowej temperatury nie może być wyznacznikiem tego, że to są dla rośliny optymalne warunki. Dopiero warunki, w których każdy kolejny liść i każdy kolejny dzbanek jest większy od poprzedniego, można uznać za optymalne. Powiem więcej, wystarczy zapewnienie wysokiej wilgotności i bardzo dużej ilości światła, aby dzbanecznik produkował dzbanki. Nie natrafiłem jeszcze na okaz, który by tego nie robił. Niezależnie od temperatury. A na pewno mam też takie z in vitro. Górskie potrafią je produkować przy 35 st C(rajah), a nizinne przy 12 st C(gracilis). Ale wysokość temperatury i odpowiednie jej spadki nocą wydają się być odpowiedzialne za prawidłowy, zrównoważony rozwój rośliny. Tak jak pisałem wyżej - moje okazy dzbaneczników górskich wydają się jesienią ożywać, gdyż przedział temperatur jest dla nich prawdopodobnie korzystniejszy 25C dzień, 16C nocą (przy 30 dzień i 20 nocą latem). Można by zrobić eksperyment posiadając dwie, te same gatunkowo, podobne wielkością rośliny z tego samego źródła i jedną trzymać ze spadkami temperatur a drugą bez spadków ze stałą temperaturą powiedzmy 18 st C. Po kilku miesiącach można by ocenić efekt. Inaczej wszystko pozostanie w sferze domysłów i przypuszczeń. Poza tym, nie mamy podstaw, by nie wierzyć w informacje zbierane przez lata przez odkrywców poszczególnych okazów dzbaneczników wysokogórskich i ich wieloletnich hodowców, którzy spadki temperatury uznali za konieczne dla prawidłowego rozwoju tych roślin. Dalej, co do określenia "wybitne górale" - wydaje mi się, że jest ono mylne. Z angielskiego "highlanders" i "ultra highlanders" najlepiej tłumaczyć jako "wysokogórskie" i "ultra wysokogórskie". BTW, telepatycznie wspieram Cię maklerw w pracach nad sprawnie działającym systemem chłodzenia. Jak już wprowadzisz to do masowej produkcji, to ja pierwszy składam zamówienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi